Μέσα από το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο», οι μαθητές της Άνδρου, από τις 16 έως τις 22 Απριλίου, έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν, με τη βοήθεια καλλιτεχνών και λογοτεχνών, τα «ιερά» και δυσπρόσιτα κείμενα του Κ. Π. Καβάφη, αξιοποιώντας τα εργαλεία των πιο «απρόβλεπτων» τεχνών, όπως τα κόμικς, τα κολάζ και η μουσική χιπ – χοπ.

Ads

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, από το Αρχείο Καβάφη και το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια. Με προορισμό την Άνδρο αυτήν τη φορά, θα φέρει μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του νησιού σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

Μια δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση θα βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα ποιήματα του Καβάφη, μέσα από τρία ευρηματικά εργαστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στο Γυμνάσιο Λ. Τ. Κορθίου και στο Γυμνάσιο Λ. Τ. Γαυρίου, με το υλικό που θα προκύψει από αυτά να αναδεικνύει τον σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

Ads

image

Πώς το Αρχείο Καβάφη μπαίνει στη σχολική τάξη

Με σκοπό να προστατεύσει τα 4.000 χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα που το αποτελούν, να το κάνει προσβάσιμο σε μελετητές και κοινό και να διαδώσει το καβαφικό έργο και τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη, το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Καβάφη, το 2012.
Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους «Ο Καβάφης Πάει Σχολείο», το Αρχείο Καβάφη μπαίνει στη σχολική τάξη. Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, σε έξι διαφορετικά σχολεία της Αττικής, οι μαθητές προσεγγίζουν, με τη σύμπραξη καλλιτεχνών και λογοτεχνών, τα κείμενα του ποιητή, με σκοπό να κατανοήσουν και να αγαπήσουν το έργο του.

image

Πρόγραμμα εργαστηρίων στην Άνδρο

Σάββατο 16 – Παρασκευή 22 Απριλίου, Γυμνάσιο Λ. Τ. Κορθίου.

«Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;»: τα ποιήματα του Καβάφη γίνονται κλασικά εικονογραφημένα. Οι καβαφικοί στίχοι ζωντανεύουν, καθώς οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους κόμικς. Συντελεστές: Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής) – Αλέξια Οθωναίου (εικονογράφος κόμικς).

Δευτέρα 18 – Παρασκευή 22 Απριλίου, Γυμνάσιο Λ. Τ. Γαυρίου. «Ένα σχολείο γεμάτο… Καβάφη»: με διάφορες τέχνες και τεχνικές, ο χώρος του σχολείου μετατρέπεται στο απόλυτο καβαφικό περιβάλλον. Συντελεστές: ΗΟ PE (εικαστικός) –  Χρήστος Χρυσόπουλος (συγγραφέας).

Σάββατο 16 – Παρασκευή 22 Απριλίου, Γυμνάσιο Λ. Τ. Κορθίου. «Οι στίχοι του Καβάφη σε… χιπ – χοπ τραγούδι»: μαθητές και Καθηγητές καλούνται να διαβάσουν έργα του ποιητή με εντελώς εναλλακτικό τρόπο, σε ρυθμούς… χιπ – χοπ. Συντελεστές: Jeff Gonzalez (μουσικός παραγωγός, καλλιτέχνης χιπ – χοπ) –  Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια).

Συντελεστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχείου Καβάφη

Σχεδιασμός δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επιστημονικός σύμβουλος: Δημήτρης Παπανικολάου, project manager: Θοδωρής Χιώτης, assistant project manager: Μαριάννα Χριστοφή.