Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι έτοιμο για να μας κρατήσει συντροφιά μέσα από ιδιαίτερες προβολές, εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. Η Κασσάνδρα Σελεστίν και ο Τζέικομπ Μόε, εμπνεύστηκαν και διευθύνουν ένα διεθνές και ανεξάρτητο φεστιβάλ που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιουλίου, μέχρι την 1η Αυγούστου.

Ads

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (Syros International Film Festival – SIFF) πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2013. Είναι μια πρωτοβουλία του Τζέικομπ Μόε (Jacob Moe) και της Κασσάνδρας Σελεστίν (Cassandra Celestin), οι οποίοι επισκέπτονται τη Σύρο εδώ και χρόνια.

 

Βασικός σκοπός του SIFF είναι η προώθηση ταινιών που στερούνται εκπροσώπησης στα μεγάλα φεστιβάλ, η ένταξη του Ελληνικού και περιφερειακού κινηματογράφου σ’ ένα διεθνές περιβάλλον και η δημιουργία ενός καινούριου χώρου για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα. Επιπλέον, το SIFF αναδεικνύει την πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη, οργανώνοντας προβολές σε διαφορετικούς χώρους στην πόλη και καλλιεργώντας συνεργασίες με τοπικές ομάδες.

Ads

image

Πέρσι σε διάστημα τεσσάρων ημερών (6 με 9 Αυγούστου του 2013) προβλήθηκαν 24 ταινίες και φιλοξενήθηκαν συζητήσεις μεταξύ επαγγελματιών και φορέων από τον χώρο του κινηματογράφου. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν σημαντικές συνεργασίες, όπως εκείνη με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinedoc.

 

Φέτος το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιστρέφει ανανεωμένο από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου. Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συναντάμε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

 

Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους:

  • Ο Morritz Pfeiffer – αρχισυντάκτης του East European Film Bulletin
  • Η σκηνοθέτης Πέννυ Παναγιωτοπούλου
  • Ο πεζογράφος και σεναριογράφος Θανάσης Βαλτινός

 

Μερικές από τις ταινίες που θα παρουσιαστούν φέτος στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (Syros International Film Festival – SIFF) είναι οι εξής:

 

«Ο Εγωιστής Γίγαντας» (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ

image

Η Βρετανική ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλίο Μπάρναρντ, είναι μία συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης δύο ανήλικων παιδιών που πουλώντας παλιοσίδερα προσπαθούν να επιζήσουν. Μια σύγχρονη ιστορία με ήρωες τον 13χρονο Άρμπορ και τον καλύτερο του φίλο Σουίφτι.

 

Όταν τους αποβάλλουν από το σχολείο και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν το Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο κι ένα κάρο.

 

Μία από τις καλύτερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε το 2013 στην μεγάλη οθόνη. Αν και στην αρχή διακατέχεται από έντονο βρετανικό χιούμορ, γρήγορα το φιλμ μεταμορφώνεται σ’ ένα δυνατό δράμα επιβίωσης. Πολύ καλοί στους ρόλους τους οι δύο πιτσιρικάδες Conner Chapman (Άρμπορ) και Shaun Thomas (Σουίφτι), με τον πρώτο να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και την ψυχή της ταινίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Εγωιστής Γίγαντας: Μία ελεύθερη διασκευή Όσκαρ Γουάιλντ

«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

image

Ο Αντώνης Παρασκευάς (Χρήστος Στέργιογλου) φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο τον χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά…

 

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της Ελίνας Ψύκου, «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», αποτέλεσε μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το 2013. Πέρα από το πρωτότυπο και έξυπνο σενάριο της Ελίνας Ψύκου, η ταινία κερδίζει τον θεατή με την καταλυτική ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου.

 

Διαβάστε επίσης:

«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» και η υπαρξιακή κρίση ενός δημοσιογράφου

Η Ελίνα Ψύκου μιλάει στο Tvxs για την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»

«Στο Λύκο» της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Άραν Χιουζ

image

Σ’ ένα απομακρυσμένο χωρίο στα βουνά της Ναυπακτίας στη δυτική Ελλάδα, η ταινία παρακολουθεί τη ζωή δυο βοσκών και τη μάχη τους για επιβίωση κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών αδιάκοπης βροχής και αέρα. Για το χωριό, το τώρα πια ξεχασμένο και σχεδόν εγκαταλειμμένο, οι μέρες ευφορίας αποτελούν πλέον παρελθόν. Ο Πάχνης, ο ηλικιωμένος ασπρομάλλης βοσκός που είχε προβλέψει τα προβλήματα που ο τόπος του θα αντιμετώπιζε, έχει βυθιστεί σε απόγνωση. Ο Γιώργος, αδυνατώντας να πουλήσει τις κατσίκες του και με τα χρέη να τον πνίγουν, πίνει για να ξεχάσει.

 

Συνδυάζοντας ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία μ’ ένα καστ ντόπιων, το ντοκιμαντέρ «Στο Λύκο» – το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε πέρσι τον Μάιο στο 15 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – αποτελεί τόσο μία ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας όσο και μια συνταρακτική αλληγορία για την σύγχρονη Ελλάδα.

 

«Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη 

image

Η μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη “Ουασινγκτόνια” (Washingtonia) ξεκινάει όταν η καρδιά της καμηλοπάρδαλης δεν μπορεί πια να ακουστεί. H “Washingtonia” είναι το άλλο όνομα της Αθήνας, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι και τα ζώα χάνουν το μυαλό τους. H “Washingtonia” είναι ο μόνος φοίνικας που το κόκκινο σκαθάρι δεν τρώει την καρδιά του γιατί η καρδιά του είναι μικρή και ξερή και σε κανέναν δεν αρέσουν οι μικρές και ξερές καρδιές.

