Η ταινία «Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016), αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Μάρεν Άντε. Το φιλμ κέρδισε τις εντυπώσεις στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, όπου και κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI), στο διαγωνιστικό πρόγραμμα όπου και συμμετείχε. Η ελληνική πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία της Γερμανίδας σκηνοθέτη, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Ads

Τόνι Έρντμαν / Toni Erdmann
Σκηνοθεσία: Μάρεν Άντε / Maren Ade

Σενάριο: Μάρεν Άντε / Maren Ade
Πρωταγωνιστούν: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn
Χώρα: Γερμανία, Αυστρία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 162 λεπτά
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Ιντεάλ

image

«Ο ακραίος τρόπος που ζούσε ο Αμερικανός ηθοποιός Άντι Κάουφμαν και υποδυόταν τους ρόλους του με ενέπνευσε πολύ. Αυτό που με ενέπνευσε επίσης ήταν η οικογένειά μου, όπου γίνονταν μεγάλες πλάκες. Ο πατέρας μου έχει σχετικά καλό χιούμορ. Μια μέρα του χάρισα μερικά αντικείμενα για να κάνει πλάκες, όπως ψεύτικα δόντια, τα οποία χρησιμοποιούσε τακτικά.» – Μάρεν Άντε

Ads

image

Ο Τόνι Έρντμαν, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα (της ταινίας). Είναι ένας χαρακτήρας που θα εφεύρει ο Γουίνφρεντ, ο μεσήλικος πατέρας της κεντρικής ηρωίδας Ινές, μιας πετυχημένης γυναίκας καριέρας, προσπαθώντας να χτίσει μια ουσιαστική σχέση μαζί της και να τη βοηθήσει να δει τη ζωή της με διαφορετική ματιά.

«Κανείς δεν ήξερε πώς θα ήταν γυρίσματα. Κανένας μας. Το μόνο που γνωρίζαμε ήταν το πρόγραμμα και το περιεχόμενο. Γνωριζόμασταν ως συνάδελφοι, κάναμε πολλές πρόβες, κι όμως κανείς δεν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί, πώς θα λειτουργούσε όλο αυτό. Είναι σαν να έχεις ένα μικρό παιδί.» – Σάντρα Χίλερ.

image

Η ταινία «Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016), αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Μάρεν Άντε. Είχαν προηγηθεί το «The Forest for the Trees» του 2003 και το «Everyone Else» του 2009.

image

«Το να δουλεύεις μαζί της είναι σαν να ωθείς τα πάντα στα όρια. Έτσι συνέβη. Μίλησα στις Κάννες με τον τύπο που έφτιαξε τους υπότιτλους και είχε πάθει την πλάκα του μαζί της. Αλλά είπε επίσης: Δεν έχω δουλέψει ποτέ τόσο πολύ στη ζωή μου. Όποιος βρεθεί στο δρόμο της, πρέπει να είναι έτοιμος για καταβάλλει όλη του την ενέργεια.» – Πέτερ Σιμόνισεκ

The Forest for the Trees

image

H πρώτη της μεγάλου μήκους «The Forest for the Trees», πτυχιακή ταινία της Μάρεν Άντε, βραβεύτηκε το 2005 στο Sundance. Είναι η ιστορία μιας νεαρής δασκάλας που πιάνει για πρώτη φορά δουλειά σ’ ένα σχολείο και ξεκινά γεμάτη φιλοδοξίες και μεγάλες ιδέες.

Όμως η ζωή σε μια ξένη πόλη, δίχως ουσιαστικά κανέναν φίλο και με μια σειρά από προσωπικές αδυναμίες, θα την οδηγήσουν να χάσει το δάσος βλέποντας το δέντρο και θα παγιδευτεί σ’ έναν φαύλο κύκλο ψεμμάτων, διαψευσμένων ελπίδων και απογοήτευσης.

Everyone Else

image

Ένα νεαρό ζευγάρι δοκιμάζει την φύση της σχέσης τους στην διάρκεια μιας απόδρασης στην Σαρδηνία. Φαινομενικά αγαπημένοι, μα με προβλήματα να υποβόσκουν κάτω από την επιφάνεια οι δύο τους θα δοκιμάσουν ασυναίσθητα και σαν ένα είδος παιχνιδιού να «αλλάξουν» και να δοκιμάσουν καινούριες περσόνες.

Οι δυο τους θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μια δεύτερη πιθανότητα σε μια πιο ανεμπόδιστη ευτυχία, στην δυνατότητα να γίνουν όπως όλοι οι άλλοι. Γυρισμένο το 2009 το «Everyone Else» κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

To BBC Culture ζήτησε από 177 Κριτικούς Κινηματογράφου – που προέρχονται από 36 διαφορετικές χώρες – να επιλέξουν ποιες είναι οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα. Στη θέση 100 της σχετικής λίστας συναντάμε την ταινία, «Toni Erdmann» (2016) της Μάρεν Άντε.

image

Πρόκειται για ένα φιλμ που συζητήθηκε όσα λίγα τον Μάιο στο πλαίσιο του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και αναμένεται να το δούμε σύντομα και στη χώρα μας, καθώς η ελληνική του πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Tο Φεστιβάλ διοργανώνει ειδικό αφιέρωμα σε ολόκληρη τη φιλμογραφία της αξιόλογης Γερμανίδας σκηνοθέτη, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε. Η ταινία «Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016), αποτελεί τη Γερμανική Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και παράλληλα ένα από τα μεγάλα φαβορί για την επιλογή της τελικής πεντάδας. Το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Seven Films.

Διαβάστε επίσης:
Οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα

22ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό περίπου 50.000 κινηματογραφόφιλων, οι οποίοι θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά και να βλέπουν πρώτοι τις μεγάλες ταινίες που πρόκειται να γίνουν επιτυχίες τους επόμενους μήνες. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης:
Οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν το έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Οι 20 ταινίες που ξεχωρίζουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας
«Το Σινεμά Αγκαλιάζει τις Μειονότητες»

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.