Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται παραδόξως με λίγες αλλά καλές δημιουργίες, καθώς μόλις τέσσερις νέες ταινίες πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η νέα δημιουργία της Μάρεν Άντε, «Τόνι Έρντμαν», μία από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε το 2016 στην μεγάλη οθόνη. Η Ρέιτσελ Βάις και ο Μάικλ Σάνον, είναι δύο «Άγνωστοι» στο φιλμ του Τζόσουα Μάρστον, ενώ η εξαιρετική Ζιλιέτ Μπινός, πρωταγωνιστεί στην «Μεγάλη Αναμονή» του Πιέρο Μεσίνα. Η εβδομάδα διαθέτει και blockbuster, καθώς ο Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς και η Τίλντα Σουίντον, μας ταξιδεύουν στο σύμπαν της Marvel, με τον «Doctor Strange». Τέλος, αποκλειστικά στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», προβάλλεται η βιογραφική ταινία «Όλγα» του 2004.

Ads

«Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016) της Μάρεν Άντε (Γερμανία)

image

Ο Τόνι Έρντμαν, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι ένας χαρακτήρας που θα εφεύρει ο Γουίνφρεντ, ο μεσήλικος πατέρας της κεντρικής ηρωίδας Ινές, μιας πετυχημένης γυναίκας καριέρας, προσπαθώντας να χτίσει μια ουσιαστική σχέση μαζί της και να τη βοηθήσει να δει τη ζωή της με διαφορετική ματιά.

Ads

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI), ενώ στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Μία από τις καλύτερες ταινίες του 2016, μία δραματική κομεντί που χαράσσεται ανεξίτηλα στο μυαλό του θεατή και τον συνοδεύει για πάντα. Το φιλμ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και δικαίως συγκαταλέγεται στα φαβορί της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη μόνη δημιουργία του 2016 που μπήκε στη λίστα του BBC Culture με τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα και η οποία προέκυψε από τις επιλογές 117 Κριτικών Κινηματογράφου, από 36 διαφορετικές χώρες.

«Ο ακραίος τρόπος που ζούσε ο Αμερικανός ηθοποιός Άντι Κάουφμαν και υποδυόταν τους ρόλους του με ενέπνευσε πολύ. Αυτό που με ενέπνευσε επίσης ήταν η οικογένειά μου, όπου γίνονταν μεγάλες πλάκες. Ο πατέρας μου έχει σχετικά καλό χιούμορ. Μια μέρα του χάρισα μερικά αντικείμενα για να κάνει πλάκες, όπως ψεύτικα δόντια, τα οποία χρησιμοποιούσε τακτικά.» – Μάρεν Άντε

Διαβάστε επίσης:
Τόνι Έρντμαν, μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα
Οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα

«Άγνωστοι» (Complete Unknown – 2016) του Τζόσουα Μάρστον (Η.Π.Α.)

image

O Τομ (Μάικλ Σάνον) και η σύζυγος του διοργανώνουν ένα πάρτυ για να γιορτάσουν τα γενέθλια του. Ένας από τους καλεσμένους φέρνει μαζί του σαν συνοδό την Άλις (Ρέιτσελ Βάις). Ο Τομ είναι πεπεισμένος ότι γνωρίζει αυτή την γυναίκα με διαφορετικό όμως όνομα και βιογραφικό…

Μετά τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου και τη «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο, η σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιός Ρέιτσελ Βάις, επιστρέφει δυναμικά και πρωταγωνιστεί στο δραματικό φιλμ μυστηρίου, «Complete Unknown» του Τζόσουα Μάρστον (Maria Full of Grace – 2004, The Forgiveness of Blood – 2011). Παρά το μέτριο και προβλέψιμο σενάριο, η ταινία καταφέρνει να επιβιώσει εξαιτίας κυρίως της πρωταγωνίστριας αλλά και των προσεγμένων – κατά διαστήματα – διαλόγων που διαδραματίζονται. Μαζί της εμφανίζονται οι επίσης αξιόλογοι ηθοποιοί: Μάικλ Σάνον, Κάθι Μπέιτς και Ντάνι Γκλοβερ.

