Το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί φέτος από την Τετάρτη 13 Μαΐου, έως και την Κυριακή 24 Μαΐου. Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου: «Ο Αστακός» (The Lobster – 2015). Ενώ στο τμήμα “Τhe Short Film Corner”, θα προβληθεί η νέα μικρού μήκους δημιουργία του Γιώργου Ευθυμίου: «Maniac 8.2.8». Το Tvxs.gr συνάντησε τον ταλαντούχο σκηνοθέτη, λίγο πριν ταξιδέψει στην Κρουαζέτ, σε μία ενδιαφέρουσα και αποκλειστική συνέντευξη, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις ελπίδες του από την προβολή στο κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Ads

Ο Γιώργος Ευθυμίου μας συστήθηκε κινηματογραφικά το 2011 με την μικρού μήκους ταινία – άσκηση “πιαννο”, ενώ το 2012 ακολούθησε η μικρού μήκους “Terrori di Imaginacion”. Από το 2013 ως σήμερα τρέχει το διαδικτυακό project WSV (words sounds voices), ένα videoart project με κύριο άξονα την παγκόσμια λογοτεχνία. Ενώ έχει εργαστεί στα πόστα του μοντέρ, βοηθού σκηνοθέτη και εκτέλεσης παραγωγής, σε αρκετές άλλες ταινίες.

Η νέα του δημιουργία, με τον τίτλο “Maniac 8.2.8”, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Καννων στο τμήμα: Short Film Corner. Ένα τμήμα το οποίο ιδρύθηκε το 2004 και φιλοξενεί μικρού μήκους ταινίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε σκηνοθέτες, παραγωγούς και κινηματογραφιστές να παρουσιάσουν και να γνωστοποιήσουν το έργο τους, τόσο στο κοινό όσο και στους επαγγελματίες του χώρου.

image

Ads

Maniac 8.2.8
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ-Παραγωγή: Γιώργος Ευθυμίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Δρακάκης
Μουσική: Veronica Mota / Urban Arts Berlin
Script: Αλίκη Γεωργαρά
Ηθοποιοί:
Δήμητρα Αγγέλου | Γιώργος Ευθυμίου | Σταυρούλα Κοντοπούλου | Αντουανέττα Τάτση

– Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η επιλογή της νέας σας ταινίας “Maniac 8.2.8” στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών;

Κατ’ αρχάς να πω ότι το Short Film Corner του Φεστιβάλ των Καννών είναι περισσότερο ένα τμήμα «Market» παρά ένα κινηματογραφικό τμήμα. Η συμμετοχή εκεί κάνει το έργο πιο γνωστό σ’ ένα κάποιο δίκτυο επαγγελματιών. Ίσως να είναι και ευκαιρία για λίγο δημόσιες σχέσεις. Καλή διασκέδαση δηλαδή (γέλια)!

image

– Το “Maniac 8.2.8” θα προβληθεί στην κατηγορία “Experimental” έχοντας χαρακτηριστεί ως ένα θρίλερ με στοιχεία φαντασίας. Ποιο είναι το θέμα της ταινίας σας;

Ναι, νιώθω αμήχανα λίγο με την λογική της κατηγοριοποίησης και των genres. Θα μπορούσες να πεις ότι η ταινία σχετίζεται με τη μανία και τη μανιοκατάθλιψη. Γενικά με ενοχλεί αυτή η σύγχρονη τάση, που έχει περάσει και στον κινηματογράφο, να «επιστημοποιούμε» και να αναλύουμε με ακαδημαϊκούς όρους οτιδήποτε με το οποίο ερχόμαστε σ’ επαφή. Αυτή η τακτική εν τέλει δημιουργεί αποστάσεις. Και μας κάνει να αναλαμβάνουμε έναν ρόλο απέναντι στο καθετί. Εγώ όταν έκανα αυτή την ταινία ήθελα να καταργήσω τις αποστάσεις. Δεν ήθελα να μιλήσω για τη μανία. Αλλά να την αφήσω να μιλήσει κατά κάποιον τρόπο από μόνη της. Χωρίς κριτική προδιάθεση. Χωρίς να πω αυτό είναι καλό, αυτό είναι κακό, αυτό παθογόνο κλπ.

