Με το νέο φιλμ της Εμανουέλ Μπερκό, «La Tête Ηaute» και με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ, σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 13 Μαΐου το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών. Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής είναι οι Αμερικανοί κινηματογραφιστές, Τζόελ και Ίθαν Κοέν οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ποια από τις δεκαεφτά ταινίες που διαγωνίζονται, θα κερδίσει τον φετινό Χρυσό Φοίνικα. Ανάμεσα τους και η νέα δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου: «Ο Αστακός» (The Lobster – φώτο άρθρου).

Ads

Φέτος το 68ο Φεστιβάλ των Καννών τιμά την αγαπημένη Ίνγκριντ Μπέργκμαν – με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της – σε μια φωτογραφία του Ντέιβιντ Σέιμουρ του πρακτορείου Magnum (φώτο). Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Ιζαμπέλα Ροσελίνι, κόρη της Ίνγκριντ Μπέργκμαν και του Ρομπέρτο Ροσελίνι – η οποία θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού μέρους “Ένα Κάποιο Βλέμμα” (Un Certain Regard) του Φεστιβάλ των Καννών – δήλωσε σχετικά:

«Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε βαθιά συγκινημένοι από το γεγονός πως το Φεστιβάλ των Καννών επέλεξε να απεικονίσει την υπέροχη μητέρα μας στο επίσημο πόστερ του για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Η απίστευτη καριέρα της κάλυψε τόσο πολλές χώρες, από τα πιο μικρά ανεξάρτητα ευρωπαϊκά φιλμ, μέχρι τις μεγαλύτερες χολιγουντιανές παραγωγές. Η μαμά λάτρευε το να δουλεύει σαν ηθοποιός: γι’ αυτήν η υποκριτική ήταν όχι ένα επάγγελμα αλλά κάτι στο οποίο δεν μπορούσε να αντισταθεί. Όπως έλεγε και η ίδια: “Δεν διάλεξα την υποκριτική, η υποκριτική με διάλεξε”

image

Ads

Διαβάστε επίσης:
Κάννες 2015: 100 χρόνια από τη γέννηση της Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Η ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης, θα είναι το φιλμ: «La Tête Ηaute» (2015), που  αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία της ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτριας Εμανουέλ Μπερκό (Emmanuelle Bercot), με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού εγκληματία, από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς μια δικαστής ανηλίκων και κοινωνική λειτουργός προσπαθεί να τον βοηθήσει. Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, που γυναίκα σκηνοθέτης ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ. Είχε προηγηθεί το 1987 το φιλμ της Νταϊάν Κιουρί: «Un Ηomme Αmoureux» (A Man in Love).

Διαβάστε επίσης:
Η ταινία έναρξης του 68ου Φεστιβάλ Καννών: «La Tête Ηaute»

Οι Αμερικανοί κινηματογραφιστές, Τζόελ και Ίθαν Κοέν – οι οποίοι έχουν τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα το 1991, για την ταινία τους «Barton Fink» – θα είναι οι πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Μαζί τους ο Καναδός σκηνοθέτης Ξαβιέ Ντολάν – η νέα του ταινία «Mommy» που βραβεύτηκε στο περσινό Φεστιβάλ, προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες με τον πρωταγωνιστή Αντουάν-Ολιβιέ Πιλόν, να παραχωρεί συνέντευξη στο Tvxs – η Βρετανίδα ηθοποιός Σιένα Μίλερ, ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό, η Ισπανίδα ηθοποιός Ρόζι ντε Πάλμα, η τραγουδίστρια από το Μαλί, Ροκία Τραορέ και ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχαλ, απαρτίζουν την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν σε ποια ταινία θα απονεμηθεί ο Χρυσός Φοίνικας της 68ης διοργάνωσης.

image

Οι δεκαεφτά (17) ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, είναι οι εξής:

  • “The Assassin” (Hou Hsiao-hsien, Taiwan)
  • “Carol” (Todd Haynes, U.S.-U.K.)
  • “Erran” (Jacques Audiard, France)
  • “The Lobster” (Yorgos Lanthimos, Greece-U.K.-Ireland-Netherlands-France)
  • “Our Little Sister” (Hirokazu Kore-eda, Japan)
  • “Louder Than Bombs” (Joachim Trier, Norway-France-Denmark)
  • “Macbeth” (Justin Kurzel, U.K.-France-U.S.)
  • “Marguerite and Julien” (Valerie Donzelli, France)
  • “Mon roi” (Maiwenn, France)
  • “Mountains May Depart” (Jia Zhangke, China-Japan-France)
  • “My Mother” (Nanni Moretti)
  • “The Sea of Trees” (Gus Van Sant, U.S.)
  • “Sicario” (Denis Villeneuve, U.S.)
  • “A Simple Man” (Stephane Brize, France)
  • “Son of Saul” (Laszlo Nemes, Hungary)
  • “The Tale of Tales” (Matteo Garrone, Italy-France-U.K.)
  • “Youth” (Paolo Sorrentino, Italy-France-Switzerland-U.K.)

