Το 2016 προβλήθηκαν συνολικά στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, 372 ταινίες, από τις οποίες οι 27 ήταν ντοκιμαντέρ, οι 41 ελληνικές δημιουργίες και οι 37 αποτέλεσαν επανεκδόσεις. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr, παρουσιάζουμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα, σε χαρακτηριστικά φιλμ που ξεχωρίσαμε και που τα βιώσαμε το κάθε ένα ξεχωριστά, έχοντας ως κοινό γνώμονα, την αγάπη για την Έβδομη Τέχνη. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, επιλέγουμε τις είκοσι (20) δημιουργίες που μας κέρδισαν και που αξίζει να θυμόμαστε από την πλούσια κινηματογραφική σοδειά του 2016 που ολοκληρώθηκε. Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες του 2016 (Μέρος 1ο).

Ads

Το 2016 υπήρξε μία καλή κινηματογραφική χρονιά με πολλές και αξιόλογες δημιουργίες. Οι σκηνοθέτες κατάφεραν να δημιουργήσουν αξιόλογα φιλμ, συγκινώντας κοινό και κριτικούς, τόσο εντός των συνόρων, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ταινίες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, που ίσως να περπάτησαν στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, βραβευμένες αλλά και μη, εμπορικές επιτυχίες ή όχι, ανεξάρτητες παραγωγές κ.ά.

*Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, στη λίστα μας συμμετέχουν μόνο όσες ταινίες έλαβαν διανομή στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου του 2016, έως και την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου του 2016:

Στο πρώτο μέρος του Αφιερώματος – Οι καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες του 2016 (Μέρος πρώτο) – είδαμε αναλυτικά τις δέκα πρώτες δημιουργίες της σχετικής λίστας μας. Πριν συνεχίσουμε με την τελική δεκάδα, ας τις θυμηθούμε συνοπτικά:

Ads

20. Νοσταλγώντας το Φως / Nostalgia de la Luz
19. Ταξί στην Τεχεράνη / Taxi
18. Στην Αγκαλιά του Φιδιού / El Abrazo de la Serpiente
17. Ποίηση Χωρίς Τέλος / Poesía sin fin
16. Άφεριμ! / Aferim!
15. Το Μεγάλο Σορτάρισμα / The Big Short
14. Η Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη! / Le Tout Nouveau
13. La La Land
12. Arrival
11. Η Κόκκινη Χελώνα

Αναλυτικά οι δέκα () καλύτερες ταινίες του 2016

10. «Φωτιά στη Θάλασσα» (Fuocoammare – 2016) του Τζιανφράνκο Ρόζι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 4 Απριλίου

image

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ιστορία του 12χρονου Σαμουέλε, που ζει σ’ ένα νησί στη μέση της θάλασσας. Πηγαίνει στο σχολείο, του αρέσει να ρίχνει με τη σφεντόνα του και να κυνηγά. Προτιμά να παίζει στη γη, παρότι τα πάντα γύρω του αναφέρονται στη θάλασσα και στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που επιχειρούν να τη διασχίσουν, για να φτάσουν στο νησί του. Αλλά το τελευταίο δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί· το όνομά του είναι Λαμπεντούζα και αποτελεί ένα συμβολικό σύνορο της Ευρώπης, το οποίο διασχίζουν χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε αναζήτηση ελευθερίας.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη Θάλασσα» (Fuocoammare) – το οποίο κατέκτησε την Χρυσή Άρκτο του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου – πραγματεύεται την προσφυγική κρίση την ώρα που συμβαίνει, σ’ ένα φιλμ που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Διαβάστε επίσης:
Φωτιά στη Θάλασσα: Μπορεί μια ταινία να αλλάξει τον κόσμο;

09. «Citizenfour» (2014) της Λόρα Πόιτρας
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

image

Αν κι είχαν περάσει δύο χρόνια από την επίσημη κυκλοφορία του, το «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, βρήκε ευτυχώς τον δρόμο του και προς τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ – ένα από τα σημαντικότερα της τελευταίας πενταετίας – που με εμπεριστατωμένο τρόπο μας παρουσιάζει τον άνθρωπο, ο οποίος θέτοντας ουσιαστικά τη ζωή του σε κίνδυνο, δε δίστασε να αποκαλύψει τα σχέδια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και τον παράνομο τρόπο που αυτές λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια, εις βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:
Citizenfour: Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ για τον Σνόουντεν
«Σνόουντεν» του Όλιβερ Στόουν: Ποιες ελευθερίες είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε ως πολίτες;

