Η πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του Ιουνίου μας υποδέχεται με επτά καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν δύο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις. Ξεχωρίζει η «Δεσποινίς Σλόαν» του Τζον Μάντεν, με την εξαιρετική ερμηνεία της Τζέσικα Τσαστέιν σ’ ένα επίκαιρο θέμα, καθώς διαπραγματεύεται την προώθηση ενός νομοσχεδίου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Αλλά και το αριστούργημα του Τέρενς Ντέιβις, «Ήρεμο Πάθος», για τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Αμερικανίδας ποιήτριας, Έμιλι Ντίκινσον.

Ads

Αξιόλογη πρόταση αποτελεί επίσης, η νέα δημιουργία του Μπρουνό Ντιμόν, «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ», που διαθέτει ένα αξιόλογο σύνολο πρωταγωνιστών με τους: Ζιλιέτ Μπινός, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι και Φαμπρίς Λουκινί. Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα διαθέτει και δροσερό blockbuster, καθώς κυκλοφορεί το «Baywatch» του Σεθ Γκόρντον, με τον Ντουέιν Τζόνσον και τον Ζακ Έφρον.

Ενώ σ’ επανέκδοση προβάλλεται ο «Δαιμονισμένος Άγγελος» του Άλαν Πάρκερ, με τον Μίκι Ρούρκ απέναντι στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Σε εξέλιξη βρίσκεται το Ταινιόραμα 2017 και αυτές είναι αναλυτικά οι προτάσεις μας για την 3η Εβδομάδα Προβολών.

«Δεσποινίς Σλόαν» (Miss Sloane – 2016) του Τζον Μάντεν (Η.Π.Α., Γαλλία)

Ads

image

Το φιλμ παρακολουθεί καρέ καρέ την ιστορία μιας πανέξυπνης, αλλά παράλληλα και αδίστακτης λομπίστριας, η οποία έχει γίνει περιβόητη για το απαράμιλλο ταλέντο της και την επιθυμία της να κερδίζει με κάθε κόστος, ακόμη και όταν βάζει τη δική της καριέρα σε κίνδυνο. Εξαιρετική στον ρόλο της η Τζέσικα Τσάστεϊν, μέσα από μία σπουδαία ερμηνεία κερδίζει τον θεατή με φόντο ένα ιδιαίτερα σοβαρό και επίκαιρο θέμα, καθώς το σενάριο αφορά την προώθηση ενός νομοσχεδίου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανίσχυρη αμερικανική βιομηχανία όπλων.  Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Γκούγκου Μπάθα Ρο, Μαρκ Στρονγκ, Άλισον Πιλ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Τζον Λίθγκοου, Σαμ Γουότερστον.

«Για μένα αυτό που είναι πάντα επίκαιρο είναι τα θέματα που έχουν να κάνουν με το φύλο. Η Χίλαρι Κλίντον, στο πρώτο ντιμπέιτ, κατηγορήθηκε ότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη για την προεδρική θητεία και θέση. Δεν έχω ακούσει να κριτικάρουν έναν άνδρα για κάτι τέτοιο. Και η Ελίζαμπεθ Σλόουν είναι επίσης πολύ καλά προετοιμασμένη, ένα βήμα πάντα μπροστά, μια τελειομανής, αλλά και με πολλά ελαττώματα. Το θεωρώ σπουδαίο που έχουμε έναν τέτοιο γυναικείο χαρακτήρα που το εκφράζει όλο αυτό στην ταινία μας.» – Τζέσικα Τσαστέιν

«Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» (Slack Bay / Ma Loute – 2016) του Μπρουνό Ντιμόν (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο)

image

Καλοκαίρι, 1910. Μια σειρά ανεξήγητων εξαφανίσεων έρχεται να ταράξει τις διακοπές της οικογένειας Βαν Πέτεγκεμ στο ειδυλλιακό παραθαλάσσιο θέρετρο της Μάγχης. Τουρίστες αρχίζουν να εξαφανίζονται με αινιγματικό τρόπο. Δύο επιθεωρητές αρχίζουν να διερευνούν την υπόθεση και σύντομα ανακαλύπτουν ότι αυτές οι εξαφανίσεις γίνονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο της περιοχής εκεί όπου κατοικεί η οικογένεια ψαράδων των Μπρεφόρ. Στο μεταξύ ένα παράξενο ειδύλλιο θα προκύψει ανάμεσα στη μικρή κόρη της μεγαλοαστικής και λίγο εκφυλισμένης οικογένειας Βαν Πέτεγκεμ και τον γιο των Μπρεφόρ, Μα Λουτ. Μαζί με το μυστήριο των εξαφανίσεων, ο έρωτας των δυο παιδιών θα επηρεάσει με απρόβλεπτο τρόπο τις δύο τόσο διαφορετικές οικογένειες. Ταξικός, κοινωνικός και θεσμικός κανιβαλισμός δοσμένος με χιούμορ και σουρεαλισμό.

