Μία ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση θα παρουσιάσουν από κοινού, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, τα δύο Πλανητάρια στην Αθήνα (Ευγενίδειο) και τη Θεσσαλονίκη (Νόησις), σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ads

Πρόκειται για την παράσταση Ακτινογραφώντας το Σύμπαν, μία παραγωγή της ελληνικής ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που συμμετέχει στο πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain).

Η παράσταση θα προβληθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα, στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα και στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στη Θεσσαλονίκη.

Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών θόλου, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO). Το σενάριο και την επιστημονική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αστροφυσικοί των υψηλών ενεργειών.

Και στα δύο Πλανητάρια θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (στις 18:30 και στις 20:00), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Τις παραστάσεις αυτές μπορούν να παρακολουθήσου παιδιά από 10 ετών και πάνω και ενήλικες.

Η παράσταση

Το φως περιλαμβάνει αόρατες ακτινοβολίες, οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια. Η παράσταση περιγράφει αυτές τις ακτινοβολίες και πραγματοποιεί μία περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κ.λπ.), όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων, ειδικά σχεδιασμένων να καταγράφουν τις ακτινοβολίες Χ και γ, που προέρχονται από τα διάφορα αστρονομικά αντικείμενα.

Το «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν» έχει διάρκεια 30 λεπτών. Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016 και ήδη προβάλλεται σε πλανητάρια του εξωτερικού.

Μέχρι τώρα έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ιαπωνικά, γερμανικά, ισπανικά και τελούγκου). Διατίθεται στα πλανητάρια όλης της Γης δωρεάν.