Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και κατά τη διάρκεια του θα προβληθούν ελληνικές, αλλά και ξένες ταινίες, που πραγματεύονται την έννοια του ταξιδιού.
 
 
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι γεγονός! Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και μέσα από τις ταινίες που θα προβληθούν, γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής της σημερινής κατάστασης της Ελλάδας. Παράλληλα, έρχονται στο προσκήνιο γεγονότα, όπως η διασπορά, η μετανάστευση και η συμβίωση των πολιτισμών.
 
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει μία αντανάκλαση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας του σήμερα, η οποία έχει οδηγήσει αφενός στην μετανάστευση και αφετέρου έχει δημιουργήσει μια αυξανόμενη ένταση προς τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.
 
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τόσο ταινίες μυθοπλασίας, όσο και ντοκιμαντέρ και παρόλο που θα προβληθούν δημιουργίες από διάφορες χώρες, ο ελληνικός κινηματογράφος καταλαμβάνει την κεντρική θέση.
 
Η είσοδος στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι ελεύθερη, ενώ έχουν προγραμματιστεί και πάνελ συζητήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος συζήτησης, την οποία θα κατευθύνουν καθηγητές και σκηνοθέτες.

image
 
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, απαρτίζεται από 18 ταινίες ελληνικής και διεθνούς παραγωγής, ανάμεσα στις οποίες βρίσκουμε: το «L» του Μπάμπη Μακρίδη, τον «Δεκαπενταύγουστο» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το «Slow Business of Going» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, το «Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, το ντοκιμαντέρ «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά, τις μικρού μήκους «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη, το «Exit Κ1» της Τζάνις Ραφαηλίδου, το «The Foreigner» της Αλήθεια Αβράμη και το «Ενας Λαμπερός Ηλιος» του Βασίλη Λουλέ.
 
Στις ξένες παραγωγές που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα: «Aquí Y Allá» του Μεξικάνου Αντόνιο Μέντεζ Εσπάρζα, το ντοκιμαντέρ «Hélio Oiticica» του Βραζιλιάνου Σέζαρ Οίτσικα Φίλο, το «No Man’s Zone» του Ιάπωνα Τόσι Φουτζιγουάρα, το «Tchoupitoulas» των Αμερικάνων Μπιλ και Τέρνερ Ρος, το «Dublin’s Trap» του Βρετανού Μπράιαν Κάρτερ, τα μικρού μήκους «Away» της Ρωσίδας Ανα Σαρουκάνοβα, «Νuvole, Mani» του Ιταλού Σιμόν Μάσι, το «The Nose» του Ναθάνιελ Ντρέιπερ, καθώς και το «Travel Songs» του Αμερικάνου Γιόνας Μέκας.
 
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί της Σύρου, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω καμπάνιας crowdfunding στο Kickstarter και παράλληλα συνεργάζεται με το γνωστό μας CineDoc.
 
Το Φεστιβάλ διοργανώνουν η Κασσάνδρα Σελεστίν και ο Τζέικομπ Μόε, οι οποίοι, αν και έχουν μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη, συνδέονται και οι δύο με την Ελλάδα μέσω των οικογενειών τους.
 
Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ: www.syrosfilmfestival.org