Την παραπομπή σε δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ζητά ο Ντέσμοντ Τούτου, πρώην αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, για τον ρόλο τους στον πόλεμο του Ιράκ.

Ads

 
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Observer τους κατηγορεί ότι είπαν ψέματα σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής και επισημαίνει ότι η εισβολή προκάλεσε αποσταθεροποίηση στον κόσμο, διαχωρίζοντάς την «από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στην ιστορία».
 
Ο Τούτου αναφέρει πως φαίνεται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των Αφρικανών και Δυτικών ηγετών και τονίζει πως ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ αρκεί για να παραπεμφθούν οι Μπους και Μπλερ.
 
«Για τους λόγους αυτούς και μόνο σε έναν ευνομούμενο κόσμο οι υπεύθυνοι για τον πόνο και τους θανάτους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο, όπως αντιμετωπίστηκαν οι υπεύθυνοι σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες και λογοδότησαν για τις πράξεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», γράφει ο Τούτου.
 
Ο κάτοχος του Νομπελ Ειρήνης σημειώνει ότι η αμερικανική ηγεσία με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 δημιούργησε το έδαφος για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και μια γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή εμπλέκοντας και το Ιράν.
 
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Τούτου απέσυρε τη συμμετοχή του από διεθνή σύνοδο στο Γιοχάνεσμπουργκ, λόγω της συμμετοχής του Μπλερ σε αυτήν, λέγοντας ότι δε θέλει να μοιραστεί το βήμα με τον «ηθικά αδικαιολόγητο» πρώην πρωθυπουργό.