Η ώρα έφτασε. Η διήμερη σύνοδος των G20 στο Αμβούργο ξεκινάει την Παρασκευή, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης έντασης μεταξύ των χωρών μελών, ιδιαίτερα μεταξύ των άλλοτε στενών συμμάχων ΕΕ και ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ενωμένοι σε ένα κοινό μέτωπο υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με τη σειρά του επιμένει στην πολιτική του προστατευτισμού και ετοιμάζεται για την πρώτη συνάντηση με τον Ρώρο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στο Βερολίνο, ανησυχούν πως η Σύνοδος μπορεί να καταλήξει σε απόλυτο φιάσκο, ενώ αναλυτές φοβούνται πως είναι πιο πιθανό από ποτέ άλλοτε να ξεσπάσει ένας διατλαντικός εμπορικός πόλεμος, ο οποίος εκτιμούν πως θα είναι καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια στιγμή πλήθος κόσμου και ακτιβιστές οργανώσεων έχουν φτάσει στη Γερμανική πόλη για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ενάντια παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. «Ο καπιταλισμός θα πεθάνει, εσύ αποφασίζεις πότε», έγραφε ένα πανό στην ταράτσα του Rote Flora (κόκκινο λουλούδι), ενός παλιού θεάτρου που από το 1989 λειτουργεί ως κατάληψη. Μια από τις συγκεντρώσεις «υποδοχής» των ηγετών της G20 στέλνει σαφές μήνυμα: «Καλώς ήρθατε στην κόλαση»

Εδώ και μέρες στην πόλη επικρατεί ένταση και αναταραχή ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, περίπου 18.000, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να εμποδίσουν όσες συγκεντρώσεις κρίνονται «παράνομες». Το βράδυ της Τρίτης η αστυνομία επιτέθηκε με αντλίες νερού και χημικά σε διαδηλωτές, που είχαν στήσει σκηνές για να περάσουν τη νύχτα σε ένα πάρκο της συνοικίας Αλτόνα, ενώ διέλυσε και άλλες συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης για «παρακώληση συγκοινωνιών».

Ads

Μια εντυπωσιακή και ιδιαίτερα συμβολική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από μια γερμανική καλλιτεχνική ομάδα, την «1000 Gestalten», η οποία διοργάνωσε την πορεία των «ζόμπι» στο κέντρο της Γερμανικής πόλης. Οι συμμετέχοντες, καλυμμένοι με κρίζα σκόνη, περιφέρθηκαν στους δρόμους. Στο τέλος συγκεντρώθηκαν όλοι στο ίδιο σημείο, πέταξαν τα ρούχα τους και άρχισαν να κινούνται κανονικά, στέλνοντας ένα μήνυμα ενάντια στην «απελευθέρωση των αποχαυνωμένων πολιτών».

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα κατά τη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα και αντλίες νερού, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.