 

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, τελειόφοιτη της σχολής κινηματογράφου του Αριστοτελείου Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών. Η παραγωγή ανήκει στους Γιώργο Ζώη, Άρτεμη Παττακού και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η ταινία πραγματοποιήθηκε και προβλήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Athens Open Air Film Festival του 2013, όπου έγινε η παραγωγή συνολικά πέντε νέων ταινιών μικρού μήκους, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, με κοινή θεματική: «Καλοκαίρι στην Αθήνα: Φόβος – Ελπίδα».

 

Η ταινία που προβλήθηκε τον Φλεβάρη στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και τιμήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας της Χρονιάς.

 

«Να Κάθεσαι Και Να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά

image

Ένα τρένο καταφτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό μιας μικρής πόλης. Αποβιβάζεται μόνο η Αντιγόνη (Μαρίνα Συμεού), μία νέα κοπέλα γύρω στα τριάντα. Κανείς δεν την περιμένει, εκτός από έναν γέρο άντρα, που περνάει όλη τη μέρα του στον έρημο σταθμό. Η Αντιγόνη έχει φύγει από την Αθήνα και μόλις έχει επιστρέψει στη γενέθλια πόλη της, αποφασισμένη να μείνει πλέον εκεί. Συναντιέται με την Ελένη (Μαριάνθη Παντελοπούλου), μία φίλη από τα παλιά και πιάνει δουλειά ως καθηγήτρια Αγγλικών στο τοπικό φροντιστήριο. Παράλληλα συνάπτει σχέση με τον Νίκο (Γιώργος Καφετζόπουλος), ένα αγόρι νεότερο, όμορφο αλλά λίγο αφελές.

 

Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Σερβετά «Να Κάθεσαι Και Να Κοιτάς» (Standing Aside, Watching – 2013), καταπιάνεται με τη βία, την αδιαφορία, αλλά και την επιλογή για συνειδητή συμμετοχή σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται σε μια μικρή κοινωνία, που όμως ως άλλος καθρέφτης, αντανακλά επάνω του την παθογένεια της μεγαλύτερης εικόνας, που αντιστοιχεί στην πόλη.

 

Διαβάστε επίσης:

Να γιατί δεν πρέπει απλά… «Να Κάθεσαι Και Να Κοιτάς»

«Κισμέτ» της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου

image

Η διάδοση των Τουρκικών τηλεοπτικών σειρών δεν είναι απλά ένα ελληνικό φαινόμενο. Σαπουνόπερες όπως ο “Σουλεϊμάν” και η “Φατμαγκιούλ” είναι δημοφιλής σε χώρες με κουλτούρα τόσο διαφορετική μεταξύ τους, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Βουλγαρία. Ταξιδεύοντας από την Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, το Αμπού Ντάμπι, τη Σόφια και το Μόσταρ, το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Kismet», της Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, ανακαλύπτει πώς οι τουρκικές σειρές απέκτησαν εκατομμύρια φανατικούς θεατές.

 

Διαβάστε επίσης:

Kismet, ένα ντοκιμαντέρ για τις τούρκικες σαπουνόπερες

Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα φιλοτεχνηθούν στην Τήνο από Τηνιακό μάρμαρο. Μερικοί από τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ είναι ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», το ναυπηγείο του Ταρσανά, το παραθαλάσσιο μπαρ «Αστέρια» και η Πινακοθήκη Κυκλάδων. Για την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός θα επιλέξει τέσσερα μουσικά θέματα από ταινίες, τα οποία και θα αποδώσουν μέλη της Ορχήστρας των Κυκλάδων. 

 

Συνολικά στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) θα προβληθούν περίπου 50 ταινίες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν προβολές ταινιών του John Cassavetes και του  Elia Kazan, με παράλληλα σεμινάρια από τον φωτογράφο και κάτοικο Σύρου, Πλάτωνα Ριβέλλη. Workshop πάνω στο observational documentaryμε από την σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή.

image

Παράλληλα θα υπάρξουν προβολές τεσσάρων φιλμ, σε επιμέλεια του Στέφανου Τσιβόπουλου (Ελληνικό Περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας 2013), ο οποίος θα συζητήσει ενώπιον του κοινού με τον ιστορικό Mark Mazower. Προβολές avant-garde ελληνο-γαλλικών συμπαραγωγών σε επιμέλεια του κινηματογραφιστή Theo Deliyiannis. Προβολή βωβού κινηματογράφου με live συνοδεία του Βραζιλιάνου πιανίστα FabioLuz. Εικαστική έκθεση με έργα των Mona Hatoum, Adela Jušić, Silvia Kolbowski και Πάκυ Βλασσοπούλου, σε επιμέλεια του Κώστα Στασινόπουλου. Επιπλέον το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει προβολές επιλεγμένων ταινιών που προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ το χρονικό διάστημα 2013-14.

 

Με στόχο το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου να διατηρήσει έναν προσωπικό και προσβάσιμο χαρακτήρα, τα εργαστήρια και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται δωρεάν, ενώ φέτος κάθε προβολή θα έχει κόστος 2 ευρώ. Με το εβδομαδιαίο πάσο του φεστιβάλ, που θα κοστίζει 10 ευρώ, θα παρέχεται έκπτωση σε επιλεγμένα εστιατόρια και μπαρ της Ερμούπολης.

 

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (Syros International Film Festival – SIFF) θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 26 Ιουλίου, μέχρι και την Παρασκευή 1η Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://syrosfilmfestival.org/

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου σε μορφή pdf