Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σήμερα παρουσιάζουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, μέσα από έναν “οδηγό επιβίωσης” με 13 (+2) επιλεγμένες ταινίες, που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ.

Ads

«Νιότη» (Youth – 2015) του Πάολο Σορεντίνο
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου
20:15 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μόνο με προσκλήσεις)

image

Ο Φρεντ (Μάικλ Κέιν) και ο Μικ (Χάρβεϊ Καϊτέλ), είναι δύο φίλοι κοντά στη δύση της ζωής τους, οι οποίοι παραθερίζουν σ’ ένα όμορφο ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων. Ο Φρεντ είναι συνθέτης και συνταξιούχος επικεφαλής ορχήστρας πια, έχοντας εγκαταλείψει την μεγάλη του αγάπη, τη μουσική. Ο Μικ, είναι ένας σκηνοθέτης εν ενεργεία, που προσπαθεί να ολοκληρώσει το ύστατο – κατ’ αυτόν – σενάριό του. Η ρουτίνα τους όμως θα διαταραχθεί όταν ένας απεσταλμένος της Βασίλισσας της Αγγλίας θα τους επισκεφθεί, προκειμένου να πείσει τον Φρεντ να είναι ο μαέστρος ενός κονσέρτου προς τιμήν του πρίγκιπα Φίλιπ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ads

Το 2013 ο Πάολο Σορεντίνο είχε εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς όταν μας παρουσίασε το φιλμ του: «Η Τέλεια Ομορφιά» (La grande bellezza / The Great Beauty), το οποίο τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η ελληνική πρεμιέρα του φιλμ είχε γίνει τότε στις 19ες Νύχτες Πρεμιέρες. Δύο χρόνια μετά η νέα δημιουργία του Σορεντίνο, «Νιότη» (Youth – 2015), αποτελεί την Ταινία Έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Τζέιν Φόντα και Πολ Ντέινο.

Διαβάστε επίσης:
Η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο αποκαλύπτεται στις Νύχτες Πρεμιέρας

«Επιστροφή Στην Ιθάκη» (Retour à Ithaque / Return to Ithaca – 2014) του Λοράν Καντέ
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου
20:00 Ιντεάλ

image

Πέντε φίλοι από τα παλιά βρίσκονται σε μία ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Αφορμή της συνάντησης τους, ο εορτασμός της επιστροφής του ενός, μετά από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη. Μέχρι την αυγή, ο Αμαντέο, ο Άλντο, η Τάνια, ο Ράφα και ο Έντι συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν και πάνω απ’ όλα μοιράζονται… όνειρα, μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες της ισχυρής τους φιλίας. Ο Λοράν Καντέ, συνυπογράφει το σενάριο με τον δημοφιλή συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Μια ταινία άμεση και ειλικρινής για τη φιλιά και τις ανθρώπινες σχέσεις στο ξεχωριστό περιβάλλον της Κουβανικής πρωτεύουσας.

Έξι χρόνια μετά το αριστουργηματικό του φιλμ «Ανάμεσα στους Τοίχους»Χρυσός Φοίνικας στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών – ο Λοράν Καντέ, επιστρέφει δυναμικά με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Χρησιμοποιώντας την συνάντηση αυτών των πέντε χαρακτήρων σαν σημείο αφετηρίας, στην Κούβα του σήμερα και εφόσον οι ήρωες αυτοί είναι περίπου πενήντα χρονών, η παρούσα ταινία εξετάζει μια άκρως ιδιαίτερη γενιά της Κουβανικής ιστορίας – μιας γενιάς που γεννήθηκε με την Επανάσταση, μεγάλωσε και διαμορφώθηκε μέσα στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας και κατόπιν τη δεκαετία του ’90, των κρίσεων και των ελλείψεων, αναγκάστηκε σε έναν καθημερινό αγώνα για επιβίωση.

«Σνάιντερ Εναντίον Μπαξ» (Schneider vs. Bax – 2015) του Άλεξ Φαν Βάρμερνταμ
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου
18:00 Δαναός 1

image

Την ημέρα των γενεθλίων του, ένας πληρωμένος δολοφόνος, o Σνάιντερ (Τομ Ντεβισπελάρε) λαμβάνει μία νέα πρόταση για “δουλειά”, να σκοτώσει έναν συγγραφέα, τον Μπαξ (Άλεξ Φαν Βάρμερνταμ). Πεπεισμένος ότι επρόκειτο για μία εύκολη αποστολή, δέχεται να την αναλάβει, πιστεύοντας ότι θα επιστρέψει εγκαίρως σπίτι του για την γενέθλια τούρτα του. Την ίδια μέρα το υποψήφιο θύμα δέχεται, μετά από πολύ καιρό, επίσκεψη από την κόρη του, προσπαθεί να συνέλθει από τις καταχρήσεις της προηγούμενης ημέρας και να την υποδεχθεί καταλλήλως.

Το 2013 ο συνθέτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Άλεξ φαν Βάρμερνταμ (Alex Van Warmerdam) έκλεβε δικαίως τις εντυπώσεις με την παρουσία του και τις ταινίες του στο 19ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας. Μ’ ένα αναλυτικό αφιέρωμα στον Ολλανδό δημιουργό και με αποκορύφωμα την ταινία του «Μπόργκμαν» (Borgman – 2013), η οποία είχε προβληθεί τότε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Δύο χρόνια μετά, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη τη νέα δημιουργία – έχει ήδη προβληθεί τόσο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (διαγωνιστικό), όσο και στο  Τορόντο, ενός μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί και στο Φεστιβάλ του Λονδίνου – ενός ιδιαίτερου και αξιόλογου δημιουργού.

«Mistress America» (2015) του Νόα Μπάουμπαχ
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου
21:15 Odeon Όπερα 1

image

Μια μοναχική πρωτοετής παρασύρεται σε μπλεξίματα από την μέλλουσα θετή της αδελφή, η οποία έχει συνηθίσει να ζει την κάθε της μέρα στη Νέα Υόρκη σαν μια ατέλειωτη περιπέτεια. Ιστορίες τρέλας και ρεβανσισμού σε λεωφόρους και σοκάκια του Μεγάλο Μήλου, η χαρά της απόδρασης από τη μουντή καθημερινότητα, με πικρό όσο και απελευθερωτικό χιούμορ.

Μετά την του «Frances Ha» – της ταινίας που είχε εγκαινιάσει τις Νύχτες Πρεμιέρας προ διετίας – οι Νόα Μπάουμπαχ και Γκρέτα Γκέργουιγκ ανανεώνουν το ραντεβού τους στην μεγάλη οθόνη και μας ξεναγούν σε μια μητρόπολη γεμάτη εκπλήξεις.

Διαβάστε επίσης:
«Frances Ha» με την υπέροχη Γκρέτα Γκέργουικ

«Ο Νόμος της Αγοράς» (La Loi du Marché – 2015) του Στέφαν Μπριζέ
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου
22:00 Ιντεάλ

image

Ο Τιερί, είναι ένας απολυμένος εργάτης, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στην σκληρή εργατική τάξη της Γαλλίας έχοντας παράλληλα να συντηρήσει και την οικογένειά του. Όμως αυτό που συναντά σε όλα τα σεμινάρια στα οποία συμμετάσχει αλλά και στις προσπάθειές του να ξεκινήσει δουλειές από το μηδέν, είναι η εκμηδένισή του ως ανθρώπινου όντος από το ίδιο το σύστημα. Συγκλονιστική ακτινογραφία μιας κοινωνίας παραδομένης σε γραφειοκρατικούς, απάνθρωπους θεσμούς και ρυθμούς, από τον Στέφαν Μπριζέ, μ’ έναν μεγαλειώδη Βενσάν Λιντόν στην αντρική ερμηνεία της χρονιάς. Η ταινία βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία από την επιτροπή στις φετινές Κάννες, όπως και με το Βραβείο Αντρικού Ρόλου για τον Λιντόν.

«Χωρίς έναν σκηνοθέτη που σε εκτιμά πραγματικά, ακόμη και ένας καλός ηθοποιός δεν μπορεί να κάνει πολλά. Γι’ αυτό θέλω να μοιραστώ, αυτό το βραβείο με τον Στεφάν Μπριζέ. Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού ανήκει και στους δύο μας, αφού βρίσκομαι συνέχεια στην οθόνη. Το καλό αποτέλεσμα της ερμηνείας, οφείλεται στην δική του αντίληψη και σκληρή δουλειά. Γι’ αυτό είναι ένα βραβείο για τον καλύτερο σκηνοθέτη κατά κάποιο τρόπο. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή η ταινία, αυτός ο σκηνοθέτης με έφεραν για πρώτη φορά εδώ» – δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βενσάν Λεντόν, ο οποίος τον Μάιο κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο 68ο Φεστιβάλ Καννών.

«Το Μαργαριταρένιο Κουμπί» (El botón de nácar / The Pearl Button – 2015) του Πατρίσιο Γκουσμάν
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
20:00 Δαναός 1

image

«Είμαστε ποιητές που προσπαθούν να βρουν στο χρόνο και τον τόπο, αληθινά αποτυπώματα των ανθρώπων.» – Πατρίσιο Γκουσμάν

Ζωντανή τοιχογραφία της κληρονομιάς ενός έθνους, που συνδέει τη γενοκτονία των ιθαγενών νομάδων της Χιλής με τις πολιτικές δολοφονίες του Πινοσέτ. Ο διορατικός σκηνοθέτης του «Νοσταλγώντας το Φως», στρέφει τον κινηματογραφικό του φακό στην πολυτάραχη ιστορία της πατρίδας του και κερδίζει την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου τον Φλεβάρη στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο Πατρίσιο Γκουσμάν έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην τέχνη του ντοκιμαντέρ υπογράφοντας έργα που ξεπερνούν τον χρόνο και τον τόπο. Στην καρδιά των ιστορικών συγκυριών, ο Γκουσμάν ανακαλύπτει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του, καταγράφοντας με τον φακό του γεγονότα που διαμόρφωσαν μια νέα ανθρώπινη πραγματικότητα. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τόσο το έργο του σπουδαίου Χιλιανού καλλιτέχνη, όσο και τον ίδιο τον δημιουργό, πριν δύο χρόνια στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα όμορφο αφιέρωμα στο σύνολο της φιλμογραφίας του Πατρίσιο Γκουσμάν, παρουσία του σκηνοθέτη. Το «Μαργαριταρένιο Κουμπί» (El botón de nácar / The Pearl Button – 2015), αποτελεί το νέο του ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στην 65η Μπερλινάλε: Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν την Χρυσή Άρκτο

«45 Χρόνια» (45 Years – 2015) του Άντριου Χέιγκ
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
20:00 Ιντεάλ

image

Λίγες μέρες προτού γιορτάσουν την 45η επέτειο του γάμου τους, η Κέιτ και ο Τζεφ έρχονται αντιμέτωποι με μια θλιβερή είδηση: το νεκρό σώμα της πρώτης αγαπημένης του Τζεφ ανακαλύπτεται κάτω από τους λιωμένους πάγους των Σουηδικών Άλπεων, έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες που παρέμενε εκεί θαμμένο. Το γεγονός δημιουργεί υπόγειες σεισμικές δονήσεις στη σχέση των δυο μακροχρόνιων συντρόφων, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα θεμέλια της ίδιας της συνύπαρξής τους.

Βραβεία ερμηνείας για τους υπέροχους πρωταγωνιστές, Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Τομ Κόρτνεϊ, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ταινία συμπεριλήφθηκε αρχικά και στις δέκα υποψήφιες ταινίες για τα Κινηματογραφικά Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Lux Prize 2015), αν και τελικά δεν προκρίθηκε στην τελική τριάδα.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στα Κινηματογραφικά Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Οι Δύο Φίλοι» (Les Deux Amis – 2015) του Λουί Γκαρέλ
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου
21:45 Δαναός 1

image

H Mόνα (Γκολσιφτέ Φαραχανί) είναι μια νεαρή φυλακισμένη γυναίκα που φεύγει κάθε πρωί για να δουλέψει στο Gare du Nord. Έχει αναπτύξει δέσιμο με τον Βίνσετ (Vincent Macaigne), ο οποίος δουλεύει παράλληλα και σε ταινίες, όμως καθώς εκείνη αποφασίζει να διακόψει την επαφή μαζί του, εκείνος απευθύνεται στον Άμπελ (Λουί Γκαρέλ), τον καλύτερό του φίλο, για βοήθεια. Αυτό που ξεκινά ως σύγκρουση ανάμεσα στους τρεις ανθρώπους καταλήγει σε ένα περίεργο τρίγωνο. Σταδιακά, η Μόνα αρχίζει να έχει αισθήματα για τον Άμπελ, κάτι που αποτελεί μόνο την εκκίνηση μιας σειράς από απίστευτα επεισόδια ρομαντικών διαθέσεων στα οποία εμπλέκεται αυτή η απρόσμενη τριάδα.

Ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς της νέας γενιάς, ο χαρισματικός Λουί Γκαρέλ – γιος του γνωστού σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ – περνά πίσω από την κάμερα, για να μας παρουσιάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Το φιλμ προβλήθηκε τον Μάιο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και στο καστ συναντάμε την υπέροχη Γκολσιφτέ Φαραχανί (About Elly – 2009, Η Πέτρα της Υπομονής – 2012), τον Vincent Macaigne και βέβαια τον ίδιο τον Λουί Γκαρέλ.

«Η Ιστορία της Nahid» (Nahid – 2015) της Ίντα Παναχαντέχ
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου
20:00 Ιντεάλ

image

Η Ναχίντ, μια νεαρή διαζευγμένη γυναίκα ζει με τον γιο της σε μια μικρή πόλη στο Ιράν, όταν ερωτεύεται έναν άνδρα που θέλει να την παντρευτεί. Ενώ σύμφωνα με τους Ιρανικούς κανόνες σε περίπτωση διαζυγίου την επιμέλεια του παιδιού έχει ο πατέρας, εκείνος την παραχωρεί στη Ναχίντ, με τον όρο ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί. Προσπαθώντας να διατηρήσει την κηδεμονία του παιδιού της, αλλά και εκείνον που αγαπά, η Ναχίντ αναγκάζεται να σκεφτεί τον προσωρινό γάμο (Sighe) ως διέξοδο.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ίντα Παναχαντέ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, του Φεστιβάλ Καννών, όπου και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Ελπιδοφόρου Μέλλοντος. Πρωταγωνιστεί η υπέροχη Σαρέχ Μπαγιάτ (Ένας Χωρισμός – 2011).

Διαβάστε επίσης:
Το Σινεμά συναντά την Ψυχανάλυση, στο «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί

«Ανίερη Συμμαχία» (Black Mass – 2015) του Σκοτ Κούπερ
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου
22:15 Δαναός 1

image

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI Τζον Κόνολι (Έντγκερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς “Γουάιτι” Μπάλτζερ (Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε έναν κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της – εκτός συναγωνισμού – στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, η «Ανίερη Συμμαχία» (Black Mass) του Σκοτ Κούπερ («Crazy Heart», «Σκουριασμένη Πόλη»), διαθέτει τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του  Ιρλανδού μαφιόζου Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ, ενός εγκληματία που έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζόελ Έντγκερτον, Ντακότα Τζόνσον, Κέβιν Μπέικον, Πίτερ Σάρσγκααρντ και Ντέιβιντ Χάρμπορ. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob, των Ντικ Λερ και Τζέραρντ Ο’Νιλ.

«Η Σιωπηλή Δολοφόνος» (The Assassin – 2015) του Χου Χσιάο Χσιέν
Σάββατο 3 Οκτωβρίου
20:00 Odeon Όπερα 1

image

Στην Κίνα του 9ου αιώνα, την περίοδο της δυναστείας των Τανγκ, ένα νεαρό κορίτσι που απήχθη σε μικρή ηλικία από το σπιτικό του και εκπαιδεύτηκε από μια μοναχή ως δεινός εκτελεστής, έρχεται αντιμέτωπο με ένα μεγάλο δίλημμα: πρέπει να αποφασίσει αν θα εξοντώσει τον κυβερνήτη ενός από τα βασίλεια της χώρας, ο οποίος όχι μόνο είναι εξάδελφός της, αλλά και ο μεγάλος της, ανεκπλήρωτος έρωτας.

Η νέα ταινία του καταξιωμένου Κινέζου δημιουργού (Three Times – 2005, Flight of the Red Balloon – 2007), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Οι Αμερικανοί κινηματογραφιστές, Τζόελ και Ίθαν Κοέν, ήταν οι πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και παρέδωσαν το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Χου Χσιάο Χσιέν.

«Η Μυστική Λέσχη» (The Club – 2015) του Πάμπλο Λαραΐν
Σάββατο 3 Οκτωβρίου
22:15 Odeon Όπερα 1

image

Σε μία παράκτια πόλη της Χιλής, διαφόρων ηλικιών ιερείς διαβιώνουν ασκητικά σε ένα σπίτι υπό το άγρυπνο βλέμμα μιας καλόγριας, προσπαθώντας να εξιλεωθούν για παλιές τους αμαρτίες. Μια καθημερινότητα αθόρυβη, που όμως θα ανατραπεί αιφνίδια από την άφιξη ενός νεαρού ιερέα. Μαζί του, ο επισκέπτης φέρνει το γεμάτο λάθη και ενοχές παρελθόν που ο καθένας θεωρούσε ότι έχει αφήσει πίσω.

Τρία χρόνια με το εντυπωσιακό «No» (2012), με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ – Βραβείο Κοινού στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας – ο Πάμπλο Λαραΐν, επέστρεψε τον Φλεβάρη στην Μπερλινάλε με τη νέα του δημιουργία, αποσπώντας την Αργυρή Άρκτος.

Ο Πάμπλο Λαραΐν, γεννήθηκε στη Χιλή το 1976. Αφού σπούδασε σκηνοθεσία, ίδρυσε την εταιρεία Fabula, για την ανάπτυξη οπτικοακουστικών και επικοινωνιακών έργων. Το 2005 ανέλαβε την παραγωγή και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας, με τίτλο Fuga, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2006. Την ίδια χρονιά ανέλαβε την παραγωγή Life Kills Me, σε σκηνοθεσία του Σεμπαστιάν Σίλβα. Το 2007 ολοκλήρωσε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, το “Τόνι Μανέρο”. Η  «Μυστική Λέσχη» αποτελεί την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του.

Διαβάστε επίσης:
Το δημοψήφισμα του Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ: «No»

«Dheepan» (2015) του Ζακ Οντιάρ
Κυριακή 4 Οκτωβρίου
20:00 Ιντεάλ

image

Ο Ντιπάν, πρώην αντικαθεστωτικός στη Σρι Λάνκα, συμφωνεί με μια γυναίκα κι ένα ανήλικο κορίτσι να παραστήσουν την οικογένεια και να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια. Καταφέρνουν να φτάσουν στη Γαλλία, ενώ βρίσκουν κατάλυμα και δουλειά σε προάστιο του Παρισιού. Αλλά καθώς ο Ντιπάν αρχίζει να ελπίζει σ’ ένα νέο ξεκίνημα, έρχεται αντιμέτωπος με τη βία των τοπικών συμμοριών και των εμπόρων ναρκωτικών.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το “A Prophet” του 2009 και το “Rust and Bone”  του 2012, επιστρέφει με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Πρόκειται για ένα τραγικά επίκαιρο πολιτικοκοινωνικό φιλμ, το οποίο τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και το οποίο θα αποτελέσει την Ταινία Λήξης του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Αυτή η ταινία ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για εμένα. Τολμώ να πω πως ήταν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Όμως αφέθηκα στην ιστορία. Πραγματικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση η υποδοχή του φιλμ. Πολύ χάρηκα που άρεσε σε όσους την παρακολούθησαν. Είμαι έκπληκτος, είναι συγκινητικό, όταν συνειδητοποιείς πως σε τιμούν οι αδερφοί Κοέν. Ανεβαίνεις στη σκηνή και βρίσκεσαι δίπλα σε ανθρώπους που θαυμάζεις και εκτιμάς. Αυτό θέλω, να κάνω ταινίες.» – Ζακ Οντιάρ

Διαβάστε επίσης:
Στο «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ ο Χρυσός Φοίνικας

Αφιέρωμα στον Νίκολας Ρεγκ

image

Ένα Κινηματογραφικό Φεστιβάλ εκτός από τις νέες ταινίες, τις πρεμιέρες και τα διαγωνιστικά τμήματα, οφείλει να διοργανώνει και αφιερώματα, είτε θεματικά, είτε σε καλλιτέχνες που έχουν παρουσιάσει σε βάθος χρόνου ένα αξιόλογο κινηματογραφικό έργο. Φέτος το 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε επτά από τις πλέον χαρακτηριστικές δημιουργίες ενός ιδιαίτερου καλλιτέχνη, του Νίκολας Ρεγκ.

Ο Νίκολας Ρεγκ, γεννήθηκε το 1928 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αφού έκανε το πέρασμά του ως βοηθός οπερατέρ από αξιόλογες παραγωγές των Τζορτζ Κιούκορ, Φρεντ Ζίνεμαν και Ντέιβιντ Λιν, εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας πλάι σε σκηνοθέτες όπως ο Φρανσουά Τρυφώ (Fahrenheit 451 – 1966), ο Ρότζερ Κόρμαν, ο Τζον Σλέσινγκερ και ο Ρίσταρντ Λέστερ.

Το 1968, συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Donald Cammell στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο “Παράστασις”, μια ασυνήθιστη γκανγκστερική ταινία. Αυτή ήταν και η απαρχή της καριέρας ενός απ’ τους πλέον τολμηρούς και αμφιλεγόμενους σκηνοθέτες του κινηματογράφου.

Οι ταινίες του Νίκολας Ρεγκ αποτελούν σπουδή των πιο βαθιών ανθρώπινων συναισθημάτων, εμμονών και επιθυμιών που ο πολιτισμός έχει επιμελώς κρύψει πίσω από το απαγορευμένο πέπλο των κανόνων και των ταμπού. Από τις επτά ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις δύο πιο αγαπημένες:

«Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη»
(The Man Who Fell to Earth – 1976)

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου
22:00 Odeon Όπερα 1

image

Ο Ντέιβιντ Μπάουι είναι ο εξωγήινος που αναζητά στη Γη νερό για τον άγονο πλανήτη του και αφομοιώνεται σταδιακά στα ανθρώπινα πάθη. Έτη φωτός μπροστά από την εποχή του, το sci-fi κομψοτέχνημα του Ρεγκ εξερευνά την παρακμή του δυτικού πολιτισμού μέσα από ένα μεγαλειώδες χρονικό έκπτωσης της αθωότητας.

«Μετά τα Μεσάνυχτα»
(Don’t Look Now – 1973)

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου
23:00 Odeon Όπερα 1

image

Λίγο μετά τον πνιγμό της μικρής τους κόρης, ο συντηρητής έργων τέχνης Τζον Μπάξτερ και η γυναίκα του ταξιδεύουν στη Βενετία για να δουλέψουν σε μια παλιά εκκλησία και να μπορέσουν να ξεπεράσουν την τραυματική απώλεια του παιδιού τους. Αντίθετα απ’ ότι περιμένουν, βρίσκουν στο δρόμο τους μια ανατριχιαστική πόλη γεμάτη έρημα κανάλια και εκκεντρικούς ανθρώπους.  Ανάμεσά τους και δυο παράξενες ηλικιωμένες αδερφές, μία εκ των οποίων είναι τυφλή και μέντιουμ και επιμένει ότι μπορεί να επικοινωνήσει με την νεκρή κόρη τους.

Με μια από τις πιο μνημειώδεις ερωτικές σκηνές του σινεμά και ένα φινάλε-σοκ που θα στοιχειώνει για πάντα, το αριστούργημα του Ρεγκ. Πρωταγωνιστούν ο σπουδαίος Ντόναλντ Σάδερλαντ και η αγαπημένη Τζούλι Κρίστι.