«Doctor Strange» (2016) του Σκοτ Ντέρικσον (Η.Π.Α.) 3D

image

Από το σύμπαν της Marvel έρχεται ο «Doctor Strange», η ιστορία του παγκοσμίως διάσημου νευροχειρουργού, Dr. Stephen Strange, του οποίου η ζωή αλλάζει ριζικά όταν ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα του στερεί τη χρήση των χεριών του. Όταν η παραδοσιακή φαρμακευτική ιατρική αποτυγχάνει, ψάχνει για βοήθεια και ελπίδα σε έναν αναπάντεχο τόπο: ένα μυστηριώδες μέρος γνωστό ως Kamar-Taj. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν είναι ένα απλό κέντρο ανάρρωσης, αλλά η πρώτη γραμμή μάχης ενάντια στις αόρατες σκοτεινές δυνάμεις που απειλούν να καταστρέψουν την πραγματικότητα μας. Τώρα, ο Strange – εξοπλισμένος με καινούργιες υπερφυσικές ικανότητες – αναγκάζεται να επιλέξει αν θα επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του ή θα την αφήσει για να υπερασπιστεί τον κόσμο ως ένας παντοδύναμος μάγος. Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Μακάνταμς, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς, Τίλντα Σουίντον, Μαντς Μίκελσεν, Σκοτ Άντκινς, Τσιούετελ Έτζιοφορ, Μάικλ Στούλμπαργκ.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να δώσω λίγο χιούμορ στην ταινία. Ίσως δεν υπάρχει στο σενάριο ή δεν υπήρχε απαραίτητα στο κόμικ. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή, ο ήρωας παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά και το χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε πόσο υποφέρει, καθώς πέφτει. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν αναγεννηθεί και γίνει υπερήρωας. Χρειάζεται το κοινό να παρακολουθήσει αυτή τη διαδρομή. Πρέπει να φροντίσω αυτόν τον τύπο, που έχει αυτό το τραύμα που επηρεάζει το μυαλό και το σώμα του, αλλά παράλληλα γιατί έχει πλάκα και είναι καλή παρέα.» – Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς

«H Μεγάλη Αναμονή» (L’ Attesa / The Wait – 2015) του Πιέρο Μεσίνα (Ιταλία, Γαλλία)

image

Η Άννα (Ζιλιέτ Μπινός), λόγω μιας ξαφνικής απώλειας, περνά μοναχικά τις ημέρες τις στα μεγάλα δωμάτια μιας παλιάς βίλας. Η άγρια ομορφιά της υπαίθρου της Σικελίας περιβάλει το σπίτι, αλλά σε συνδυασμό με την πυκνή ομίχλη, η απομόνωση είναι πιο έντονη. Ο μόνος ήχος που σπάει τη σιωπή στο σπίτι είναι τα βήματα του οικονόμου, Πιέτρο (Τζιόρτζιο Κολανγκέλι). Μια μέρα εμφανίζεται η Ζαν (Λου Ντε Λαζ), η οποία είναι η κοπέλα του γιου της Άννας, Τζουζέπε (Giovanni Anzaldo), υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος την κάλεσε στην Σικελία, να περάσουν τις διακοπές τους μαζί. Η Άννα δεν γνώριζε καν την ύπαρξή της. Ο Τζουζέπε όμως δεν είναι στο σπίτι, κι ας είναι τα πράγματα του στο δωμάτιο. Η Άννα διαβεβαιώνει την Ζαν ότι ο γιος της θα επιστρέψει σύντομα και ότι θα μπορούσε να τον περιμένει . Οι δύο γυναίκες περνούν τις ημέρες τους γνωρίζοντας καλύτερα η μία την άλλη, περιμένοντας το Πάσχα όπου ο Τζουζέπε πρόκειται να φτάσει επιτέλους σπίτι, αλλά και που μια μεγάλη παραδοσιακή πομπή θα πραγματοποιηθεί στο χωριό.

H «Μεγάλη Αναμονή», αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Ιταλού σκηνοθέτη, Πιέρο Μεσίνα. Ο στενός συνεργάτης του Πάολο Σορεντίνο (Η Τέλεια Ομορφιά – 2013), πραγματοποιεί το δικό του ελπιδοφόρο ξεκίνημα, έχοντας ως πρωταγωνίστριά του, την εξαιρετική Ζιλιέτ Μπινός. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Italian Film Days».