Με μία όμορφη και ενδιαφέρουσα ιδέα καλωσορίζει την άνοιξη ο Κινηματογράφος Άστορ, διοργανώνοντας μεταμεσονύκτιες προβολές αξιόλογων ταινιών, τα βράδια του Σαββάτου. Το πρόγραμμα του Απριλίου είναι αφιερωμένο στους Βρυκόλακες, δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν με μειωμένο εισιτήριο, τρεις χαρακτηριστικές και αξιόλογες δημιουργίες.

Ads

Κάθε Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα, το Άστορ χαμηλώνει τα φώτα του Φουαγιέ και προβάλλει ταινίες νέες αλλά και κλασσικές. Ταινίες νουάρ αλλά και τρόμου, ταινίες που σε κάθε περίπτωση αρέσκονται να αφηγούνται τις ιστορίες τους μετά τις 12 το βράδυ, σε μια μητρόπολη που διψάει για ιστορίες επί της μεγάλης οθόνης…

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Σάββατο 9 Απριλίου
Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του Τη Νύχτα (A Girl Walks Home Alone at Night) της Άνα Λίλι Αμιρπούρ

Ads

Σάββατο 16 Απριλίου
Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ

Σάββατο 23 Απριλίου
Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί (Only Lovers Left Alive) του Τζιμ Τζάρμους

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

«Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα»

image

Περίεργα πράγματα πρόκειται να συμβούν σύντομα στην «Κακιά Πόλη». Πρόκειται για μία Ιρανική πόλη-φάντασμα που φιλοξενεί πόρνες, τοξικομανείς, μαστροπούς, περίεργα πλάσματα της νύχτας και άλλες βασανισμένες ψυχές. Ένα ιδιότυπο προπύργιο διαστροφής και απελπισίας. Εκεί, στα βάθη της Μέκκας της αμαρτίας κατοικεί κι ένα μοναχικό βαμπίρ (το ερμηνεύει υπέροχα η Σίλα Βαντ – Sheila Vand).

Μόνο που δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο βαμπίρ σαν όλα τα υπόλοιπα, αλλά για ένα νεκροζώντανο κορίτσι που παραμονεύει στις σκιές και παρακολουθεί τις ζωές των πιο ανήθικων ψυχών που περιφέρονται στην πόλη. Όταν το κορίτσι γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του Arash (Αράς Μαράντι – Arash Marandi), μία ασυνήθιστη ιστορία αγάπης αναμένεται να ανθίσει. Όμως στην «Κακιά Πόλη» τίποτε δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται…

Το φιλμ «Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα» (A Girl Walks Home Alone at Night), αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της Ιρανής σκηνοθέτιδας Άνα Λίλι Αμιρπούρ. Μία πρωτότυπη σύνθεση, αλλά κι ένας αρμονικός συνδυασμός διαφορετικών κινηματοραφικών ειδών – από το γουέστερν, μέχρι τις ταινίες τρόμου – ο οποίος αποδίδεται ιδανικά σε ασπρόμαυρο φόντο, υπό τους ήχους ενός προσεγμένου μουσικού σκορ.

Διαβάστε επίσης:
«Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα»

«Νορβηγία»

image

“Ο χειμώνας του 1984, ήταν σκέτη κόλαση…” Ο Ζανό (Βαγγέλης Μουρίκης) φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Ένας φωτοφοβικός, βρικόλακας, αλλά δεινός χορευτής, ο οποίος τριγυρίζει σε μια Αθήνα που όμως δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Το μόνο που αναζητά ο ήρωας μας είναι ένα «ζεστό κορίτσι».

Ο Ζανό, θα καταλήξει στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα παράξενο καταγώγιο, στο οποίο θα γνωρίσει την πόρνη Αλίκη (Αλεξία Καλτσίκη) και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ (Daniel Bolda). Μαζί τους αναλαμβάνει μία ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης και στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

Η «Νορβηγία» (Norway), είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ, γνωστού και ως Felizol. Μία δημιουργία, αναζωογονητική που ταξιδεύει τον θεατή με οδηγό ένα υπέροχο σάουντρακ. Εξάλλου, η μουσική είναι αυτή που δίνει ζωή και στον ήρωα μας τον Ζανό. Έναν ιδιόρρυθμο βρικόλακα και μανιώδη χορευτή, που τριγυρνάει τα βράδια στην Αθήνα και τον οποίο υποδύεται απολαυστικά ο σπουδαίος Βαγγέλης Μουρίκης.

Διαβάστε επίσης:
Στην όμορφη «Νορβηγία» η «κατάσταση είναι Καζαμπλάνκα…»

«Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»

image

Με φόντο το ρομαντικά ερημικό τοπίο του Ντιτρόιτ και της Ταγγέρης, ένας απομονωμένος μουσικός ο Άνταμ (Τομ Χίντλεστον), βαθιά απογοητευμένος από την ανθρωπότητα, επανασυνδέεται με την αισιόδοξη και αινιγματική του αγαπημένη Ιβ (Τίλντα Σουίντον).

Η ερωτική τους ιστορία έχει αντέξει εδώ και αιώνες, αλλά το ειδύλλιο τους θα διαταραχθεί από την εμφάνιση της ανεξέλεγκτης μικρής αδερφής της Ιβ, της απρόβλεπτης Άβ (Μία Γουασικόφσκα). Θα καταφέρουν αυτοί οι σοφοί και εύθραυστοι χαρακτήρες να επιβιώσουν, όσο η σύγχρονη κοινωνία καταρρέει γύρω τους;

Πάντοτε ασυμβίβαστος ως προς το καλλιτεχνικό του όραμα, ο Τζιμ Τζάρμους χτίζει αυτή τη φορά το ιδιόρρυθμο κινηματογραφικό σύμπαν του με άξονα τον βαμπιρικό μύθο. Μία αντισυμβατική ιστορία αγάπης ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα, τον Άνταμ και την Ιβ. Λειτουργώντας ως μια αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την κατάσταση της ανθρωπότητας, ο Τζάρμους χρησιμοποιεί ως όχημα δύο ψυχές που δεν ανήκουν σε αυτό τον κόσμο για να μιλήσει γι’ αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν «παντοτινή αγάπη».

Διαβάστε επίσης:
Ανανεωμένος Τζιμ Τζάρμους και… «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κινηματογράφος Άστορ (Σταδίου 28 – είσοδος εντός στοάς Κοραή)
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