Φίλοι αγαπημένοι, καρδιακοί, ανταγωνιστικοί, ωφελιμιστές…  και φιλίες από τον κόσμο της φύσης και των ζώων, με μια σύγχρονη ματιά στους μύθους του Αισώπου, με ζωντανή μουσική, ακροβατικά, δράση, θεατρικά παιχνίδια και ξεκαρδιστικά παθήματα!

Ads

Η παράσταση Αισώπου …φίλοι ξεδιπλώνει με απρόσμενο τρόπο τους γνωστούς μύθους: «Οι δύο φίλοι και η αρκούδα», «O ψεύτης βοσκός», «Η αλεπού και τα σταφύλια», «Το λιοντάρι και το ποντίκι».

Είναι η νέα θεατρική δουλειά από την ομάδα Μικρός Νότος, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου και μουσική επιμέλεια του Πέτρου Δαμουλή. Η Χρυσα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη για τη σύλληψη της ιδέας μιλάει στο tvxs.gr για την παράσταση αλλά και την ιστορία του Μικρού Νότου, μιας ομάδας που έχει μια ιδιαίτερη πρόταση για το παιδικό θέατρο.

Πώς συνδέονται οι ήρωες των μύθων του Αισώπου στην παράσταση;

Ads

O Aίσωπος έχει γράψει παραπάνω από 400 μύθους στους περισσότερους εκ των οποίων ήρωες είναι ζώα! Σύντομα παραμύθια που γλυκαίνουν την καρδιά μας, ενώ μας μιλούν για ανθρώπινα χαρακτηριστικά με χιούμορ και σοφία.

Στη νέα παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότου “Αισώπου… Φίλοι” επιλέξαμε μύθους με κέντρο τη φιλία. Φίλοι αγαπημένοι, καρδιακοί, ανταγωνιστικοί, ωφελιμιστές. Φιλίες από τον κόσμο της φύσης και των ζώων. Είναι μια σύγχρονη ματιά στους μύθους του Αισώπου, στη νέα διαδραστική και μουσική παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, με ζωντανή μουσική, τραγούδια, θεατρικό παιχνίδι και ξεκαρδιστικά παθήματα!

Ήρωες στην παράσταση μας είναι «Οι δύο φίλοι και η αρκούδα», «O ψεύτης βοσκός», «Η αλεπού και τα σταφύλια», «Το λιοντάρι και το ποντίκι». Η παράσταση «Αισώπου… φίλοι», σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου και μουσική επιμέλεια του Πέτρου Δαμουλή, είναι γεμάτη χιούμορ, ανατροπές και διαδραστικό παιχνίδι.

image

Τί είναι αυτό που αγαπούν τα παιδιά στον Αίσωπο;

Ο Αίσωπος είναι ο μοναδικός δούλος της αρχαιότητας που κέρδισε την ελευθερία του χάρη στο μυαλό του και την σπάνια ικανότητα να παρουσιάζει ανάγλυφα τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα των ζώων. Οι μύθοι του Αισώπου, που κουβαλούν σοφία πολλών χιλιάδων χρόνων, προσφέρουν απίστευτη χαρά στα παιδιά, που διασκεδάζουν με την καρδιά τους, όταν τους ακούνε.

Ευφυείς σύντομες ιστορίες, με ταχύτητα που θυμίζουν κάτι από κόμιξ, ήρωες-ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, είναι μερικά από τα στοιχεία που αγαπούν τα παιδιά στον Αίσωπο. Ο Μικρός Νότος μετά την παράστασή του “Αισώπου Κόμιξ!” που αγαπήθηκε πάρα πολύ από μικρούς και μεγάλους και συνεχίζει φέτος το ταξίδι για 5η χρονιά, δημιούργησε με τα ίδια αγνά υλικά την νέα παράσταση “Αισώπου… Φίλοι”. Πάντα με φροντίδα απέναντι στους μικρούς θεατές μας, ο Μικρός Νότος προσθέτει πολύ χρώμα, ζωντανή μουσική, γρήγορες και ευφάνταστες μεταμορφώσεις και διαδραστικό παιχνίδι για να παρουσιάσει τους μύθους του Αισώπου, έτσι όπως δεν τους έχετε ξανακούσει και όπως δεν τους έχετε ξαναδεί!

Πως εκλαμβάνουν το “διδακτικό” των ιστοριών του;

Οι παραστάσεις του Μικρού Νότου με τον διαδραστικό χαρακτήρα τους έχουν κέντρο τους το παιδί. Φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε μία θεατρική εμπειρία στα παιδιά. Γι αυτό από την πρώτη στιγμή τα παιδιά αναλαμβάνουν έναν ενεργητικό ρόλο, δεν είναι απλώς παθητικοί θεατές.

Οι παραστάσεις μας είναι επί της ουσίας διαδραστικές. Σταματάμε τη δράση, για να ακούσουμε τις ιδέες και τις απόψεις των παιδιών, να προβληματιστούμε μαζί τους και να συζητήσουμε για τη βία, την αλαζονεία, την υπομονή, τη φιλία, τη γενναιότητα, τον θυμό, την απώλεια, την αγάπη… Η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος, εκπαιδευτικός-ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, σχεδιάζει και οργανώνει με μεγάλη ακρίβεια όλα τα διαδραστικά μέρη. Η φιλοσοφία της ομάδας κινείται μακριά από κάθε στείρο διδακτισμό ή “κούνημα του δαχτύλου”. Αντίθετα μέσα από τις αρχές του εκπαιδευτικού Δράματος αφομοιώνει τα επιμύθια του Αισώπου, μετασχηματίζοντάς τα σε γόνιμο έδαφος για περαιτέρω διερεύνηση και παιχνίδι με τα παιδιά. Οι ηθοποιοί της παράστασης, Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής και Χαρά Δημητριάδη κάνουν μία γενναία βουτιά στο Εκπαιδευτικό Δράμα με την καθοδήγηση της Φλώρας και τη δική μου και το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό!

Αυτό που κάθε φορά μου προκαλεί έκπληξη και με συγκινεί βαθιά όμως είναι πόσο έτοιμα είναι και τα ίδια τα παιδιά να “βουτήξουν” μέσα στα παραμύθια, να παίξουν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν! Πόσο πρόθυμα είναι να βοηθήσουν τους ήρωες μας με τις ιδέες και τη γνώμη τους! Πόσο καθαρά βλέπουν με τα μάτια της καρδιάς τους. Πόσο αυθόρμητο είναι το αίσθημα του δικαίου και πόσο εκφραστικά και δοτικά είναι στην έκφραση των συναισθημάτων τους.

Η σχέση με τα μουσικά όργανα πώς ενσωματώνεται στην παράσταση;

Ο Μικρός Νότος αγαπάει την μουσική! Την ζωντανή μουσική! Σταθερό μέρος όλων των παραστάσεών μας είναι η οργανογνωσία, όπου οι ηθοποιοί παρουσιάζουν και παίζουν πρωτότυπα και μη μουσικά όργανα στα παιδιά! Ηχος-εικόνα-όνομα! Ο,τι μουσικό όργανο θα χρησιμοποιηθεί μέσα στην παράσταση έχει παρουσιαστεί στα παιδιά, καθώς τα όργανά μας αποτελούν για εμάς συμπαίκτες πάνω στην σκηνή.

Οι μουσικές στον Μικρό Νότο εκτελούνται πάντα ζωντανά. Το μεράκι και η αγάπη του Πέτρου Δαμουλή, του μουσικού μας, κάνουν αυτή την πολυτέλεια πραγματικότητα! Οι ηθοποιοί στις παραστάσεις του Μικρού Νότου σπανίως παίζουν τα μουσικά όργανα που ξέρουν. Συνήθως καλούνται να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σε όργανα που δεν γνωρίζουν κι αυτό επειδή τα όργανα επιλέγονται βάσει της εκάστοτε αισθητικής προσέγγισης του έργου. Η ανθρώπινη φωνή και τα όργανα εκτελούν τραγούδια άλλα και ήχους του περιβάλλοντος, περιγραφούν συναισθήματα και σχολιάζουν κωμικά σημεία και για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ο Πέτρος.

