Παραφράζοντας τη γνωστή φράση: «Γνωρίζω άρα υπάρχω» του Ρενέ Ντεκάρτ, το μότο: «Θυμάμαι άρα υπάρχω», είναι το κεντρικό σύνθημα στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπως μας αποκαλύφθηκε στη Συνέντευξη Τύπου, που φέτος πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στον πρώτο όροφο του βιβλιοπωλείου Ιανός στη Σταδίου. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
 
Το αγαπημένο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας που παραδοσιακά έρχεται για να μας ομορφύνει αλλά και να εγκαινιάσει το Φθινόπωρο, φέτος θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
 
Οι 19ες Νύχτες Πρεμιέρας, θα φιλοξενήσουν 206 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, εκ των οποίων οι 93 είναι ελληνικές. Γεγονός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

image
 
Ταινίες οι οποίες χαρακτηριστικά όπως μας δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Πρόκειται για ταινίες που μας θυμίζουν ότι πρέπει να θυμόμαστε, ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η μνήμη στοχοποιείται».
 
Το Φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Παλλάς, με ταινία έναρξης το «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ, που έχει για πρωταγωνίστριά του, μία παλιά γνώριμη της διοργάνωσης. Ο λόγος βέβαια για την υπέροχη Γκρέτα Γκέργουιγκ.

image
 
Στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το παρών θα δώσουν η ελληνικής καταγωγής, Αντέλ Εξαρχόπουλος, πρωταγωνίστρια της ταινίας “Η Ζωή της Αντέλ” (Blue Is the Warmest Color – La vie d’Adèle) του Abdellatif Kechiche, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Ταινία η οποία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, επίσης στο Παλλάς.

image
 
Αλλά και ο Τζέρεμι Άιρονς θα βρίσκεται στην Αθήνα για την παρουσίαση της τελευταίας του ταινίας, “Το νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα”, με την προβολή να πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Το «Νυχτερινό τρένο για την Λισαβόνα»  αφηγείται το ξαφνικό ταξίδι ενός Ελβετού καθηγητή ο οποίος σε μια στιγμή έμπνευσης αποφασίζει να πάρει το τρένο και να διασχίσει την Ευρώπη για να εξιχνιάσει το μυστήριο του βιβλίου ενός Πορτογάλου συγγραφέα. Ο συγγραφέας καταλήγει  στην Πορτογαλία όπου σιγά- σιγά ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά της σκοτεινής περιόδου της δικτατορίας, την δράση μιας ομάδας της αντίστασης και ένα απαγορευμένο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο άνδρες και μια γυναίκα.

image
 
Παράλληλα η ταινία το «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» είναι η δεύτερη συνεργασία του Τζέρεμι Άιρονς με τον Δανό σκηνοθέτη Μπίλε Ογκαστ. Μετά από είκοσι χρόνια ο δημοφιλής ηθοποιός συναντιέται ξανά στη μεγάλη οθόνη με τον δημιουργό του «Σπιτιού των Πνευμάτων», μίας μεγάλης επιτυχίας και των δύο.
 
Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του ο Άρι Φόλμαν (Βαλς με τον Μπασίρ – Waltz with Bashir του 2008), θα βρίσκεται στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και θα λάβει τιμητικό βραβείο, για το σύνολο του έργου του, ενώ θα προβληθεί και η τελευταία του δημιουργία, “The Congress” του 2013.
 
Αλλά και ο συνθέτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, Άλεξ φαν Βάρμερνταμ (Alex Van Warmerdam) θα βρίσκεται στην Αθήνα καθώς θα υπάρξει ένα αναλυτικό αφιέρωμα στον Ολλανδό σκηνοθέτη, με αποκορύφωμα την τελευταία του ταινία, «Μπόργκμαν» (Borgman – 2013), η οποία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών.

image
 
Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο γεγονός ότι φέτος το Φεστιβάλ δίνει «λευκή κάρτα» (Carte Blanche) στον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιανόπουλο, ο οποίος επέλεξε να παρουσιάσει έξι ιδιαίτερες ταινίες:
 
  • Η Αιχμάλωτος της Ερήμου (The Searchers – 1956)
  • Beau Travail (1999)
  • Η Στρατηγική της Αράχνης (Strategia del Ragno / The Spider’s Stratagem – 1970)
  • Επιφοίτηση (Illumination / Iluminacja – 1973)
  • Pather Panchali (1955)
  • Νύχτα και Καταχνιά (Night and Fog / Nuit et brouillard – 1955)
 
Εκτός βέβαια από το Διεθνές Διαγωνιστικό (η καλύτερη ταινία του οποίου θα λάβει τη Χρυσή Αθηνά), το Φεστιβάλ επιστρέφει με τα γνωστά του τμήματα: Πανόραμα, Μουσικά Ντοκιμαντέρ και Μετά τα Μεσάνυχτα.
 
Τιμητικό βραβείο θα απονεμηθεί και στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την προβολή της ταινίας, “Χρώματα της Ίριδος”.
 
Οι 19ες Νύχτες Πρεμιέρας, δίνουν φέτος ιδιαίτερο βάρος στο Ελληνικό Σινεμά, παρουσιάζοντας πολλές και αξιόλογες δημιουργίες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε τα φιλμ: “Luton” του Μιχάλη Κωνσταντάτου, “Illusion” του Σάββα Καρύδα, “Οι Αισθηματίες” του Νίκου Τριανταφυλλίδη, “Λιμουζίνα” του Νίκου Παναγιωτόπουλου, “September” της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και βέβαια η νέα ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, “Ο Εχθρός μου”.

image
 
Τέλος, δε θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτή την πρώτη ματιά στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, χωρίς να αναφερθούμε στη συγκινητική στιγμή της Συνέντευξης Τύπου, όπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανέγνωσε και τα 78 ονόματα των «μικρομηκάδων» των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

image
 
Όσο αφορά τα εισιτήρια της διοργάνωσης, για ένατη συνεχόμενη χρονιά οι Νύχτες Πρεμιέρας, διατηρούν την τιμή του εισιτηρίου τους σταθερή. Πιο αναλυτικά:
 
Πρωινές προβολές: 4 ευρώ
Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5 ευρώ
Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 ευρώ.
 
Παράλληλα, κυκλοφορούν κάρτες διαρκείας, διατηρώντας επίσης τις τιμές στα ίδια επίπεδα, πάντα με την σταθερή έκπτωση της τάξης του 50% ανά προβολή.
 
Ενώ, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει σχετικά, το Φεστιβάλ διαθέτει και φέτος 2.000 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, προκειμένου να δώσει η διοργάνωση τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ξεχάσουν έστω και για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, παρακολουθώντας ξεχωριστές κινηματογραφικές δημιουργίες απ’ όλο τον κόσμο.
 
Το 19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φέτος το Φεστιβάλ διεξάγεται από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.