Ένα ακόμη βίντεο με την εκτέλεση πέντε κρατουμένων, που φέρονται να είναι Βρετανοί, δημοσιοποίησε το Ισλαμικό Κράτος εξαπολύοντας απειλές κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο αποκαλεί «σκλάβο του Λευκού Οίκου».

Ads

«Θα σας σκοτώσουμε όλους. Τα παιδιά σου θα πληρώσουν ακριβά τις αμαρτίες σου», αναφέρει ο εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στο βίντεο εμφανίζονται οι πέντε Βρετανοί κρατούμενοι με τις πορτοκαλί στολές, να κάθονται στα γόνατα δεμένοι πισθάγκωνα. Πίσω από τον κάθε κρατούμενο υπάρχει και ένας εκτελεστής.

Οι πέντε Βρετανοί εμφανίζονται ως Βρετανοί κατάσκοποι, και ο μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ακούγεται να λέει πως η Βρετανία «εγκατέλειψε» τους ανθρώπους αυτούς. «Αυτό είναι ένα μήνυμα για τον υπερόπτη Ντέιβιντ Κάμερον, τον σκλάβο του Λευκού Οίκου», αναφέρει. Σημειώνεται πως η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Ο εκτελεστής των τζιχαντιστών απευθυνόμενος στο «λαό της Βρετανίας» αναφέρει πως «μια μέρα θα μπούμε στη χώρα σας και θα επιβάλουμε τη Σαρία». Συγκρίνοντας τον Κάμερον με τους «αλαζονικούς και ανόητους» προκατόχους του, Γκόρντον Μπράουν και Τ΄όονι Μπλερ καταλήγει:

«Θα χάσετε αυτόν τον πόλεμο, όπως χάσατε τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όμως αυτή τη φορά τα παιδιά σας θα κληρονομήσουν την ήττα σας και θα σας θυμούνται ως ανόητους που πίστεψαν πως μπορούσαν να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος».

Ads

Το βίντεο (σημ: στο θέμα δημοσιεύονται μόνο 2:42 λεπτά) κλείνει με απειλές για νέες εκτελέσεις αλλά και με ένα παιδί με στρατιωτική στολή να κοιτάζει προς την κάμερα δείχνοντας στο βάθος, πίσω του, και να λέει στα αγγλικά: «Θα σκοτώσουμε όλους τους άπιστους».

Σύμφωνα με τον Independent, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως η αύξηση των απειλητικών βίντεο προπαγάνδας που δημοσιεύει το Ισλαμικό Κράτος, οφείλεται στην ήττα των τζιχαντιστών στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, που αποτελούσε σημαντικό προπύργιό τους. Όπως αναφέρεται, στόχος είναι να αποσπάσουν την προσοχή από την σημαντική ήττα τους.