Δύο φονικοί σεισμοί μεγέθους 7και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν την Ιαπωνία και το Εκουαδόρ αντίστοιχα το Σάββατο, με διαφορά μόλις λίγων ωρών. Οι δύο χώρες μετρούν ακόμη τους νεκρούς τους, ο αριθμός των οποίων όλο και αυξάνεται, την ίδια ώρα που και η παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται εξίσου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία παγκόσμια επιδημία σεισμών; Οι επιστήμονες απαντούν… Και η απάντηση είναι όχι.

Ads

Τα δύο φονικά χτυπήματα

Συνολικά 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους δύο δυνατούς σεισμούς εντάσεως 7 Ρίχτερ που έπληξαν το νησί Κιούσου της Ιαπωνίας, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι επίκεινται και νέες σεισμικές δονήσεις τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα 250.000 άνθρωποι να έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ιαπωνία.

Ads

Όπως ανέφερε η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, η σεισμική δραστηριότητα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, εκδηλώθηκε σε μικρό βάθος, σε κάποιο ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης πάνω στην μεγάλη ευρασιατική πλάκα και όχι σε κάποια ζώνη καταβύθισης, όπως αντίθετα συνέβη στον Ισημερινό.

Στους 272 έχει ανέλθει ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το Εκουαδόρ, ενώ η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 2.000.

Οι αρχές της χώρας βρίσκονται ακόμα σε επιφυλακή, καθώς το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Εκουαδόρ.

Όπως εξήγησε η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, ο σεισμός στο Εκουαδόρ συνέβη επειδή η βαρύτερη τεκτονική πλάκα στον βυθό του Ειρηνικού βυθίζεται αργά κάτω από την ελαφρύτερη τεκτονική πλάκα της Νότιας Αμερικής με ρυθμό περίπου πέντε εκατοστών ετησίως. Στο σύνορο συνάντησης των δύο πλακών συσσωρεύεται ένταση, η οποία κατά καιρούς εκτονώνεται μέσω της σεισμικής δραστηριότητας.

Μια σύμπτωση που δεν πρέπει να μας ανησυχεί

Μπορεί οι δύο ισχυροί σεισμοί να εκδηλώθηκαν με διαφορά μόλις λίγων ωρών και η σύμπτωση αυτή να σήκωσε ένα «τσουνάμι» ανησυχίας, όμως οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί. 

Τις δύο χώρες χωρίζει ένας ολόκληρος Ειρηνικός Ωκεανός και η απόσταση των  14.700 χλμ ανάμεσα στα επίκεντρα των δύο σεισμών, είναι πολύ μεγάλη για να δείξει σχέση ανάμεσα στα δύο γεωλογικά γεγονότα λένε Αμερικανοί επιστήμονες στους New York times.

Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να «πυροδοτήσουν» άλλους σεισμούς, αλλά μόνο στην ίδια περιοχή, κατά μήκος του ίδιου ρήγματος ή σε κάποιο κοντινό. Όπως όμως προαναφέρθηκε τόσο η φύση όσο και η γενεσιουργός αιτία του σεισμού στην Ιαπωνία και αυτού στο Εκουαδόρ είναι πολύ διαφορετικές.

Σεισμοί συμβαίνουν πάντα

Οι Αμερικανοί γεωολόγοι, που παρακολουθούν τα σεισμικά φαινόμενα σε όλοι τη γη, καθησυχάζουν ότι ο μέσος αριθμός όλων των σεισμών διεθνώς κάθε χρόνο εμφανίζει αξιοσημείωτη σταθερότητα και δεν έχει αυξητική τάση. Όσον αφορά ειδικότερα τους ισχυρούς σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, έχουν πράγματι υπάρξει μερικά έτη με πάνω από 20 σεισμούς και άλλα με λιγότερους από δέκα, όμως ο διαχρονικός ετήσιος μέσος όρος παραμένει γύρω στους 15.

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, που μιλούν στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, σημαίνει ότι κατά μέσο όρο συμβαίνει τουλάχιστον ένας ισχυρός σεισμός το μήνα κάπου στον πλανήτη και ότι, από σύμπτωση, μπορούν να συμβούν ακόμη και δύο μεγάλοι σεισμοί μέσα στην ίδια μέρα. Μπορεί, όμως, επίσης να περάσει ένας ολόκληρος μήνας ή και περισσότερο χρονικό διάστημα χωρίς να συμβεί πουθενά στον κόσμο ένας σεισμός άνω των 7 βαθμών, πράγμα που συνέβη για παράδειγμα μεταξύ 27 Ιουλίου και 16 Σεπτεμβρίου 2015.

Ένας λόγος που ο κόσμος πλανάται κι αισθάνεται ότι η σεισμική δραστηριότητα αυξάνεται είναι το γεγονός ότι σταδιακά βελτιώνονται τα όργανα καταγραφής τους, ολοένα περισσότερα μέρη της Γης κατοικούνται από ανθρώπους και ολοένα συχνότερα τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τους σεισμούς.

Αν ένας ισχυρός σεισμός είχε συμβεί στη μέση του ωκεανού χωρίς καθόλου θύματα, είναι αμφίβολο αν θα το είχε προσέξει κανείς.

Για αυτό… συνιστάται ψυχραιμία.