Ήθελα να αφήσω ανεξέλεγκτο ένα ευρύ φάσμα ψυχοσυναισθηματικών καταστάσεων που κάπως απλοϊκά αποδίδουμε σ’ αυτό που η ψυχιατρική αποκαλεί μανιοκατάθλιψη. Αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πέρα από όλα αυτά και κάθε θεωρητικό υπόβαθρο, πρωτίστως και κύρια, η ταινία αποτελεί ένα δημιουργικό παιχνίδι και μια πηγαία και προσωπική κατάθεση εμένα και της Δήμητρας και αφ’ ετέρου του Κώστα, και μια κοινή πίστη ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να αφορά ένα ευρύτερο κοινό.

– Πως είναι για έναν νέο σκηνοθέτη να κινηματογραφεί στην Ελλάδα του σήμερα;

Για την ώρα ο κινηματογράφος που μ’ ενδιαφέρει είναι μια σύμπραξη μεταξύ φίλων και συγγενών (με την πνευματική έννοια), οπότε δε διαθέτω κάποια απάντηση σ’ αυτό.

image

– Εκτός από τη σκηνοθεσία, συμμετέχετε κι ως ηθοποιός στο φιλμ. Πως σας επηρεάζει αυτό δημιουργικά και ποια η εξέλιξη της συνεργασία σας με τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας;

Η ταινία γυρίστηκε σ’ ένα γκαράζ. Κλειστήκαμε εκεί μαζί με τον Κώστα και τη Δήμητρα για περίπου 65 ώρες. Κινηματογραφούσαμε, κοιμόμασταν και τρώγαμε. Κυρίως όμως κινηματογραφούσαμε. Δεν ήταν κάτι εκβιαστικό. Αυτή η τριάδα θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο γκαράζ με πάνω κάτω τις ίδιες συνθήκες και να βλέπουμε ταινίες. Ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης μαζί με την Αντουανέττα, την Αλίκη και την Σταυρούλα (τους υπόλοιπους εκ των συντελεστών) υπάρχουν και υπήρχαν ισχυροί φιλικοί δεσμοί. Η Βερόνικα είναι άλλη περίπτωση. Αυτοί οι δεσμοί ήταν και το όχημα των συνεργασιών. Νομίζω, είναι κάτι που αποτυπώνεται και στην ταινία: Όποιος βρισκόταν στο σετ, έχω την αίσθηση πως ένιωθε πιο πολύ μέρος ενός οργανισμού, παρά ηθοποιός, σκηνοθέτης, φωτογράφος, σκρίπτερ, σκηνογράφος, ή οτιδήποτε άλλο.

image

– Μετά την προβολή του “Maniac 8.2.8” στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πριν το Maniac 8.2.8 είχαμε γυρίσει άλλη μια ταινία. Τη Μελανή. Η οποία λόγο πολυπλοκότερων παραγωγικών συνθηκών τέλειωσε μόλις τώρα. Οπότε λογικά αναμένεται και η δική της «πρεμιέρα» σύντομα. Επίσης έχω κάνει άλλο ένα dance video με την Justine Goussot το οποίο βρίσκεται στο post-production. Αυτά τρέχουν. Κατά τ’ άλλα ιδέες υπάρχουν πολλές και διάφορες, όμως για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο άγχος ή σκέψη άμεσης υλοποίησης. Οπότε είμαστε μάλλον ακόμα υγιείς, κανένα σχέδιο για το μέλλον.

image

“πιαννο”
Έτος παραγωγής: 2011
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ: Γιώργος Ευθυμίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ιάκωβος Βρούτσης
Sound Design: Τάσος Κωστόπουλος
Μουσική: Διονύσης Μπουκουβάλας
Σκηνογραφία-Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Δημαρά
Παίζουν: Αντώνης Κωνσταντάρας, Δανάη Δημαρά, Μαρία Ευθυμίου, Ιωάννα Αργύρη

Terrori di Imaginacion
Έτος παραγωγής: 2012
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ: Γιώργος Ευθυμίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έλενα Μαργαριτίδη
Μουσική: Σοφία Κουμπλή, Στέλιος Δάβαρης
Σκηνογραφία-Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Δημαρά
Παίζουν: Τατιάνα Πίττα, Μαρία – Αντουανέτα Τάτση, Μάνος Τριανταφυλλάκης

Η επίσημη ιστοσελίδα του: Maniac 8.2.8

Διαβάστε επίσης:

Το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί φέτος από την Τετάρτη 13 Μαΐου, έως και την Κυριακή 24 Μαΐου.