Η μουσική είναι παντού στις παραστάσεις του Μικρού Νότου. Τραγούδια, ήχοι, ρυθμός και λόγος συνθέτουν τις παραμυθένιες ιστορίες. Το υλικό των παραστάσεων είναι παρμένο από την ελληνική παράδοση, η μουσική είναι δεμένη με την αφήγηση, όπως είναι δεμένη με τον κύκλο της ζωής, όπως πολύ ωραία μας λέει και η Ελένη Τσούτσια Λουλάκη, μουσικός και πολύτιμη συνεργάτιδα του Μικρού Νότου στο κομμάτι της λαογραφίας. Στις παραστάσεις του Μικρού Νότου οι ηθοποιοί παίζουν διάφορα μουσικά όργανα, χρησιμοποιούν ηχητικά αντικείμενα, τραγουδούν πρωτότυπα τραγούδια, υφαίνουν με άλλα λόγια την αλήθεια της παράστασης, χειροποίητα κι αγνά.

Γιατί κάνετε παραστάσεις για παιδιά;

Ως καλλιτέχνες και ως νέοι γονείς νιώσαμε μεγάλη την ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την παράδοσή μας, για την σοφία που κρύβει η λαογραφία μας, χρησιμοποιώντας σαν όχημα ελληνικά λαϊκά παραμύθια και μύθους.
Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χαθεί ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας που είχαν για αιώνες διασωθεί και αποτελούσαν όχι μόνο πηγή πολύτιμων αξιών και πληροφορίας για το ποιοι είμαστε, αλλά και πηγή ψυχαγωγίας και αφορμή συνεύρεσης όλης της οικογένειας.

Με σύγχρονα μέσα, με διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, με χιούμορ και συγκίνηση, με ήχους και ζωντανή μουσική, με διάδραση, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, έχοντας συνεργάτες επαγγελματίες για τον σχεδιασμό κάθε επι μέρους δράσης σε μία παράσταση, επιλέγουμε να παρουσιάσουμε σε μικρούς αλλά και μεγάλους παραμύθια του παπού και της γιαγιάς.
Τα παιδιά μπορεί να είναι ταυτόχρονα τόσο αυθόρμητα και τόσο εξωστρεφή, τόσο αφοπλιστικά ειλικρινή και τόσο απρόβλεπτα στις αντιδράσεις και στις απαντήσεις τους, που το μόνο που σε σώζει είναι πάντα να θυμάσαι πως στα παραμύθια όλα επιτρέπονται και πως σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Στα αλήθεια δεν αλλάζω με τίποτα το παιδικό κοινό! Είναι μία ανεξάντλητη πηγή χαράς, συγκίνησης, αλήθειας, περιπέτειας και αυτογνωσίας. Ενα μαγικό ταξίδι που σχεδόν πάντα ολοκληρώνεται με μία αγκαλιά κι ένα φιλί!

Πως θα περιγράφατε τη διαδρομή του Μικρού Νότου έως σήμερα;

Μία τεράστια περιπέτεια ενηλικίωσης για μικρούς και μεγάλους!

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Αισώπου… φίλοι:

• Σύλληψη Ιδέας: Τάσος Ράτζος & Χρύσα Διαμαντοπούλου
• Κείμενα: Κορίνα Θεοδωρίδου
• Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
• Βοηθός σκηνοθέτη-επιμέλεια κειμένων: Χρύσα Διαμαντοπούλου
• Μουσική σύνθεση – στίχοι τραγουδιών: Πέτρος Δαμουλής
• Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Χαρά Δημητριάδη
• Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος
• Διδασκαλία μουσικής: Πέτρος Δαμουλής
• Εικαστική επιμέλεια-κοστούμια-κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά
• Επιμέλεια κίνησης/χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου
• Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους:
Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION
• Υπεύθυνη Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Kάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι
στο Θέατρο FAUST Καλαμιώτου 11, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα (μετρό Μοναστηράκι)
ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