Στοιχεία για το πως τα Αρθρόποδα – μια ομάδα περισσότερων από 1.000.000 ασπόνδυλων ειδών που περιλαμβάνει έντομα, αράχνες και καρκινοειδή – εξέλιξαν τα χαρακτηριστικά τους πόδια, ήρθαν στο φως στη νοτιοανατολική Κίνα.

Ads

Με το ψευδώνυμο «ο κάκτος που περπατά», λόγω της εμφάνισής του, το απολίθωμα Diania cactiformis που βρέθηκε, ανήκει στην κατηγορία των ζώων Λοβοπόδια, που έχει πλέον εξαφανιστεί. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με σκουλήκια που έχουν πόδια και θεωρείται ότι μπορεί να αποτελούν συγγενή είδη προς τους μεταξοσκώληκες. Είναι, όμως, το πρώτο είδος αυτής της ομάδας που έχει βρεθεί να διαθέτει πόδια όπως εκείνα των αρθρόποδων.

«Πολλοί επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό πως τα Αρθρόποδα εξελίχθηκαν από τα Λοβοπόδια», τονίζει η Jianni Liu, παλαιοντολόγος του ινστιτούτου Early Life του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου της Xi’an στην Κίνα και του Ελεύθερου πανεπιστημίου του Βερολίνου, που ηγήθηκε της έρευνας. «Αλλά δεν είχαμε ούτε ένα απολίθωμα που να μπορούσαμε να παραθέσουμε και να πούμε: Αυτό είναι το πρώτο Λοβοπόδιο με πόδια όπως εκείνα των αρθροπόδων».

«Τώρα, με τους «κάκτους που περπατούν», έχουμε. Είναι σημαντικό διότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένας χαμένος σύνδεσμος από το Λοβοπόδια στα Αρθρόποδα», προσθέτει.

Ads

Το ζώο αυτό, που χρονολογείται σχεδόν 500 εκατ. χρόνια πριν, είναι μήκους περίπου 6 εκατοστών. Μοιάζει με ένα αδύνατο, μαλακό σκουλήκι, παρεμφερές με τα Λοβοπόδια. Είναι όμως και Αρθροποδοειδές, καθώς διαθέτει συνολικά 10 ζευγάρια ποδιών.