Ανάμεσα στις δεκαεφτά ταινίες του φετινού διαγωνιστικού τμήματος, συναντάμε πολλούς γνωστούς και καλούς σκηνοθέτες, όπως: Ο Ζακ Οντιάρ – ο σκηνοθέτης του «Προφήτη» και του «Σώμα με Σώμα», επιστρέφει με τη νέα του ταινία, «Dheepan». Ο Ματέο Γκαρόνε – που μετά το υπέροχο «Gomorrah» του 2008 και το «Reality» του 2012, κυκλοφορεί στις Κάννες το φιλμ, «The Tale of Tales». Ο Τζάστιν Κερζέλ – έχοντας ένα υπέροχο πρωταγωνιστικό δίδυμο, με την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Μάικλ Φασμπέντερ, παρουσιάζει μία διασκευή του κλασικού θεατρικού έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: «Macbeth».

image

Ο Γκας Βαν Σαντ, έχοντας κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα με το «Elephant» το 2003, φέτος διαγωνίζεται με το φιλμ: «The Sea of Trees». Ο Καναδός σκηνοθέτης του «Incendies», του «Prisoners» και του «Enemy»,  Ντενί Βιλνέβ, παρουσιάζει την ταινία του «Sicario». Ο Ταϊλανδέζος σκηνοθέτης Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2010 με τον «Θείο Μπονμί» και επιστρέφει με το φιλμ: «Cemetery of Splendour». Ο Νάνι Μορέτι, πρωτοδιαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1978 με το «Ecce Bombo» κι από τότε συμμετείχε αρκετές φορές στο κορυφαίο Φεστιβάλ. Φέτος επιστρέφει με το φιλμ «Mia Madre». Ο Πάολο Σορεντίνο, μετά την αριστουργηματική «Τέλεια Ομορφιά» του 2013, δίνει φέτος το παρών με τη νέα του δημιουργία: «Youth»

Στο διαγωνιστικό ξεχωρίζει και η νέα δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου: «Ο Αστακός» (The Lobster). Ο Έλληνας σκηνοθέτης, επιστρέφει στην θρυλική Κρουαζέτ και σ’ ένα Φεστιβάλ το οποίο πλέον το γνωρίζει καλά, καθώς το 2009 ο «Κυνόδοντας» πραγματοποιούσε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις Κάννες, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Un Certain Regard). Ένα ξεχωριστό φιλμ που απέσπασε στη συνέχεια και μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

Το «The Lobster» αφορά μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σ’ ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε σαράντα πέντε (45) ημέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σ’ ένα ζώο της επιλογής τους και κατόπιν απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, εκεί όπου ζουν οι μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

image

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, ενώ πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ, Λεά Σεϊντού, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Αριάν Λαμπέντ και την Αγγελική Παπούλια.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Καννών!

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία του Γούντι Άλεν «An Irrational Man» με πρωταγωνιστές τους Χοακίν Φοίνιξ και Έμμα Στόουν, καθώς και το animation της Pixar «Inside Out»

Η πασίγνωστη ιστορία του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, ο «Μικρός Πρίγκιπας», που εκδόθηκε το 1943, θα περάσει και στη μεγάλη οθόνη, για πρώτη φορά ως animated παραγωγή και με stop motion τεχνική, που για να δημιουργηθεί χρειάστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους η Disney, η Pixar και η Dreamworks. Το animation θα κάνει πρεμιέρα στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών, είναι αγγλόφωνο αλλά γαλλικής παραγωγής project, ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντάμε τον Mark Osborne, δημιουργό του “Kung Fu Panda”.

Διαβάστε επίσης:
Ο «Μικρός Πρίγκιπας» στη μεγάλη οθόνη

Στάση στις Κάννες θα κάνει και η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Τζορτζ Μίλερ, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής». Το φιλμ θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο φετινό Φεστιβάλ, στις 14 Μαΐου, στον Κινηματογράφο: Grand Théâtre Lumière. Τριάντα (30) χρόνια μετά, ο ήρωας της επικής σειράς των σχετικών μεταποκαλυπτικών ταινιών επιστρέφει, με τον Τομ Χάρντι να αναλαμβάνει τα ηνία του διάσημου franchise από τον Μελ Γκίμπσον, έχοντας στο πλευρό την πανέμορφη – αν και μεταμορφωμένη για τις ανάγκες του ρόλους της – Σαρλίζ Θερόν.

Διαβάστε επίσης:
Mad Max: Η επιστροφή μιας Cult ταινίας

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ Καννών τιμά το έργο του Κώστα Γαβρά. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Cannes Classics» και σε αποκατεστημένη κόπια, θα προβληθεί το θρυλικό φιλμ του Έλληνα σκηνοθέτη «Ζ», το οποίο κέρδισε το 1969 στις Κάννες, το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Καννών τιμά το έργο του Κώστα Γαβρά

Στο τμήμα “Τhe Short Film Corner” του Φεστιβάλ Καννών, θα προβληθεί η νέα μικρού μήκους δημιουργία του Γιώργου Ευθυμίου: «Maniac 8.2.8». Λίγο πριν ταξιδέψει στην Κρουαζέτ, το Tvxs.gr συνάντησε τον ταλαντούχο σκηνοθέτη σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις ελπίδες του από την προβολή στις Κάννες, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Διαβάστε επίσης:
Ο Γιώργος Ευθυμίου στο Tvxs για την προβολή της ταινίας του στις Κάννες

Το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί φέτος από την Τετάρτη 13 Μαΐου, έως και την Κυριακή 24 Μαΐου.