Δύο χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ της για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, «Citizenfour» (2014), η δραστήρια σκηνοθέτης Λόρα Πόιτρας, επιστρέφει με τη νέας της ταινία «Risk» (2016), η οποία εξερευνά τη ζωή και το έργο του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και επίσημα στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.

Ads

Citizenfour – Έντουαρντ Σνόουντεν

image

Στο «Citizenfour» η Λόρα Πόιτρας, παρουσίασε το συγκλονιστικό χρονικό των συναντήσεων του Έντουαρντ Σνόουντεν με τον δημοσιογράφο, Γκλεν Γκρίνγουολντ. Η ταινία αποτυπώνει τις γεμάτες ένταση ημέρες που πέρασε ο Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ και τις εκμυστηρεύσεις του, στους δημοσιογράφους της Washington Post και του Guardian, πριν αυτοί προβούν στις γνωστές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, με το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Citizenfour: Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ για τον Σνόουντεν

Λόρα Πόιτρας

image

Η Λόρα Πόιτρας, είχε αρχίσει από το 2012 να συνομιλεί και να βιντεοσκοπεί τον Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ ένα μέρος του ντοκιμαντέρ της είχε ήδη προβληθεί σε μία σειρά από μικρού μήκους βίντεο, με τον τίτλο «Asylum», στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Η συγκεκριμένη σειρά, είχε επικεντρωθεί στον Ασάνζ, στις δημοσιεύσεις απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων μέσα από το WikiLeaks καθώς και στην επιδίωξη του να πάρει άσυλο για όσο καιρό θα βρίσκεται εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την περίοδο των γυρισμάτων και καθώς η δημιουργός ήταν αναγκασμένη να ταξιδεύει συχνά πυκνά μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρετανίας, η Λόρα Πόιτρας είχε κινηθεί νομικά κατά της Αμερικανικής Κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την για «καφκική παρενόχληση». Δηλώντας χαρακτηριστικά ότι είχε κρατηθεί επί ώρες σε αεροδρόμια, καθώς αξιωματούχοι της είπαν πως βρίσκεται σε λίστα που της απαγορεύει να πετάξει και ότι την απείλησαν να της βάλουν χειροπέδες επειδή κρατούσε σημειώσεις. Αρκετές φορές, Αμερικανοί αξιωματούχοι προχώρησαν στην κατάσχεση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μετέφερε, εξοπλισμό που της επέστρεψαν μετά από 41 ημέρες.

Τζούλιαν Ασάνζ

image

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1971 στην Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Το 1994 αποφάσισε να δουλέψει ως προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού. Το 1995, δημιούργησε το Strobe, τον πρώτο ελεύθερο port scanner ανοιχτού κώδικα, ενώ παράλληλα συμμετείχε και στην ανάπτυξη της βάσης δεδομένων PostgreSQL. Το 1997, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δημιούργησαν την Rubberhose deniable encryption για το Linux κατά της κρυπτανάλυσης Rubber-hose – Το Rubberhorse είναι μία τεχνική κρυπτογράφησης που προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να αρνηθεί την ύπαρξη της. Ονομάστηκε έτσι ως λογοπαίγνιο, διότι σε προστατεύει απ’ την πιθανότητα να σε “βασανίσουν” για να πεις το passphrase που “ξεκλειδώνει” την κρυπτογράφησή σου. Το 1999 καταχώρησε το domain leaks.org.

Δεκέμβριος 2006: Παρουσιάζεται το Wikileaks.org, προσφέροντας μία ασφαλή πλατφόρμα στους πληροφοριοδότες με σκοπό να αναρτούν μυστικά, αξιόλογα έγγραφα κρατώντας ταυτόχρονα κρυφή την ταυτότητά τους. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, τίθεται μέλος του 9μελούς συμβουλίου του Wikileaks και σύντομα γίνεται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του στον Τύπο.

Αύγουστος 2007: Η Βρετανική εφημερίδα “The Guardian” εκδίδει ένα πρωτοσέλιδο σχετικά μ’ ένα θέμα διαφθοράς στην κυβέρνηση της Κένυας, επικαλούμενη ως πηγή το Wikileaks.

Ιανουάριος 2008: Το WikiLeaks δημοσιεύει έγγραφα τα οποία δείχνουν πώς η τράπεζα Julius Baer στην Ελβετία βοηθά τους πελάτες της να ξεπλύνουν χρήματα. Η τράπεζα καταθέτει αγωγή εναντίον του Wikileaks, αλλά μετά την αποσύρει.

Ιούλιος 2010: Σε συνεργασία με το Wikileaks, oι εφημερίδες  “The Guardian”, “The New York Times” και “Der Spiegel” δημοσιοποιούν δεκάδες άρθρα σχετικά με αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τα άρθρα παρέχουν άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία και τα θύματα του πολέμου.

Νοέμβριος 2010: Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ στη Σουηδία.

Οκτώβριος 2011: Το WikiLeaks ανακοινώνει ότι κλείνει προσωρινά αφού μεγάλες τράπεζες  κόβουν τη χρηματοδότηση του.

Μάιος 2012: Ο Ασάνζ δεν καταφέρνει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και δίνεται η εντολή να εκδοθεί στη Σουηδία. Παράλληλα, η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο του δίνει πολιτικό άσυλο, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Ιούνιος 2013: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας 29χρονος σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των Ηνωμένων Πολιτεών, διαρρέει σημαντικές πληροφορίες περί κατασκοπείας και προγραμμάτων παρακολούθησης της Αμερικής. Το Wikileaks του προσφέρει νομική υποστήριξη.

image

Φεβρουάριος 2016: Υπέρ του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει βρει άσυλο εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έκρινε επιτροπή του Ο.Η.Ε., κάνοντας λόγο για αυθαίρετη κράτηση στη Βρετανία, κατά παράβαση διεθνών υποχρεώσεων. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του πως, αν ο Ασάνζ εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, θα συλληφθεί. Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η απόφαση της επιτροπής του Ο.Η.Ε. δεν είναι νομικά δεσμευτική.

Απρίλιος 2016: Ο Τζούλιαν Ασάνζ μέσω βιντεοκλήσης συμμετέχει στην θεματική ενότητα «Νέες προοπτικές της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» που συντονίζει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Στέλιος Κούλογλου, στο πλαίσιο της ημερίδας με τίτλο: «Ένα Εναλλακτικό τοπίο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τα Panama papers είπε ότι δεν έχουν δημοσιευθεί όλες οι πληροφορίες, διότι υπάρχει φόβος. Όπως είπε, οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν «νομοθετικά παραθυράκια» και η δημοσίευση πληροφοριών μπορεί να επιφέρει υπέρογκα κόστη για τους πληροφοριοδότες. Σχολίασε επίσης ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει ευεργετήσει την επικοινωνία, η οποία ξεφεύγει σταδιακά από τα παραδοσιακά μέσα και τους ολιγάρχες και πάνω στην οποία στηρίχθηκε η άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων όπως ο Σύριζα και οι Podemos. Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του Σύριζα, Στέλιο Κούλογλου, αν μετά από όλα όσα έχει υποστεί για τις αποκαλύψεις των wikileaks και έπειτα από τον μακρόχρονο εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αξίζει το τίμημα, ο Τζούλιαν Ασάνζ απάντησε ότι «εάν πιστεύεις σε κάτι που έχει καθολική αξία, τότε αξίζει.»

Διαβάστε επίσης:
Ασάνζ στο Ευρωκοινοβούλιο: Δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα για τα Panama Papers

69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών

image

Το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, διεξάγεται από την Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου. Στο πρόγραμμα του συναντάμε και φέτος, δημιουργίες που υπογράφουν μερικοί από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως. Η νέα δημιουργία του Γούντι Άλεν, «Café Society», με πρωταγωνιστές την Κρίστεν Στιούαρτ και τον Τζέσι Αϊζενμπεργκ, ήταν η επίσημη ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, ενώ Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής είναι ο Αυστραλός σκηνοθέτης των ταινιών «Mad Max», Τζορτζ Μίλερ.

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, είναι οι εξής:

  • Sweet Dreams, Marco Bellocchio (ταινία έναρξης)
  • Dog Eat Dog, Paul Schrader (ταινία λήξης)
  • Divines, Houda Benyamina *
  • Endless Poetry, Alejandro Jodorosky
  • Fiore, Claudio Giovanessi
  • After Love (L’economie du couple), Joachim Lafosse
  • L’Effet aquatique, Solveig Anspach
  • Like Crazy, Paolo Virzi
  • Main Dreams, Nathan Morlando
  • Mercenaire, Sacha Wolff *
  • My Life as a Courgette, Claude Barras *
  • Neruda, Pablo Larrain
  • Pyscho Raman, Anurag Kashyap
  • Risk, Laura Poitras
  • Tour de France, Rachid Djaidani
  • Two Lovers and a Bear, Kim Nguyen
  • Les Vies de Therese, Sebastien Lifshitz
  • Wolf and Sheep, Shahrbanoo Sadat *

Οι ταινίες με * είναι πρώτες ταινίες των σκηνοθετών τους και διαγωνίζονται μαζί με όλες τις άλλες πρώτες ταινίες του προγράμματος για την Χρυσή Κάμερα.

Διαβάστε επίσης:

Το Φεστιβάλ Καννών τιμά την «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Το «Café Society» του Γούντι Άλεν ταινία έναρξης των Καννών
Δύο ελληνικές συμπαραγωγές στο 69ο Φεστιβάλ Καννών

Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, ιδρύθηκε το 1969 και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Édouard Waintrop:

 

«Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» είναι κυριολεκτικά το πιο ανοιχτό από όλα τα τμήματα των Καννών. Πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός από την παρουσίαση ταινιών, σε διεθνείς και παγκόσμιες πρεμιέρες, που είναι το λιγότερο που θα μπορούσατε να περιμένετε από ένα σημαντικό τμήμα στο εσωτερικό του μεγαλύτερου / σημαντικότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, δεν δεσμεύεται από τυχόν υποχρεώσεις. Αυτό που το απασχολεί είναι να φέρει νέα ταλέντα στο προσκήνιο, να εκπλήσσει το κοινό με τις νέες και άγνωστες πτυχές των γνωστών ταλέντων, να μεταβάλλει τις απολαύσεις με μια λέξη, να δείξει τι είναι πιο συναρπαστικό στον κόσμο του κινηματογράφου και τι ανεβαίνει στην κορυφή μεταξύ των νέων τάσεων.»

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο: Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών – Directors’ Fortnight