Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της Ελίνας Ψύκου, «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», αποτέλεσε μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη κατά το 2013. Όντας μία από τις μόλις οκτώ ελληνικές δημιουργίες που παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ένα υπέροχο δείγμα γραφής του νέου ελληνικού σινεμά, που σίγουρα αξίζει της προσοχής μας. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Για το πως εμπνεύστηκε την ιδέα και το σενάριο για τη συγκεκριμένη δημιουργία, η σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου, λέει χαρακτηριστικά στο Tvxs.gr:
 
«Από μια είδηση που άκουσα στην τηλεόραση: «Τηλεπαρουσιαστής στη Βραζιλία κατηγορείται ότι έστηνε δολοφονίες για να ανεβάσει τα νούμερα της εκπομπής του». Ο συγκεκριμένος (Wallace Souza) ήταν μάλιστα και βουλευτής… Με ιντρίγκαρε αυτή η ιστορία και δημιούργησα τον δικό μου ήρωα, τον Αντώνη Παρασκευά, έναν τηλεπαρουσιαστή στην Ελλάδα που σκηνοθετεί την εξαφάνιση του για να ανεβάσει τα νούμερα της εκπομπής του…»

image
 
Διαβάστε επίσης:
 
Ο Αντώνης Παρασκευάς (Χρήστος Στέργιογλου) φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο τον χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά…

image
 
«Ήθελα να πω μια ιστορία για έναν άνθρωπο που έχει χάσει την ταυτότητα του. Που δεν ξέρει ποιος είναι, δεν θυμάται ποιος ήταν, δεν είναι σίγουρος για το ποιος θέλει να είναι και που γι’ αυτόν τον λόγο αφήνει στους άλλους να του προσδώσουν όποια ταυτότητα θέλουν. Επιπλέον, ήθελα να πω μια ιστορία για την ανάγκη του ανθρώπου να αφήνει τα ίχνη του μετά τον θάνατο του, να παραμένει στη μνήμη των άλλων και παράλληλα να λατρεύει ό,τι έχει πεθάνει. Από τη μια, η απώλεια ταυτότητας στη ζωή και από την άλλη, η ανάγκη ύπαρξης και η ηρωοποίηση μετά τη ζωή. Περίεργος συνδυασμός. Οι παραλληλισμοί αυτή της μικρο-ιστορίας με παραδείγματα της μακρο-ιστορίας είναι ελεύθεροι.»
 
Σημειώνει η σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου και συνεχίζει:
 
«Ο Αντώνης Παρασκευάς είναι ο ήρωας της εποχής μας. Ένας  ήρωας που δεν του αντιστοιχεί καμία ηρωική πράξη. Δεν σκότωσε δράκους, δεν πολέμησε εθνικούς εχθρούς και δεν μπορεί να πετάξει. Είναι απλά ένας άντρας που τον λάτρεψαν και θέλησαν να του μοιάσουν. Μια κατασκευή της σύγχρονης βιομηχανίας ηρώων. Ο Αντώνης Παρασκευάς είναι ένας τραγικός ήρωας. Η μοίρα του είναι προκαθορισμένη, το τέλος του αναπόφευκτο. Δεν μπορεί να τα αλλάξει.»

image
 
Το φιλμ «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» αποτελεί μία από τις καλύτερες ελληνικές δημιουργίες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πρόσφατα στη μεγάλη οθόνη. Πέρα από το πρωτότυπο και έξυπνο σενάριο της Ελίνας Ψύκου, η ταινία κερδίζει τον θεατή με την καταλυτική ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου.
 
Μία από τις πιο ταξιδεμένες διεθνώς ταινίες της χρονιάς, είναι «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά». Αφού ξεκίνησε τη διαδρομή της από το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, προβλήθηκε στο 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο και επέστρεψε από το 57ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, η ταινία της Ελίνας Ψύκου, πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα στο 54ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

image
 
Εκεί είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε όντας μία από τις μόλις οκτώ ελληνικές δημιουργίες που προβλήθηκαν φέτος στο κορυφαίο ελληνικό φεστιβάλ. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα απέσπασε τρία βραβεία, αυτά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και βέβαια το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Χρήστο Στέργιογλου.
 
«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», διατυπώνει ένα επίκαιρο κοινωνικό σχόλιο, με επίκεντρο την υπαρξιακή κρίση ενός τηλεοπτικού αστέρα. Καλή και πρωτότυπη η αρχική ιδέα του φιλμ που συνοδεύεται με ένα από τα πιο έξυπνα promotion που έχουμε δει σε ελληνική ταινία τα τελευταία χρόνια. Το μεγάλο ατού της ταινίας βέβαια δεν είναι άλλο από τον πρωταγωνιστή του Χρήστο Στέργιογλου, που μας χαρίζει απλόχερα μία από τις καλύτερες ανδρικές ερμηνείες της χρονιάς.

image
 
«Ο Αντώνης Παρασκευάς είναι μόνος του. Οι φωνές της τηλεόρασης είναι η μόνη του συντροφιά, τα ιντερμέδια του. Σαν ο χορός μιας αρχαίας τραγωδίας σχολιάζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Ο Αντώνης Παρασκευάς δεν έχει ταυτότητα. Είναι αυτό που του αποδίδουν οι άλλοι. Κάθε φορά κάτι άλλο. Τη μια αειφανής αστέρας, ρυθμιστής των εξελίξεων, ίνδαλμα και άντρας της χρονιάς. Την άλλη χρεοκοπημένος, ξεπερασμένος από την εποχή του, ένας άντρας σε κρίση, ένας εξαφανισμένος. Ο ίδιος δεν ξέρει τι είναι. Ο Αντώνης Παρασκευάς έχει για όνομα το όνομα του υπηρέτη ενός ναυαγού.» Ελίνα Ψύκου

image
 
Από την ταινία προέκυψε και μια απρόβλεπτη συνεργασία των Felizol και The Boy, σε μια διασκευή του “Me Olvide De Vivir” του Julio Inglesias. Στα φωνητικά ο Αντώνης Παρασκευάς aka Χρήστος Στέργιογλου, πρωταγωνιστής της ταινίας, αλλά και του video clip:


 
Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά έγινε με πραγματική συναδελφική αλληλεγγύη. Χαρακτηριστικά, στην ταινία συμμετέχει ο συνάδελφος της δημιουργού, Σύλλας Τζουμέρκας (Χώρα Προέλευσης), ο οποίος αντικαθιστά στην τηλεόραση τον Αντώνη Παρασκευά όταν αυτός εξαφανίζεται. Ενώ σε συμπληρωματικούς ρόλους συναντάμε πολλούς νέους σκηνοθέτες όπως οι Γιώργος Ζώης, Αλέξης Αλεξίου, Παναγιώτης Φαφούτης.

image
 
Η επόμενη ταινία μεγάλου μήκους της Ελίνας Ψύκου «Ο γιος της Σοφίας» (πρωτότυπος τίτλος: Ίβο και Σοφία), θα συμμετάσχει στο 11ο Berlinale Co-Production Market του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 16 Φεβρουαρίου: «Πρόκειται για ένα βίαιο αστικό παραμύθι, μια ιστορία ενηλικίωσης. Από το πώς θα κυλήσουν αυτές οι μέρες στο Βερολίνο, θα εξαρτηθεί και το χρονοδιάγραμμα των γυρισμάτων.» Ελίνα Ψύκου στο Tvxs.gr.

image
 
«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» σε σκηνοθεσία της Ελίνας Ψύκου, προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου σε διανομή της Feelgood Entertainment.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 88 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου | Σενάριο: Ελίνα Ψύκου | Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλας Τζουμέρκας.