Το πρόγραμμα της Φυσικοθεραπείας είναι από τις πρώτες προτιμήσεις των φοιτητών που επιλέγουν σπουδές στους τομείς των Επιστημών Υγείας και Ζωής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ads

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που εισήγαγε σπουδές στη Φυσικοθεραπεία από τον Σεπτέμβριο του 2008. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση στον τομέα της Φυσικοθεραπείας με προπτυχιακές σπουδές στη Φυσικοθεραπεία, μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία και διδακτορικό στη Φυσικοθεραπεία.

image

Πέρα από τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες το εκπαιδευτικό μοντέλο ενισχύεται ακόμη περισσότερο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική και πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών, προσφέροντας 1,500 ώρες κλινικής και πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά φυσιοθεραπευτικά ιδρύματα και κέντρα της Κύπρου. Ο συνδυασμός της θεωρητικής εκπαίδευσης με την πρακτική αντανακλάται στο γεγονός ότι απόφοιτοι του πτυχιακού προγράμματος έχουν ήδη αποκατασταθεί επαγγελματικά στα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων και κλινικών της χώρας μας, σε ιδρύματα αποκατάστασης και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον Μεγαλύτερο Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate International Universities, που περιλαμβάνει 70 πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν σε 25 χώρες, με σύνολο 1,000,000 φοιτητές περίπου, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως οι σπουδές σε αυτό αποτελούν «επένδυση» διεθνούς κύρους και αναγνώρισης. Η Laureate διαδραματίζει ένα ηγετικό ρόλο στις επιστήμες της Υγείας και της Ιατρικής, αν αναλογιστεί κάποιος ότι 220,000 σπουδαστές των πανεπιστημίων της Laureate σπουδάζουν σε αυτούς τους τομείς.  Υπάρχει λοιπόν μια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία που μεταφέρεται, και κατ’ επέκταση εφαρμόζεται, και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

image

“Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ιατρικών επιστημών και είναι ένα αναγνωρισμένο και καταξιωμένο επάγγελμα που προσελκύει νέους ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως επιστήμονες υγείας», εξηγεί η Δρ Σοφία Α. Ξέργια, Λέκτορας Φυσικοθεραπείας και Συντονίστρια του Προγράμματος Φυσικοθεραπείας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΠΚ. Προσθέτει, «οι σπουδές καταρχήν αποτελούν ‘επένδυση’ για το μέλλον των νέων που τις επιλέγουν, κι ακόμη περισσότερο όταν οι σπουδές αυτές γίνονται σε έναν κλάδο όπως είναι η φυσικοθεραπεία, η οποία εξελίσσεται διαρκώς για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις».

Το τετραετές πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας, παρέχει στους φοιτητές εκτενή κατανόηση των φυσικών και δομικών πτυχών του ανθρώπινου σώματος και κίνησης. Βασισμένο στις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT) παρέχει, επιπρόσθετα αναστοχαστική διδασκαλία και τεκμηριωμένες επιστημονικά πρακτικές για την προώθηση της κινητικής ανάπτυξης και συντονισμού, τη χρήση φυσικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του πόνου, την εφαρμογή θεραπευτικής άσκησης για το τραυματισμένο ή πάσχον μυϊκό σύστημα και της υποβοήθησης της φυσικής διαχείρισης του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος ή της βελτίωσης της ισορροπίας και του νευρο-κινητικού ελέγχου για καλύτερη απόδοση και λειτουργικότητα.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος Φυσικοθεραπείας, έχουν εφοδιαστεί με την κατάλληλη θεωρητική, πρακτική, κλινική, αλλά και ερευνητική εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά και παραγωγικά το επάγγελμά τους και να συμβάλλουν έτσι στην ανάπτυξη, στη διατήρηση και στην αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

image

Πρόγραμμα σπουδών με πληθώρα επαγγελματικών ευκαιριών

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών στη φυσικοθεραπεία, οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα υγείας (νοσοκομεία και κλινικές), σε κέντρα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης, σε αθλητικά σωματεία και ομίλους, σε οίκους ευγηρίας, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και γενικότερα σε ό,τι έχει σχέση με την πρόληψη και την αποκατάσταση. Επιπλέον, οι απόφοιτοι φυσικοθεραπευτές έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές, αλλά και διδακτορικές σπουδές, και να συμβάλλουν ενεργά στην εξέλιξη της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης και των μεθόδων αποκατάστασης.

Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

Στην ιστοσελίδα https://www.euc.ac.cy

Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000

ή email: [email protected]