08. «Anomalisa» (2015) των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσο
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου

image

Στην καρδιά της ιστορίας συναντάμε έναν φοβερά επιδραστικό ομιλητή (Ντέιβιντ Θιούλις), ο οποίος με τις εμπνευσμένες ομιλίες του ταξιδεύει ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες καταφέρνοντας με τις συμβουλές του να αλλάξει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων. Όμως, όσο μεταμορφώνει την ύπαρξη των άλλων, η δική του ζωή έχει χάσει το νόημά της, καταλήγοντας γκρίζα και μονότονη σ’ έναν κόσμο όπου όλοι κυριολεκτικά είναι και ακούγονται απαράλλαχτοι. Ξαφνικά μια μέρα, η φωνή μιας κοπέλας (Τζένιφερ Τζέισον Λι) διαπερνά το πέπλο του απόλυτου κενού. Τον γεμίζει με ένα τέτοιο κύμα ζωντάνιας που είναι πρόθυμος να τα εγκαταλείψει όλα και όλους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του οικογένειας, και να αποδράσει μαζί της προς μια καλύτερη ζωή.

Επτά χρόνια μετά το αριστουργηματικό του σκηνοθετικό ντεμπούτο, με το φιλμ «Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης», ο χαρισματικός δημιουργός, Τσάρλι Κάουφμαν, επιστρέφει εντυπωσιακά στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μαζί με τον Ντιουκ Τζόνσον, παρουσιάζουν ένα συγκινητικό και μαγευτικό, stop-motion animation. Το «Anomalisa», βραβεύθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ ήταν και Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Animation.

Διαβάστε επίσης:
Ένα μαγευτικό animation δια χειρός Τσάρλι Κάουφμαν: «Anomalisa»

07. «Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) του Λούκα Γκουαντανίνο
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 4 Αυγούστου

image

Μετά το «Είμαι ο Ερωτας» (I Am Love – 2009), το «Κάτω Από Τον Ήλιο», αποτελεί τη νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστεί και πάλι η Τίλντα Σουίντον, η οποία υποδύεται μια ροκ σταρ που αναρρώνει σε κάποιο Ιταλικό νησί της Σικελίας, μετά από επέμβαση στις φωνητικές χορδές. Μαζί της είναι ο νεαρός εραστής της και κινηματογραφιστής (Ματίας Σένερτς). Όταν ο πρώην σύντροφός της (Ρέιφ Φάινς) την επισκέπτεται ξαφνικά, μαζί με την 22χρονη κόρη του (Ντακότα Τζόνσον) ξεσπά ένταση από το πάθος και τη ζήλια και αναπόφευκτα κίνδυνος για όλους τους εμπλεκόμενους, με τραγικές συνέπειες.

Το φιλμ «Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) του Λούκα Γκουαντανίνο, αποτελεί ένα υπέροχο πορτρέτο επιθυμίας, ζήλειας και ροκ ν’ρολ καταστάσεων, κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2015, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και τιμήθηκε με τα Βραβεία: Best Innovative Budget Award και Soundtrack Stars Award. Εξαιρετικός ο Ρέιφ Φάινς, μας χαρίζει απλόχερα μία σπουδαία ερμηνεία.

Διαβάστε επίσης:
Τίλντα Σουίντον και Ρέιφ Φάινς ερωτεύονται «Κάτω Από Τον Ήλιο»

06. «Η Αποφοίτηση» (Bacalaureat / Graduation – 2016) του Κριστιάν Μουντζίου
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

image

Ο Ρομέο είναι ένας γιατρός που ζει σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό της Τρανσυλβανίας και έχει μεγαλώσει την 18χρονή κόρη του με την ιδέα ότι θα φύγει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Το σχέδιο του βρίσκεται πολύ κοντά στην επιτυχία αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για σπουδές Ψυχολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει απλώς να περάσει τις τελικές εξετάσεις, κάτι πολύ εύκολο για μια τόσο καλή μαθήτρια. Όμως μία μέρα πριν τις εξετάσεις συμβαίνει ένα ατύχημα που θέτει σε κίνδυνο την αναχώρηση της Ελίζα. Τώρα ο Ρομέο καλείται να λάβει μία απόφαση. Υπάρχουν τρόποι να λύσει το πρόβλημα αλλά κανένας από αυτούς δεν συμβαδίζει με τις αρχές που ο ίδιος σαν πατέρας δίδαξε στην κόρη του.

Τέσσερα χρόνια μετά το εξαιρετικό φιλμ του, «Πίσω από τους Λόφους» (Dupa Dealuri / Beyond the Hills – 2012), ο καταξιωμένος Ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζίου, επιστρέφει με την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του: «Αποφοίτηση» (Bacalaureat / Graduation – 2016). Εξαιρετικός ο πρωταγωνιστής Αντριάν Τιτένι, σε μία ταινία που αποκαλύπτει μια κοινωνία σε κρίση, καθώς ο κοινωνικός ιστός καταρρέει και η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας βασίζονται πλέον όχι στην αξιοκρατία, αλλά στις γνωριμίες και στις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται στο περιθώριο.

Διαβάστε επίσης:
Η «Αποφοίτηση» του Κριστιάν Μουνγκίου αποκαλύπτει μια κοινωνία σε κρίση

05. «Η Επιστροφή» (The Revenant – 2015) του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 28 Ιανουαρίου

image

Σε μια αποστολή στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, ο εξερευνητής Χιου Γκλας (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) δέχεται επίθεση από μια αρκούδα και εγκαταλείπεται από τα μέλη της ομάδας του. Μόνος και βαρύτατα τραυματισμένος, ο Γκλας αρνείται να υποκύψει. Με οδηγό την δύναμη της θέλησης και την αγάπη για την ιθαγενή γυναίκα του και τον γιο τους, ξεκινά μια Οδύσσεια μέσα από την τεράστια άγρια Δύση σε αναζήτηση του άνδρα που τον πρόδωσε, τον Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Αυτό που ξεκινά ως μια ανελέητη αποστολή για εκδίκηση εξελίσσεται σ’ ένα ηρωικό ταξίδι προς την προσωπική λύτρωση.

Εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, η «Επιστροφή» φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του καταξιωμένου και βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου («Birdman», «Babel»). Μία επική περιπέτεια στην Αμερική του 19ου αιώνα που βυθίζει τους θεατές σε μια πραγματικότητα απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και κινδύνων, καθώς εξερευνά πρωτογενή ένστικτα, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και την αξιοπρέπεια του ανεξάρτητου ατόμου.

Διαβάστε επίσης:
Ένα αυθεντικό κινηματογραφικό ταξίδι: Η «Επιστροφή» του Ινιαρίτου

04. «Spotlight: Όλα στο Φως» (Spotlight – 2015) του Τομ ΜακΚάρθι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 3 Μαρτίου

image

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος του “Ψηλά στον Ουρανό” (Up – 2009), Τομ Μακάρθι, μας παρουσιάζει πώς η ερευνητική ομάδα Spotlight της εφημερίδας “Boston Globe” ξεσκέπασε το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών από ιερείς στη Μασαχουσέτη, μια δημοσιογραφική επιτυχία που της απέφερε το βραβείο Πούλιτζερ. Μ’ ένα αξιόλογο σενάριο, βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα και ένα πολύ καλό καστ ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο σπουδαίος Μαρκ Ράφαλο και ο αναγεννηθείς τελευταία Μάικλ Κίτον («Birdman» – 2014).

Διαβάστε επίσης:
Spotlight: Αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο παιδεραστίας της καθολικής εκκλησίας

03. «Εκείνη» (Elle – 2016) του Πολ Βερχόφεν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

image

Η Μισέλ (Ιζαμπέλ Ιπέρ) μοιάζει ατρόμητη. Επιτυχημένη επιχειρηματίας, φέρνει την ίδια δυναμική και στην προσωπική της ζωή. Η ζωή της θα αλλάξει δια παντός όταν θα δεχτεί επίθεση μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Αναζητά με μανία τον άντρα που εισέβαλε στη ζωή της, και το παιχνίδι που προκύπτει ανάμεσα τους, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου ανά πάσα στιγμή.

Δέκα χρόνια μετά το υποψήφιο για Βραβείο BAFTA φιλμ, «Black Book» (2006), ο Πολ Βερχόφεν επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Εκείνη» (Elle – 2016). Ο Ολλανδός σκηνοθέτης στην πρώτη του γαλλική ταινία, πραγματοποιεί την καλλιτεχνική υπέρβαση και μας παρουσιάζει την καλύτερη ταινία της μέχρι τώρα πλούσιας, αλλά αισθητικά αμφιλεγόμενης, φιλμογραφίας του. Πρωταγωνιστεί η καταπληκτική Ιζαμπέλ Ιπέρ, σ’ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που μοιραία σημαδεύει ανεξίτηλα την κινηματογραφική σεζόν.

Διαβάστε επίσης:
Μαθήματα υποκριτικής από την Ιζαμπέλ Ιπέρ ως «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν

02. «Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016) της Μάρεν Άντε
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

image

Ο Τόνι Έρντμαν, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι ένας χαρακτήρας που θα εφεύρει ο Γουίνφρεντ, ο μεσήλικος πατέρας (Πέτερ Σιμόνισεκ) της κεντρικής ηρωίδας Ινές (Σάντρα Χίλερ), μιας πετυχημένης γυναίκας καριέρας, προσπαθώντας να χτίσει μια ουσιαστική σχέση μαζί της και να τη βοηθήσει να δει τη ζωή της με διαφορετική ματιά.

Η ταινία «Τόνι Έρντμαν», αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Μάρεν Άντε. Το φιλμ κέρδισε τις εντυπώσεις στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, όπου και κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI), στο διαγωνιστικό πρόγραμμα που συμμετείχε. Δικαίως, καθώς πρόκειται για μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες του 2016, ενώ παράλληλα αποτελεί και την πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Εξαιρετικό το πρωταγωνιστικό δίδυμο, των Σάντρα Χίλερ και Πέτερ Σιμόνισεκ.

Διαβάστε επίσης:
Οι ανθρώπινες σχέσεις θυσία στον βωμό της καριέρας: «Τόνι Έρντμαν»

01. «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» (I, Daniel Blake – 2016) του Κεν Λόουτς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου

image

Ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59χρονος ξυλουργός ο οποίος έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει μέχρις ότου η καρδιά του γίνει ξανά πιο δυνατή. Η γιατρός του τον κρίνει ακατάλληλο για εργασία, όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νιούκαστλ όπου ζει, θεωρούν ότι δεν δικαιούται το ανάλογο επίδομα, μα το επίδομα κάποιου που θα έπρεπε να ψάχνει για δουλειά. Η γραφειοκρατία τον οδηγεί σε αδιέξοδο. Μέσα από την περιπέτεια αυτή, διασταυρώνεται με μια ανύπαντρη μητέρα και τα δύο παιδιά της. Βρίσκοντας αναπάντεχη οικογενειακή θαλπωρή ο ένας στον άλλο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να αντισταθούν στις δυσκολίες.

Δύο χρόνια μετά το υπέροχο «Jimmy’s Hall» (2014), ο Κεν Λόουτς διαψεύδει ευτυχώς τις φήμες που τον ήθελαν να σταματάει την σκηνοθεσία ταινιών μυθοπλασίας και επιστρέφει εντυπωσιακά – Χρυσός Φοίνικας στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών – μ’ ένα πολιτικό σινεμά υψηλών δυνατοτήτων, με έντονη κριτική ματιά, αλλά και με κοινωνικές ευαισθησίες. Το φιλμ «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» (I, Daniel Blake – 2016), φέρνει την υπογραφή του μόνιμου πλέον συνεργάτη του και σεναριογράφου, Πολ Λάβερτι – η Συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr – ενώ το φιλμ διακατέχεται από την σπουδαία ερμηνεία του πρωταγωνιστή Ντέιβ Τζονς και σε δεύτερο επίπεδο, της Χέιλι Σκουάιρς, στην πρώτη τους συνεργασία με τον καταξιωμένο Βρετανό σκηνοθέτη.

Διαβάστε επίσης:
«Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ»: Διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία

Αντί επίλογου, ένα βίντεο που συγκεντρώνει μέσα σε λίγα λεπτά, τα σημαντικότερα κινηματογραφικά trailer της χρονιάς που ολοκληρώθηκε: