Η 88η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο ηθοποιός, Κρις Ροκ. Οκτώ ταινίες διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και στο σημερινό μας Αφιέρωμα, αναλύουμε την κάθε μία ξεχωριστά.

Ads

Στις Χρυσές Σφαίρες, ο Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιαρίτου, ήταν ο μεγάλος νικητής. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την «Επιστροφή» (The Revenant), ενώ ο πρωταγωνιστής του, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, τιμήθηκε με το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία. Στον αντίποδα το «Carol» του Τοντ Χέινς – που οδηγούσε την κούρσα των υποψηφιοτήτων σε πέντε κατηγορίες – δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο βραβείο. Τα Όσκαρ όμως είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία…

Διαβάστε επίσης:
Η «Επιστροφή» των Ινιαρίτου και Ντι Κάπριο θριάμβευσε στις Χρυσές Σφαίρες

image

Ads

Οι οκτώ ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, είναι οι εξής:

  • «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» (Bridge of Spies – 2015)
  • «Brooklyn» (2015)
  • «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» (Mad Max: Fury Road – 2015)
  • «Η Διάσωση» (The Martian – 2015)
  • «Η Επιστροφή» (The Revenant – 2015)
  • «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short – 2015)
  • «Spotlight» (2015)
  • «Το Δωμάτιο» (Room – 2015)

«Η Επιστροφή» (The Revenant – 2015) του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου

image

Η «Επιστροφή» με συνολικά δώδεκα (12) υποψηφιότητες, ηγείται της φετινής οσκαρικής κούρσας. Εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, η ταινία φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του καταξιωμένου και βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου («Birdman», «Babel»). Μία επική περιπέτεια στην Αμερική του 19ου αιώνα που βυθίζει τους θεατές σε μια πραγματικότητα απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και κινδύνων, καθώς εξερευνά πρωτογενή ένστικτα, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και την αξιοπρέπεια του ανεξάρτητου ατόμου.

Η ταινία αποτελεί έναν μοναδικό κινηματογραφικό άθλο, που επάξια φέρνει εις πέρας ο καταξιωμένος Μεξικανός σκηνοθέτης. Ο Τομ Χάρντι είναι ως συνήθως πολύ καλός και αξιόπιστος, εκπληρώνοντας την αποστολή του άνετα. Όμως η ταινία ανήκει ερμηνευτικά στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος δίνεται ολοκληρωτικά σε αυτό το σωματικό, αλλά και πνευματικό ταξίδι, που με μαεστρία τον κατευθύνει ο Ινιαρίτου. Η καταπληκτική φωτογραφία, φέρνει την υπογραφή του σπουδαίου, Εμανουέλ «Τσίβο» Λουμπέσκι.

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό κλιπ από τη νέα ταινία του Ινιαρίτου με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Ένα αυθεντικό κινηματογραφικό ταξίδι: Η «Επιστροφή» του Ινιαρίτου

«Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» (Mad Max: Fury Road – 2015) του Τζορτζ Μίλερ

image

Το μετά-αποκαλυπτικό αριστούργημα του Τζορτζ Μίλερ, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», συνεχίζει την επική του διαδρομή, αυτή την φορά στον δρόμο για τα Όσκαρ. Με τον εντυπωσιακό αριθμό των δέκα (10) υποψηφιοτήτων, ανάμεσα στις οποίες, αυτές για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία για τον οραματιστή δημιουργό, το νέο κεφάλαιο του διάσημου franchise ταινιών «Mad Max» ετοιμάζεται για την εντυπωσιακή του είσοδο στο Dolby Theatre, στις 28 Φεβρουαρίου, στην 88η τελετή απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας. Τριάντα χρόνια μετά, ο ήρωας της επικής σειράς των σχετικών ταινιών επιστρέφει, με τον Τομ Χάρντι να αναλαμβάνει τα ηνία του διάσημου franchise από τον Μελ Γκίμπσον, έχοντας στο πλευρό του την πανέμορφη – αν και μεταμορφωμένη για τις ανάγκες του ρόλους της – Σαρλίζ Θερόν. Οι σκηνές δράσεις, εναλλάσσονται με την φαινομενική ηρεμία και το χτίσιμο των χαρακτήρων και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από αντάξιο για τους λάτρεις των ταινιών της επιτυχημένης και ιδιαίτερης αυτής σειράς του Μίλερ.

Διαβάστε επίσης:
Mad Max: Η επιστροφή μιας Cult ταινίας

«Η Διάσωση» (The Martian – 2015) του Ρίντλεϊ Σκοτ

image

Μια άλλη, εξίσου επική ιστορία επιβίωσης, η «Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του αστροναύτη που εγκαταλείπεται στον Άρη και επιστρατεύει την ευφυΐα και τις γνώσεις του για να καταφέρει να επιζήσει, κέρδισε συνολικά επτά (7) οσκαρικές υποψηφιότητες. Ο Βρετανός σκηνοθέτης, μειώνοντας τη δράση, αλλά κερδίζοντας στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, εκμεταλλεύεται το καλό του σενάριο και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Άντι Γουίαρ. Μία αξιόλογη προσπάθεια, διανθισμένη με έξυπνες δόσεις χιούμορ.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης – έχοντας την τεχνολογία του 3D ως βασικό εργαλείο του και διαθέτοντας ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, όπου ξεχωρίζει ο πρωταγωνιστής Ματ Ντέιμον, αλλά και η πάντα υπέροχη Τζέσικα Τσαστέιν – καταφέρνει να παρουσιάσει μία ενδιαφέρουσα ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η NASA να συμμετείχε ως βασικός συνεργάτης, σύμβουλος και βοηθός σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από την εξέλιξη του σεναρίου ως και την περίοδο του μοντάζ.

Διαβάστε επίσης:
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ και η «Διάσωση» των ταινιών επιστημονικής φαντασίας

«Η Γέφυρα των Κατασκόπων» (Bridge of Spies – 2015) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

image

Έξι υποψηφιότητες μετρά  η «Γέφυρα των Κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η οποία αναβιώνει την αληθινή ιστορία μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή κατασκόπων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Σοβιετική Ένωση. Σημαντικότερες είναι εκείνες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας αλλά και του Β’ Ανδρικού Ρόλου, αφού ο σπουδαίος Μαρκ Ράιλανς κέρδισε επιτέλους την πρώτη του υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματάκι. Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ενώ εμφανής είναι και η επιρροή των αδερφών Κοέν, οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο. Οι σεναριογράφοι Ματ Σάρμαν και Ίθαν και Τζόελ Κοέν (βραβευμένοι τέσσερις φορές με Όσκαρ), έχουν συμπεριλάβει την απίστευτη εμπειρία του Ντόνοβαν σε μια ιστορία για έναν άνδρα που ρίσκαρε τα πάντα. Την μουσική της ταινίας έγραψε ο δώδεκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Τόμας Νιούμαν. Πρωταγωνιστεί ο Τομ Χανκς, σε μία αξιοπρεπής ερμηνεία.

«Όλοι έχουν δικαίωμα υπεράσπισης… κάθε ένα άτομο μετράει» – «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» (Bridge of Spies – 2015)

Διαβάστε επίσης:
Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τομ Χανκς στη «Γέφυρα των Κατασκόπων»
Αποκλειστικό κλιπ από τη νέα ταινία του Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς

«Spotlight» (2015) του Τομ Μακάρθι

image

Τo «Spotlight», η ταινία του σκηνοθέτη Tom McCarthy, η οποία έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και αρκετά βραβεία, είναι επίσης υποψήφια σε 6 κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Mark Ruffalo, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Rachel McAdams, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ. H ταινία μάς αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα “Spotlight”, που το 2002 σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς.

Η ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ, όπου ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους, ο Μαρκ Ράφαλο, ο Μάικλ Κίτον και ο συνήθης ύποπτος, Στάνλεϊ Τούτσι. Το φιλμ προβληματίζει αλλά παράλληλα συγκινεί τον θεατή, παρέχοντας και μία μικρή ακτίδα φωτός και ελπίδας. Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ραφάλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Λεβ Σράιμπερ, Τζον Σλέιτερι, Στάνλεϊ Τούτσι, Μπίλι Κρούνταπ.

Διαβάστε επίσης:
Spotlight: Αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο παιδεραστίας της καθολικής εκκλησίας

«Brooklyn» (2015) του Τζον Κρόουλι

image

Σε τρεις κατηγορίες είναι υποψήφιο και το «Brooklyn», με σημαντικότερες εκείνες της Καλύτερης Ταινίας και του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Σαουάρς Ρόναν, η οποία πρωταγωνιστεί στην ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που διχάζεται ανάμεσα στην παλιά της ζωή στην Ιρλανδία και την καινούρια που έχει καταφέρει να χτίσει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το σενάριο υπογράφει ο Νικ Χόρνμπι, ενώ το στόρι στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η νεαρή ηθοποιός Σαουάρς Ρόναν.

«Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short – 2015) του Άνταμ Μακέι

image

Ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, σεναριογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Άνταμ Μακέι, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Μάικλ Λιούις: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short). Η ταινία παρουσιάζει πως οι τράπεζες, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση, αρνούνταν σκοπίμως να αποκαλύψουν την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, συγκαλύπτοντας την μεγάλη απάτη των στεγαστικών δανείων, τον ψεύτικο κόσμο των ομολογιακών συναλλαγών και της κτηματαγοράς.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Στιβ Καρέλ, o Μπραντ Πιτ κι ο Ράιαν Γκόσλινγκ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άνταμ ΜακΚέι (σκηνοθέτη της ταινίας Anchorman), συμπράττουν σε μια σπονδυλωτή ταινία που γυρίζει πίσω στις αρχές της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2008. Με πολύ χιούμορ, το φιλμ αναπτύσσει τους ιδιόμορφους αυτούς χαρακτήρες που, ενώ όλοι αγόραζαν σαν τρελοί, εκείνοι σόρταραν – πόνταραν δηλαδή στην πτώση της αξίας συγκεκριμένων τίτλων.

Διαβάστε επίσης:
Ποντάροντας στην οικονομική κρίση: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα»

«Το Δωμάτιο» (Room – 2015) του Λένι Άμπραχαμσον

image

Ο σκηνοθέτης Λένι Άμπραχαμσον, μετά το υπέροχο φιλμ «Frank» του 2014, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Το Δωμάτιο» (Room – 2015). Ο Ιρλανδός δημιουργός, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το εμπνευσμένο μυθιστόρημα της Έμα Ντόναχιου, δημιουργώντας μίας συγκινητική ιστορία, η οποία υποστηρίζετε άψογα από τις ερμηνείες της πρωταγωνίστριας Μπρι Λάρσον και του νεαρού Τζέικομπ Τρέμπλεϊ. Το φιλμ έχει αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες για τα επερχόμενα Όσκαρ.

Η ταινία είναι μία ωδή στην αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της, αλλά και το ανθρώπινο σθένος. Το μυθιστόρημα διερευνά τους δεσμούς γονέα και παιδιού και αυτό περνά με επιτυχία και στην μεγάλη οθόνη. Μία ιστορία τόσο κλειστοφοβική και τόσο μοναδική στο μυαλό ενός μικρού παιδιού, η οποία μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον Κινηματογράφο. Το σενάριο ανέλαβε η ίδια η συγγραφέας Έμα Ντόναχιου, που μαζί με τον σκηνοθέτη Λένι Άμπραμσον, κατάφεραν να δώσουν νέο νόημα στο μυθιστόρημα.

Διαβάστε επίσης:
Η θέληση για ζωή επιβιώνει στο «Δωμάτιο» του Λένι Άμπραχαμσον

Διαβάστε επίσης:
Όσκαρ: Δώδεκα υποψηφιότητες για την «Επιστροφή»

Η 88η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες.