Το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί φέτος από την Τετάρτη 13 Μαΐου, έως και την Κυριακή 23 Μαΐου. Το κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ, γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ότι η σωστή προετοιμασία, αλλά και η σχετική διαφήμιση γύρω από το συγκεκριμένο γεγονός, είναι το ήμισυ του παντός για μια επιτυχημένη διοργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζουν να αποκαλύπτονται σταδιακά τα κομμάτια του παζλ που θα συνθέσουν το 68ο Φεστιβάλ.

Ads

Το Φεστιβάλ των Καννών έχει παράδοση στις όμορφες και προσεχτικά επιλεγμένες αφίσες του. Το 2013, ο Πολ Νιούμαν και η Τζόαν Γουντγουορντ, συνθέτουν το επίσημο poster του Φεστιβάλ, ενώ πέρσι ο κορυφαίος Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του Φεστιβάλ (φώτο).

image

Φέτος το 68ο Φεστιβάλ των Καννών τιμά την αγαπημένη Ίνγκριντ Μπέργκμαν – με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της – σε μια φωτογραφία του Ντέιβιντ Σέιμουρ του πρακτορείου Magnum (φώτο άρθρου), με το επίσημο δελτίο τύπου των διοργανωτών, να αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ads

«Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ήταν ένα μοντέρνο είδωλο, μια χειραφετημένη γυναίκα, μια ατρόμητη ηθοποιός και κεντρική φιγούρα του νεορεαλισμού. Άλλαζε ρόλους και υιοθετούσε χώρες ανάλογα με τη διάθεσή της, αλλά δεν έχασε ποτέ την πεμπτουσία της χάρης και της απλότητάς της. Η φετινή αφίσα απεικονίζει την ηθοποιό που δούλεψε με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον Ρομπέρτο Ροσελίνι και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, δίπλα στους Κάρι Γκραντ, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Γκρέγκορι Πεκ, σε όλη της την ομορφιά, με το πρόσωπο της φωτισμένο από μια γαλήνη που μοιάζει να ευαγγελίζεται ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον…»

Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Ιζαμπέλα Ροσελίνι, κόρη της Ίνγκριντ Μπέργκμαν και του Ρομπέρτο Ροσελίνι, δήλωσε σχετικά: «Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε βαθιά συγκινημένοι από το γεγονός πως το Φεστιβάλ των Καννών επέλεξε να απεικονίσει την υπέροχη μητέρα μας στο επίσημο πόστερ του για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Η απίστευτη καριέρα της κάλυψε τόσο πολλές χώρες, από τα πιο μικρά ανεξάρτητα ευρωπαϊκά φιλμ, μέχρι τις μεγαλύτερες χολιγουντιανές παραγωγές. Η μαμά λάτρευε το να δουλεύει σαν ηθοποιός: γι’ αυτήν η υποκριτική ήταν όχι ένα επάγγελμα αλλά κάτι στο οποίο δεν μπορούσε να αντισταθεί. Όπως έλεγε και η ίδια: “Δεν διάλεξα την υποκριτική, η υποκριτική με διάλεξε”.»

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδία, στις 29 Αυγούστου του 1915. Στα 19 της ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες στην Ευρώπη. Στην Αμερική συστήθηκε στο κινηματογραφικό κοινό μ’ ένα ρομαντικό ρόλο, στο “Ιντερμέτζο”, ριμέικ της σουηδικής ταινίας στην οποία πρωταγωνιστούσε η ίδια. Μερικούς από τους κυριότερους πρωταγωνιστικούς της ρόλους εκείνη την περίοδο, ήταν στις ταινίες: “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”, “Εφιάλτης” (για το οποίο τιμήθηκε με Όσκαρ), “Οι καμπάνες της Αγίας Μαρίας”, “Ιωάννα της Λωραίνης” αλλά και στις ταινίες του Χίτσκοκ “Υπόθεση Νοτόριους”, “Νύχτα αγωνίας” και “Στον αστερισμό του Αιγόκερου”.

image

Στη δεκαετία του ’50, έχοντας απολαύσει μία περίοδο εκπληκτικής δραστηριότητας στο Χόλιγουντ, η Μπέργκμαν τους εκπλήσσει όλους πρωταγωνιστώντας στο Ιταλικό δράμα “Στρόμπολι” του Ρομπέρτο Ροσελίνι, με τον οποίο ξεκίνησε μια θυελλώδη σχέση (καρπός του έρωτα τους η επίσης πανέμορφη ηθοποιός, Ιζαμπέλα Ροσελίνι). Παρέμεινε στην Ευρώπη και γύρισε μια σειρά ταινιών με τον Ροσελίνι, από τις οποίες ξεχώριζαν το “Ταξίδι στην Ιταλία”, και “Ο φόβος” ενώ πρωταγωνίστησε και στο αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ, “Η Έλενα και οι άντρες της”.

Επιστρέφει στο Χόλιγουντ με την ταινία “Αναστασία”, όπου υποδύεται τη χαμένη κόρη των Ρομανόφ. Ερμηνεία για την οποία τιμήθηκε με το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της. Τη Μπέργκμαν τη θυμόμαστε επίσης από την κομψή κομεντί “Αδιακρισίες”, δίπλα στον Κάρι Γκραντ, τη δεκαετία του ’50, “Το Αγκάθι”, “Αντίο για Πάντα” και “Η Κίτρινη Ρολς-Ρόις” τη δεκαετία του ’60. Ακολουθούν δύο επίσης σημαντικοί ρόλοι τη δεκαετία του ’70, το “Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές, που της χάρισε το τρίτο της Όσκαρ και βέβαια η συγκλονιστική ερμηνεία της στην ταινία του συμπατριώτη της, Ίγκμαρ Μπέργκμαν, “Φθινοπωρινή Σονάτα”.

«Το φιλί είναι ένα αξιαγάπητο τέχνασμα σχεδιασμένο από τη φύση για να σταματήσει τον λόγο όταν οι λέξεις γίνονται περιττές.» – Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Διαβάστε επίσης το σχετικό Αφιέρωμα του Tvxs:
Ίνγκριντ Μπέργκμαν: Από τις σημαντικότερες ηθοποιούς όλων των εποχών

Το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί φέτος από την Τετάρτη 13 Μαΐου, έως και την Κυριακή 23 Μαΐου. Την Πέμπτη 16 Απριλίου, θα ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.