Οι τεχνολογικές εξελίξεις πάντα έφερναν αλλαγές στην απασχόληση και τον τρόπο εργασίας, πολύ πριν από την εμφάνιση του ChatGPT και άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν επαγγέλματα που εξαφανίστηκαν εντελώς, ενώ δημιουργήθηκαν νέα. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι κάποτε υπήρχαν άνθρωποι που εργάζονταν ως ξυπνητήρια;

Ads

Σύμφωνα με το Statista, στη βιομηχανική Αγγλία, οι “Knocker uppers”, όπως τους αποκαλούσαν, κυκλοφορούσαν κρατώντας ένα μακρύ ραβδί με το οποίο χτυπούσαν τις πόρτες των εργατών για να τους ξυπνήσουν εγκαίρως για τη βάρδια τους. Υπήρχαν επίσης “άνθρωποι υπολογιστές” πολύ πριν από την εφεύρεση των προσωπικών υπολογιστών. Ήταν πρόσωπα που εκτελούσαν μαθηματικούς υπολογισμούς, μια υπηρεσία που δεν χρειάζεται πλέον.

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν

Όμως ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο με τη εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα; Κάθε χρόνο, το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας των ΗΠΑ δημοσιεύει μια έκθεση που εξετάζει την αγορά εργασίας στη χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια και η οποία αναδεικνύει τις αλλαγές στην απασχόληση και αποκαλύπτει ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο από την αυτοματοποίηση ή άλλες τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές. Στην τελευταία έκδοσή που καλύπτει την περίοδο 2022-2032, η έκθεση εντοπίζει τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες που προβλέπεται να χάσουν θέσεις εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για επαγγέλματα γραφείου και διοικητικής υποστήριξης, επαγγέλματα σχετικά με τους τομείς της παραγωγής και των πωλήσεων, αλλά και της γεωργίας, της αλιείας και της δασοκομίας.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα του Statista, τη μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση αναμένεται να δουν οι ταμίες, οι οποίοι κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από τα αυτοματοποιημένα ταμεία την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2032 οι θέσεις εργασίας στα ταμεία προβλέπεται να μειωθούν κατά 348.100 στην Αμερική.

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν έως το 2032; Statista
Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν έως το 2032; Statista

Άλλα επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των “χαμένων” είναι οι γραμματείς, οι υπάλληλοι γραφείου και οι εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών, με την απασχόληση να μειώνεται για καθένα από αυτά τα επαγγέλματα κατά 150.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2032. Από όλους αυτούς περισσότερο κινδυνεύουν οι επεξεργαστές κειμένου και οι δακτυλογράφοι (-39%) αλλά και οι επισκευαστές ρολογιών (-30%) ενώ άλλα σχετικά σπάνια επαγγέλματα βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα.

Ads

Ποιοι ευνοούνται;

Όμως, παρόλο που ο κίνδυνος της απώλειας θέσεων εργασίας είναι υπαρκτός, οι αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες δίνουν και νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Για παράδειγμα, η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε μείωση των θέσεων εργασίας στο λιανικό εμπόριο, όμως ευνόησε την αύξηση θέσεων εργασίας στον τομέα των μεταφορών, του εφοδιασμού και της αποθήκης.

Τα επαγγέλματα της επόμενης δεκατίας / Statista

Η Αμερικανική Υπηρεσία Στατιστικής για την Εργασία και την Απασχόληση προβλέπει πως τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις μεταφορές και τις αποθήκες αναμένεται να είναι από τα πιο υποσχόμενα την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με έρευνα, οι τομείς της υγείας και της κοινωνικής εργασίας και βοήθειας αναμένεται να δει μεγάλη ανάπτυξη λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων παθήσεων. Εκτιμάται πως έως το 2032 θα δημιουργηθούν 2,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα,το επάγγελμα των οικιακών φροντιστών προβλέπεται να αναπτυχθεί περισσότερο με τη δημιουργία περισσότερων από 800.000 νέων θέσεων. Οι νοσηλευτές και οι διευθυντές ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών, επίσης, ανήκουν στα επαγγέλματα με μεγάλη αύξηση στην απασχόληση.