Το φιλμ «Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα» (A Girl Walks Home Alone at Night), αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της Ιρανής σκηνοθέτιδας Άνα Λίλι Αμιρπούρ. Μία πρωτότυπη σύνθεση, αλλά κι ένας αρμονικός συνδυασμός διαφορετικών κινηματοραφικών ειδών – από το γουέστερν, μέχρι τις ταινίες τρόμου – ο οποίος αποδίδεται ιδανικά σε ασπρόμαυρο φόντο, υπό τους ήχους ενός προσεγμένου μουσικού σκορ.

Ads

Περίεργα πράγματα πρόκειται να συμβούν σύντομα στην «Κακιά Πόλη». Πρόκειται για μία Ιρανική πόλη-φάντασμα που φιλοξενεί πόρνες, τοξικομανείς, μαστροπούς, περίεργα πλάσματα της νύχτας και άλλες βασανισμένες ψυχές. Ένα ιδιότυπο προπύργιο διαστροφής και απελπισίας. Εκεί, στα βάθη της Μέκκας της αμαρτίας κατοικεί κι ένα μοναχικό βαμπίρ (το ερμηνεύει υπέροχα η Σίλα Βαντ – Sheila Vand).

image

Μόνο που δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο βαμπίρ σαν όλα τα υπόλοιπα, αλλά για ένα νεκροζώντανο κορίτσι που παραμονεύει στις σκιές και παρακολουθεί τις ζωές των πιο ανήθικων ψυχών που περιφέρονται στην πόλη. Όταν το κορίτσι γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του Arash (Αράς Μαράντι – Arash Marandi), μία ασυνήθιστη ιστορία αγάπης αναμένεται να ανθίσει. Όμως στην «Κακιά Πόλη» τίποτε δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται…

Ads

image

Η Άνα Λίλι Αμιρπούρ (Ana Lily Amirpour) πραγματοποιεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη με την ταινία «Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα». Ένα φιλμ, που παράλληλα θεωρείται κι ως το πρώτο ιρανικό γουέστερν με βρυκόλακες. Το πρωτότυπο σενάριο της ασπρόμαυρης ταινίας, βασίζεται σ’ ένα κόμικ που έχει γράψει η σκηνοθέτιδα.

image

Το ολιγομελές καστ απαρτίζουν ουσιαστικά τέσσερις ηθοποιοί: ο νεαρός Αράς Μαράντι (Arash Marandi), ο βετεράνος Μάρσαλ Μάνες (Marshall Manesh) – που στο παρελθόν έχει ερμηνεύσει μικρούς ρόλους σε χαρακτηριστικές ταινίες όπως το “The Big Lebowski” του 1998, αλλά και το “Pirates of the Caribbean: At World’s End” του 2007 – αλλά και η Μοζχάν Μαρνό (Mozhan Marnò – “Charlie Wilson’s War” του 2007). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την ηθοποιό Σίλα Βαντ (Sheila Vand), που το 2012 την είχαμε συναντήσει και στο βραβευμένο με Όσκαρ “Argo” του Ben Affleck.

image

«Η ταινία έχει να κάνει με μια μοναχική βρυκόλακα που βρίσκεται σε μια πόλη φάντασμα στο Ιράν, που ονομάζεται Bad City. Είναι γεμάτη με τα κατακάθια της κοινωνίας, όπως πόρνες, προαγωγούς και ναρκομανείς. Σ’ αυτή την ερειπωμένη πόλη, βρίσκει τον έρωτα. Δημιουργεί μια απροσδόκητη σχέση με ένα νεαρό αγόρι, που είναι επίσης παγιδευμένο σε μια σειρά δύσκολων καταστάσεων. Είναι σαν να είναι δύο καταραμένοι εραστές, καθώς αυτή είναι βρυκόλακας και αυτός δεν είναι. Είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά κι ένα ιρανικό γουέστερν με βρυκόλακες.» – αναφέρει χαρακτηριστικά η πρωταγωνίστρια Σίλα Βαντ και συνεχίζει:

«Μου αρέσει που η ταινία είναι στα φαρσί. Δεν μπορούσα να την φανταστώ διαφορετικά. Λαμβάνει χώρα στο Ιράν, κάτι που είναι πραγματικά σπάνιο. Έχω δει κάποιες ταινίες που εκτυλίσσονται σε ξένες χώρες. Οι πρωταγωνιστές μιλούν στα αγγλικά και μου φαινόταν ότι δεν ταιριάζει καθόλου. Είναι πιο καθηλωτική εμπειρία να είναι στα φαρσί. Έχει πλάκα να παίζουν οι ηθοποιοί στα φαρσί, γιατί είναι σαν να προσθέτουν ένα διαφορετικό στρώμα ερμηνείας. Είναι σαν να είναι μεταμορφωμένοι, γιατί οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα τους, δεν είναι οι κουβέντες που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους».

image

Παραγωγός της ταινίας είναι ο ηθοποιός Ελάιτζα Γουντ, γνωστός μας κυρίως ως Φρόντι Μπάγκινς, από την αντίστοιχη κινηματογραφική τριλογία “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”, σε σκηνοθεσία του Peter Jackson. Το φιλμ «Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα» αποτελεί το πρώτο ιρανικό γουέστερν με βρυκόλακες, και ουσιαστικά είναι μια ιστορία αγάπης για δύο βασανισμένες ψυχές σε μια απομονωμένη ιρανική πόλη – φάντασμα που ονομάζεται “Bad City”, όπου ένα μοναχικό βαμπίρ καταδιώκει τους πιο διεφθαρμένους κατοίκους της.

image

Γεμάτο πολλαπλές αναφορές και συστατικά που κλείνουν το μάτι σε διάφορα ετερόκλητα κινηματογραφικά είδη, το εντυπωσιακό αυτό κινηματογραφικό «Κορίτσι» παντρεύει το γουέστερν, με τον τρόμο και το Ιρανικό Νέο Κύμα. Παράλληλα όμως δεν σταματάει λεπτό να ντύνει τη φαντασία με ασπρόμαυρες εικόνες και να χορεύει ξέφρενα σε ρυθμούς ροκ και τέκνο,  σε μια φιλμική αποκάλυψη που πίνει αίμα, οδηγεί πατίνι και προσφέρει μία γνήσια κινηματογραφική ψυχαγωγία…

image

Η ταινία «Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα» (A Girl Walks Home Alone at Night) της Άνα Λίλι Αμιρπούρ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, πέρσι τον Ιανουάριο στο Φεστιβάλ του Σάντανς και από την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες σε διανομή της Odeon

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. – Ιράν | Διάρκεια: 99 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ana Lily Amirpour | Σενάριο: Ana Lily Amirpour | Παίζουν: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh