Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος Τομ Μακάρθι, επιστρέφει εντυπωσιακά με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα Spotlight, της εφημερίδας Boston Globe, η οποία το 2002 αποκάλυψε ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Η ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ, όπου ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους, ο Μαρκ Ράφαλο, ο Μάικλ Κίτον και ο συνήθης ύποπτος, Στάνλεϊ Τούτσι.

Ads

«Ρεπορτάζ σαν αυτά, είναι που δίνουν νόημα στη δουλειά μας ως δημοσιογράφοι…» – λέει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός Λεβ Σράιμπερ, υποδυόμενος έξοχα τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Boston Globe, Marty Baron, στην ταινία «Spotlight» (2015), του Τομ Μακάρθι.

Η δημοσιογραφική ομάδα Spotlight ξεκίνησε με την υπόθεση ενός ιερέα και, όταν τελικά κατέληξε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα, είχε εντοπίσει 70 ιερείς που είχαν κακοποιήσει παιδιά. Μέχρι το 2002 δημοσίευσαν 600 άρθρα που αφορούσαν εκατοντάδες παιδιά, όχι μόνο στη Βοστώνη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, 249 ιερείς της Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση. Ενώ σε όλη την Αμερική, 6.427 ιερείς κατηγορήθηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση 17.259 θυμάτων.

image

Ads

Ο ηθοποιός και σεναριογράφος Τομ Μακάρθι (Thomas Joseph McCarthy), επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη με τη νέα του ταινία, «Spotlight». Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Σεπτέμβριο στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, το φιλμ εξερευνά την αληθινή ιστορία, σχετικά με το πώς οι δημοσιογράφοι της Boston Globe αποκάλυψαν ένα τεράστιο σκάνδαλο. Πρόκειται για την κακοποίηση παιδιών και την συγκάλυψη εντός της τοπικής Καθολικής Αρχιεπισκοπής, ένα γεγονός που ταρακούνησε το σύνολο της Καθολικής Εκκλησίας στον πυρήνα του.

image

«Η ιστορία δεν είναι μια κατηγορία σε βάρος της Εκκλησίας. Έχει να κάνει με την ερώτηση του πώς κάτι τέτοιο συνέβη. Η Εκκλησία μπορεί να διαπράξει θεσμικό κακό, όχι μόνο μέσω της κακοποίησης των παιδιών αλλά και μέσω της κάλυψης αυτής. Πώς κακοποιήθηκαν τόσα παιδιά για δεκαετίες, χωρίς κάποιος να κάνει κάτι;» – Τομ Μακάρθι

image

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος του “Ψηλά στον Ουρανό” (Up – 2009), Τομ Μακάρθι, μας παρουσιάζει πώς η ερευνητική ομάδα Spotlight της εφημερίδας “Boston Globe” ξεσκέπασε το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών από ιερείς στη Μασαχουσέτη, μια δημοσιογραφική επιτυχία που της απέφερε το βραβείο Πούλιτζερ. Μ’ ένα αξιόλογο σενάριο, βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα και ένα πολύ καλό καστ ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο σπουδαίος Μαρκ Ράφαλο και ο αναγεννηθείς τελευταία Μάικλ Κίτον («Birdman» – 2014), η ταινία δείχνει να βαδίζει με αυτοπεποίθηση και προς την τελετή απονομής των Όσκαρ (28 Φεβρουαρίου), έχοντας αποσπάσει έξι υποψηφιότητες.

image

«Αμέσως ένιωσα ότι θα ήταν μια σημαντική ταινία. Υπάρχουν ταινίες που τις κάνεις για τους άλλους και ταινίες που κάνεις για σένα, όπως το Spotlight. Την πρώτη μέρα που συνάντησα τον Mike (υποδύεται τον δημοσιογράφο Michael Rezendes), ήταν κάπως επιφυλακτικός. Πήγαμε στο διαμέρισμά του και φάγαμε και μετά πήγαμε έναν μεγάλο περίπατο. Μιλήσαμε ξανά και ξανά και άρχισα να αποκτώ μια ιδέα του ποιος ήταν. Μετά πήγα στην Globe και πέρασα πέντε μέρες με τον Mike πριν αρχίσουμε τις πρόβες. Όταν ξεκινήσαμε το γύρισμα, εμφανίστηκε πολλές φορές στο σετ […] Ο Mike και εγώ είμαστε outsiders. Προερχόμαστε από έναν κόσμο που δεν μας άνοιξε πόρτες στα επαγγέλματα που θέλαμε να ακολουθήσουμε. Είμαστε και οι δύο αντιδραστικοί και μεγαλώσαμε ως καθολικοί. Ο Mike κι εγώ αφήσαμε την Εκκλησία γιατί διακρίναμε ασυνέπειες ανάμεσα στα κηρύγματα και στην εφαρμογή τους.» – Μαρκ Ράφαλο

image

Μπροστά στις κάμερες συγκεντρώνεται ένα εντυπωσιακό καστ που αποτελείται από τους Μαρκ Ράφαλο (Οι Εκδικητές, Now You See Me), Μάικλ Κίτον (Birdman), Λεβ Σράιμπερ (Creed, Ray Donovan TV series), Ρέιτσελ Μακάνταμς (Sherlock Holmes, True Detective TV Series) και Τζον Σλέιτερι (Mad Men TV series). Ο σκηνοθέτης, συνυπογράφει και το σενάριο, μαζί με τον σεναριογράφο Josh Singer (The Fifth Estate, The West Wing TV series), ο οποίος αναφέρει σχετικά: «Είδα την ταινία ως ευκαιρία για παραδειγματισμό: αυτό είναι το είδος της επίδρασης που μπορείς να έχεις όταν συνεργάζεσαι με σπουδαίους και καταρτισμένους δημοσιογράφους

image

H ταινία παρακολουθεί, με διαύγεια, χωρίς εμπάθεια αλλά με έντονη κλιμάκωση, τη δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυψε μια σειρά από υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Καθολικούς ιερείς. Οι δημοσιογράφοι, “Robby” Robinson (Michael Keaton), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Michael Rezendes (Mark Ruffalo) και Matt Carroll (Brian d’Arcy James), μέλη του Spotlight, είχαν το θάρρος να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και να έρθουν αντιμέτωποι με το νοσηρό κομμάτι της παντοδύναμης Καθολικής Εκκλησίας.

image

«Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία, για μένα, προέκυψε όταν είχα την ευκαιρία να πάρω το τραίνο και να συναντήσω τον Marty Baron. Ήταν καταπληκτικό που πέρασα χρόνο μαζί του και πραγματικά κατάλαβα τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασαν πολλές εφημερίδες. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας λόγος που μου αρέσει αυτό το σενάριο τόσο πολύ. Ο Marty και άλλοι δημοσιογράφοι στην ιστορία ήταν ήρωες για μένα. Αφού μίλησα με τον Marty, συνειδητοποίησα ότι η δουλειά του ήταν πάρα πολύ απαιτητική. Δεν τον ένοιαζε πού θα τον έβγαζε μια ιστορία. Του αρέσει να διαφωνεί και δεν υποχωρεί και ήταν πρόθυμος να τα βάλει με πολύ τρομαχτικούς ανθρώπους και οργανώσεις για να φτάσει στην αλήθεια.» – Λεβ Σράιμπερ

image

Το «Spotlight» είναι μία αξιόλογη δημιουργία, με καλές ερμηνείες που βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις. Η ταινία προβληματίζει αλλά παράλληλα συγκινεί τον θεατή, παρέχοντας και μία μικρή ακτίδα φωτός και ελπίδας. Το φιλμ είχε αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας (Τομ ΜακΚάρθι) και Καλύτερου Σεναρίου (Τομ ΜακΚάρθι και Τζος Σίνγκερ), ενώ το φιλμ αναμένεται να μας απασχολήσει και στα επερχόμενα Όσκαρ, καθώς είναι υποψήφιο σε έξι κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου (Mark Ruffalo), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Rachel McAdams), Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.

image

Διαβάστε επίσης:
Χρυσές Σφαίρες 2016 – Οι νικητές
Όσκαρ 2016 – Οι υποψηφιότητες

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 128 λεπτά | Σκηνοθεσία: Tom McCarthy | Σενάριο: Josh Singer, Tom McCarthy | Παίζουν: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci.

Οι τίτλοι της ταινίας είναι γραμμένοι με τη γραμματοσειρά Miller που χρησιμοποιεί η Globe για τους περισσότερους τίτλους και τα κείμενα της. Το «Spotlight» κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.