O αγαπημένος των Καννών, Μπρουνό Ντιμόν («Καμίλ Κλοντέλ 1915», «Φλάνδρα»), αφήνει το δράμα και επιστρέφει με μια εκκεντρική μαύρη κωμωδία, στην οποία πρωταγωνιστούν τα πολυβραβευμένα ονόματα του γαλλικού σινεμά Ζιλιέτ Μπινός, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι και Φαμπρίς Λουκινί. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Μάιο του 2016, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

«Ήθελα να κάνω μια κωμωδία, εδώ και πολύ καιρό. Έτσι, ξεκίνησα μία αστυνομική κωμωδία, δοσμένη μέσα από το δικό μου πειραματικό ύφος. Είχα την διαίσθηση ότι το δράμα έπρεπε να οδηγήσει το χιούμορ. Έτσι άρχισα με ό,τι ήξερα να  κάνω καλύτερα, με αυτό που ήμουν εξοικειωμένος, προσθέτοντας μία μπουρλέσκ, ίσως και γκροτέσκα διάσταση. Η κωμωδία προϋποθέτει ένα μηχανισμό, έναν μηχανισμό άμεσης αποτελεσματικότητας που είναι διαφορετικό από το δράμα, και συνεπώς πιο δύσκολο να δημιουργηθεί. Ήθελα η «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» να είναι τόσο κινηματογραφική όσο και βαθιά αστεία. Ήθελα επίσης να δείξω μια εικόνα μακρυά από τον υποτιθέμενο νατουραλισμό που συνήθως μου προσδίδουν.» – Μπρουνό Ντιμόν

«Ήρεμο Πάθος» (A Quiet Passion – 2016) του Τέρενς Ντέιβις  (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο)

image

Η υπόκωφη, αλλά γεμάτη εσωτερικές εντάσεις ζωή της μεγαλύτερης Αμερικανίδας ποιήτριας, που έζησε απομονωμένη στο δωμάτιό της και φύλαγε το ογκωδέστατο, συναρπαστικό έργο της στα συρτάρια της. Ένας αριστοκράτης του κινηματογράφου τρυπώνει μέσα στο καταφύγιο και στην ψυχή της Έμιλι Ντίκινσον και ακολουθεί τις στιγμές που η «Λευκή Λαίδη» φανέρωσε το ανυπότακτο πνεύμα της, από τα νεανικά της χρόνια μέχρι το θάνατό της, μέσα από λάθος έρωτες και μικρές ή μεγάλες απώλειες.

Ένα αριστούργημα συναισθημάτων από τον σπουδαίο Βρετανό σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις (“Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα”). Ένα εξαιρετικό φιλμ, με αξιόλογο καστ που εκμεταλλεύεται ιδανικά ένα καλά δομημένο σενάριο. Από τα ωραιότερα έργα που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον Νοέμβριο του 2016 στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το «Ήρεμο Πάθος» συγκινεί, προκαλεί συζητήσεις και μένει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό του θεατή που θα το αγκαλιάσει. Πρωταγωνιστούν: Σίνθια Νίξον, Τζένιφερ Ελ, Ντάνκαν Νταφ, Κιθ Καραντάιν, Τζόντι Μέι, Τζοάνα Μπέικον, Έμα Μπελ.

«Η Βασίλισσα της Ισπανίας» (The Queen of Spain / La reina de España – 2016) του Φερνάντο Τρουέμπα (Ισπανία)

image

Στην ταινία «Η Βασίλισσα της Ισπανίας», η Πενέλοπε Κρουζ πρωταγωνιστεί ως η διάσημη ηθοποιός του σινεμά Μακαρένα Γρανάδα που αποδρά από τη λάμψη και το γκλάμουρ του Χόλυγουντ την δεκαετία του ’50 και επιστρέφει στις ρίζες της, στην Ισπανία, για να πρωταγωνιστήσει σε μια επική χολιγουντιανή ταινία ως η Βασίλισσα Ισαβέλλα Ι της Καστίλλης.

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του βραβευμένου με Όσκαρ, Φερνάντο Τρουέμπα (Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας για το «Belle Époque», 1994), ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε την βραβευμένη με Όσκαρ, Πενέλοπε Κρουζ («Vicky Christina Barcelona», «Nine», «Volver»). Στο φιλμ πρωταγωνιστούν επίσης ο δις υποψήφιος για Έμμυ, Μάντι Πατίνκιν (Homeland, Ali & Nino), ο Κάρι Έλγουες (Billionaire Boys Club, The Princess Bride), ο Κλάιβ Ρεβίλ (Star Wars Episode V, Billy Wilder’s Avanti!) και ο Σαντιάγκο Σεγκούρα (Pacific Rim, Hellboy II). Η ταινία αποτελεί σίκουελ της ταινίας «La Nina de tus Ojos» (The Girl of Your Dreams) που είχε κερδίσει το 1998, 12 Βραβεία Γκόγια. Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία ανάμεσα στον Τρουέμπα και την Κρουζ, μετά τα «Belle Epoque» και «The Girl Of Your Dreams». Η «Βασίλισσα της Ισπανίας» έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Κυκλοφορούν επίσης:
«100 Μέτρα» (100 Metros / 100 Meters – 2016) του Μαρσέλ Μπαρέρα (Ισπανία, Πορτογαλία)

image

Βασισμένη στη απίστευτα αληθινή ιστορία ενός Ισπανού, ο οποίος έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα) και προσπάθησε να τερματίσει σ’ έναν αγώνα Iron-Man: 3,8 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο και 42 χλμ. τρέξιμο. Ενώ του είχαν πει ότι δεν θα μπορούσε να τρέξει ούτε 100 μέτρα. Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Ροβίρα, Κάρα Ελετζάλντε, Αλεξάνδρα Χιμένεθ, Νταβίντ Βερνταγκουέρ, Κλάρα Σεγκούρα, Άλμπα Ρίμπας.

«Baywatch» (2017) του Σεθ Γκόρντον (Η.Π.Α.)

image

Ο ναυαγοσώστης Μιτς Μπιουκάνον (Ντουέιν Τζόνσον) και η ομάδα του αναλαμβάνουν, εκτός της φύλαξης της παραλίας, την εκπαίδευση νεοσύλλεκτων ναυαγοσωστών, μεταξύ των οποίων είναι και ο υπερφίαλος κι απείθαρχος  πρωταθλητής κολύμβησης Ματ Μπρόντι (Ζακ Έφρον). Η μεταξύ τους σύγκρουση είναι επεισοδιακή, αλλά τελικά καλούνται να συνεργαστούν στενά προκειμένου να ξεσκεπάσουν μια εγκληματική οργάνωση που διακινεί ναρκωτικά, απειλώντας το μέλλον της παραλίας τους. Πρωταγωνιστούν: Ντουέιν Τζόνσον, Ζακ Έφρον, Αλεξάντρα Νταντάριο, Κέλι Ρόρμπαχ, Πριγιάνκα Τσόπρα, Πάμελα Άντερσον, Ντέιβιντ Χάσελχοφ

«Για Όνομα του Θεού» (Mes trésors – 2017) του Πασκάλ Μπουρντιό (Γαλλία)

image

Η Καρόλ είναι μία εσωστρεφής ειδικός εφαρμογών πληροφορικής, που ακόμα ζει με τη μητέρα της. Η Καρολίν είναι μία αυθάδης κλέφτρα που συχνάζει στα πολυτελή ξενοδοχεία της Γαλλικής Ριβιέρας. Οι δύο νεαρές γυναίκες δε γνωρίζουν η μία την άλλη, ούτε έχουν τίποτα κοινό. Τίποτα, επειδή ο πατέρας τους έφυγε πριν τη γέννηση τους, και δεν τον είδαν ξανά ποτέ. Μέχρι τη στιγμή που ο Πατρίκ εμφανίζεται και πάλι! Ο διεθνώς καταζητούμενος κλέφτης βρίσκεται στα τελευταία του και αποφασίζει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο με τις κόρες του, συναντώντας τις για ένα κοινό σκοπό: την κλοπή ενός βιολιού Στραντιβάριους, αξίας 15.000.000 δολαρίων. Ανάμεσα σε γκάφες, τον ερασιτεχνισμό και τους διαπληκτισμούς μεταξύ τον κορών του, ο Πατρίκ θα αντιληφθεί πως αυτή του η επιστροφή είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ρενό, Ριμ Κερισί, Καμίλ Σαμού.

Σ’ επανέκδοση:
«Δαιμονισμένος Άγγελος» (Angel Heart – 1987) του Άλαν Πάρκερ

image

Η ταινία που άνοιξε ουσιαστικά τον κύκλο των «νεο-νουάρ» ψυχολογικών ταινιών τρόμου είναι μια εφιαλτική προσαρμογή του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Χιόρτσμπεργκ «Falling Angel» από τον δεξιοτέχνη Άλαν Πάρκερ. Ακολουθεί την αγωνιώδη αναζήτηση του ντετέκτιβ Χάρι Έιντζελ που έχει προσληφθεί από τον μυστηριώδη κύριο Λου Σάιφερ για να βρει τα ίχνη ενός εξαφανισμένου νεαρού, του Τζόνι Φάβοριτ. Οι έρευνες, οδηγούν τον Έιντζελ σε μια σκοτεινή και γεμάτη δεισιδαιμονία Νέα Ορλεάνη όπου βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σειρά αποτρόπαιων εγκλημάτων. Ο σκληρός Έιντζελ δεν πτοείται με τίποτε και προχωράει αποφασισμένος να ανακαλύψει επιτέλους τον εξαφανισμένο από προσώπου γης Τζόνι. Κι όσο νιώθει να τον πλησιάζει, τόσο αισθάνεται ένα παγωμένο ρίγος να παραλύει την ψυχή του.

Ερμηνείες που στοιχειώνουν και υποβλητική, καθηλωτική σκηνοθεσία που παρασύρει τον εντελώς ανυπεράσπιστο και συναισθηματικά εγκλωβισμένο θεατή σε μια εφιαλτική κατάβαση στην Κόλαση. Πρωταγωνιστούν: Μίκι Ρούρκ, Λίζα Μπονέτ και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

«Ηλιοτρόπιο» (Sunflower / I girasoli – 1970) του Βιττόριο ντε Σίκα (Ιταλία, Γαλλία, Σοβιετική Ένωση)

image
 

Ένα νεαρό ζευγάρι – η Σοφία Λόρεν και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι – παντρεύονται το 1940, λίγο πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο πριν αυτός σταλεί με τις ιταλικές δυνάμεις να πολεμήσει, στο πλευρό των Γερμανών στο Ανατολικό Μέτωπο. Οι περισσότεροι από τους Ιταλούς βρέθηκαν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πολεμικές συνθήκες κάτω από το δύσκολο παγωμένο ρώσικο χειμώνα. Μαζί με αυτούς εικάζεται ότι χάθηκε και ο νεαρός σύζυγός της που δεν γύρισε ποτέ. Η ηρωίδα δεν πείθεται και προσπαθεί να μάθει την αλήθεια, με κάθε τρόπο. Πεισματικά θα καταφέρει να εξασφαλίσει να πάει να τον βρει, παίρνει βίζα για τη Σοβιετική Ένωση και ξεκινά την αναζήτηση του αγαπημένου της. Ακολουθεί τα βήματα του “καταδικασμένου” τάγματος στο Ανατολικό Μέτωπο και φθάνει σε ένα απέραντο κάμπο με ηλιοτρόπια, που είναι και μνημείο ταφής των Ιταλών στρατιωτών. Η ζωή όμως απρόβλεπτη τη φέρνει μπροστά σε μια επώδυνη συνάντηση με τον σύζυγο της, που ζει πια παντρεμένος με μια ρωσίδα και την κόρη τους…

 

Με τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του ο Βιτόριο ντε Σίκα δημιουργεί ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, ένα αποκαλυπτικό πεδίο μάχης στον παγωμένο ρώσικο χειμώνα και μετατρέπει μια συνηθισμένη ίσως ιστορία σε μια δυνατή ρεαλιστική πραγματικότητα της βαρβαρότητας του πολέμου. Μία συνταρακτική ιστορία αγάπης, από τον ανέμελο έρωτα έως την αγωνία της ιστορικής πραγματικότητας, σ’ έναν κόσμο που αγωνίζεται, φθείρεται και συνεχίζει να ζητά απαντήσεις. Η Σοφία Λόρεν και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι είναι πραγματικά υπέροχοι στους ρόλους της, ενώ η μαγική μουσική του σπουδαίου Ενρίκο Νίκολα Μαντσίνι, ταξιδεύει τον θεατή.

 

Διαβάστε επίσης:

Βιττόριο ντε Σίκα: Ο πατέρας του Ιταλικού Νεορεαλισμού