Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ύστερα από την απολογία τους στον ανακριτή Μεσολογγίου οι τέσσερις ρομά που κατηγορούνται για πυροβολισμούς στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στο Αιτωλικό.

Ads

 
Έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης σημειώθηκαν επεισόδια καθώς υπήρξε ένταση μεταξύ κατοίκων και μελών της Χρυσής Αυγής με Ρομά, που είχαν σπεύσει να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους. Επιχειρήθηκε επίθεση κατά των Ρομά και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να αποτρέψουν μεγαλύτερα επεισόδια.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι ένας οπερατέρ του Αχελώος TV, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Άγνωστα άτομα που φορούσαν κράνη και κουκούλες, πραγματοποίησαν επίθεση αργά το βράδυ της Τετάρτης στον συνοικισμό τον Ρομά στο Αιτωλικό, προκαλώντας ζημιές σε δύο σπίτια και ένα αυτοκίνητο. Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά μόλις τις αντελήφθησαν οι άγνωστοι, τράπηκαν σε φυγή.

Ads

Την απόφαση της προφυλάκισης για τους τέσσερις Ρομά ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κώστας Μπαρμπαρούσης και ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο Αιτωλικό μεταξύ ομάδας κατοίκων της περιοχής και Ρομά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αιτωλοακαρνανίας σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια κάνει λόγο για «σοβαρά επεισόδια και σοβαρά ερωτηματικά». 

«Η αντιμετώπιση του υπαρκτού και σοβαρού προβλήματος της παραβατικότητας από ένα κομμάτι των Ρομά δεν είναι σωστό να γίνεται με αυτοδικίες, λογική εκκαθαρίσεων και ομάδες κρούσης που φέρνουν συγκρούσεις ένοπλες ή όχι, αντεκδίκηση, φόβο και αίμα. Τα γεγονότα αυτά έρχονται σαν συνέχεια παρόμοιων περιστατικών που έγιναν στο Παναιτώλιο και γεννούν σοβαρά ερωτηματικά», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει πως «σε δεκάδες χρόνια συμβίωσης με τους Ρομά, παρά τα προβλήματα παραβατικότητας που πάντα υπήρχαν, δεν είχαμε φτάσει ποτέ σε τέτοια οξύτητα;» και διερωτάται αν «είναι τυχαίο ότι στα επεισόδια πρωτοστάτησαν μεταφερόμενες ομάδες της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Μπαρμπαρούση;».
 
«Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας επεισοδίων, αξιοποιώντας παραβατικές συμπεριφορές των Ρομά, προκειμένου να δημιουργηθεί ρατσιστικό-φασιστικό μέτωπο στην επαρχία μιας και το πρόβλημα των μεταναστών δεν έχει την ίδια οξύτητα με την Αθήνα; Μήπως επόμενος στόχος θα είναι το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο και όπου αλλού υπάρχουν και ζουν Ρομά; Μήπως γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί η εμπειρία Λεπέν και Σαρκοζί στην Ελλάδα;Το βασικό όμως ερώτημα είναι τι γίνεται τώρα:», τονίζεται σε ανακοίνωση.
 
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Αχελώος TV, η δημοτική αρχή Μεσολογγίου προχώρησε στην «κατεδάφιση 10 αυθαίρετων κτισμάτων αθιγγάνων που βρίσκονταν σε δημοτικό χώρο». 
 
* Φωτογραφία από το messolonghinews