Είναι γνωστός παγκοσμίως για τις επιστημονικές του έρευνες, τα βιβλία του, τη μελέτη και την αφοσίωσή του στην υγεία, τη διατροφή και τη μακροζωία. Ο δρ Βάλτερ Λόνγκο, καθηγητής Γεροντολογίας και Βιολογίας, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα για το πώς μπορούμε να ζούμε περισσότερο, αλλά και να είμαστε πιο υγιείς.

Ads

Τα τελευταία είκοσι χρόνια μελετά τη μακροζωία στη γειτονική μας Ιταλία, διευθύνει το Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας στο Μιλάνο, ενώ είναι επικεφαλής σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά και ερευνητικά τμήματα επιστήμης της μακροζωίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η γαστριμαργική Ιταλία μπορεί να αποτελεί έναν διατροφικό πειρασμό για τους απανταχού λάτρεις του καλού φαγητού, ωστόσο στην περίπτωση του δρ Λόνγκο, είναι και ο ιδανικός τόπος για μελέτη, καθώς περιλαμβάνει ένα προορισμό, αυτόν της Σαρδηνίας, που έχει χαρακτηριστεί ως «γαλάζια ζώνη» από τον ερευνητή Dan Buettner.

Να σημειωθεί ότι οι γαλάζιες ζώνες είναι περιοχές ανά τον πλανήτη όπου καταγράφεται μεγαλύτερος μέσος όρος ζωής από το συνηθισμένο. Σε αυτές εντάσσονται η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Ικαρία στην Ελλάδα, καθώς και η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ads

Γαλάζιες ζώνες Μεσογείου και Οκινάουα

Στα καθ’ ημάς, μια τέτοια περιοχή είναι η Ικαρία, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γενικότερα στον τρόπο ζωής των κατοίκων, με τον πληθυσμό της να ανήκει στους μακροβιότερους κατοίκους της Μεσογείου, αλλά και του κόσμου.

Πού καταλήγουν λοιπόν τα συμπεράσματα του δρ Λόνγκο, όπως τα ανέλυσε στο CNBC; Ότι η διατροφή είναι μακράν το πιο σημαντικό στοιχείο για την εξασφάλιση μιας μεγάλης σε διάρκεια ζωής.

Τι μας συμβουλεύει να τρώμε και ποια διατροφή να ακολουθούμε, προκειμένου να το πετύχουμε κι εμείς; Ο ίδιος συστήνει μια δίαιτα που την ονομάζει «δίαιτα μακροζωίας». Τι περιλαμβάνει; Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνδυασμό τόσο της μεσογειακής διατροφής όσο και αυτής της Οκινάουα.

Το νησί του ιαπωνικού αρχιπελάγους άλλωστε -εκτός από τον κινηματογραφικό Μιγιάγκι του Καράτε Κιντ- είναι περίφημο για το πόσο πολύ ζουν οι κάτοικοί του.

Διατροφή μακροζωίας

Τι λέει όμως ο δρ Λόνγκο για τους άξονες που είναι καλό να διατρέχουν μια υγιεινή διατροφή; Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:

  • Μια κυρίως vegan διατροφή
  • Τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα ψάρι ως διατροφική επιλογή
  • Σχετικά λίγα φρούτα, αλλά πολλά λαχανικά να υπάρχουν στις προτιμήσεις μας
  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί
  • Δημητριακά ολικής άλεσης

Σύμφωνα με τις συμβουλές του, για τους ανθρώπους των ηλικιών από 20 μέχρι 70, είναι καλύτερο να μην καταναλώνουν κόκκινο κρέας και λευκό κρέας, παρά προτείνει τρία αυγά την εβδομάδα, πολύ λίγο τυρί και γενικώς σε πολύ μικρή ποσότητα να καταναλώνονται προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Οι πιο «προβληματικές» τροφές

Αν και βρίσκει ως πολύ καλά τα παρακάτω υλικά, τα χαρακτηρίζει τελικά «προβληματικά», γιατί οι άνθρωποι τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες και καταλήγουν να γίνονται «ζάχαρη» στον οργανισμό μας πολύ γρήγορα, σχεδόν με την ταχύτητα της ίδιας της ζάχαρης… Ποια είναι αυτά; Μα, μερικά από τα πιο αγαπημένα ίσως των περισσοτέρων, δηλαδή:

  • Πατάτες
  • Μακαρόνια
  • Πίτσα
  • Ψωμί
  • Πρωτεΐνες

Ο δρ Λόνγκο επίσης είναι υπέρμαχος τους λεγόμενου «fasting», της διαλειμματικής δηλαδή διατροφής, την οποία συστήνει να γίνεται ιδανικά για 12 ώρες σε ημερήσια βάση και τουλάχιστον για πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Θεωρεί ο καθηγητής ότι το «fasting» είναι ένας ασφαλής τρόπος να εξασφαλίσει κανείς όχι μόνο τη μακροζωία του, μέσω των διατροφικών επιλογών του, αλλά και τη νεότητά του, καθώς η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με τη… μείωση της βιολογικής ηλικίας, αλλά και μικρότερους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.