​Στους 272 έχει ανέλθει ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, ενώ η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 2.000. 

Ads

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και ενότητα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του και την απεριόριστη αγάπη του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη τραγωδία» σημείωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι αποδέσμευσε ένα πακέτο από τον προϋπολογισμό ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι αρχές διέκοψαν και τη λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους.

Ads

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο νότιο τμήμα της Κολομβίας, όπως και στο Περού, χωρίς να προκληθούν απώλειες ή ζημιές στις δύο αυτές χώρες.

image

Η Κολομβία στέλνει σωστικά συνεργεία στο Εκουαδόρ.

image

Περισσότεροι από 14.000 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας, 241 γιατροί και νοσηλευτές και δύο κινητές νοσοκομειακές μονάδες έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν τα θύματα.

Στο Πορτοβιέχο, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη δόνηση των 7,8 βαθμών, τα ισοπεδωμένα σπίτια, η κατεστραμμένη αγορά και τα συντρίμμια παντού στους δρόμους μαρτυρούν τη βιαιότητα του σεισμού, του χειρότερου που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1979.

image

«Ήταν φριχτό, ήταν η πρώτα φορά που αισθάνθηκα τέτοιον σεισμό. Είχα την εντύπωση ότι κράτησε ενάμισι λεπτό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 57χρονη κάτοικος, η Μπίμπι Μακόντος. «Σκεφτόμουν ότι το σπίτι μου θα καταρρεύσει», συνέχισε η γυναίκα, που έχει υποστεί σοκ.

image

«Βγήκαμε γρήγορα στον δρόμο και είδαμε τη σκεπαστή αγορά να καταρρέει», αφηγήθηκε η 73χονη Νέλι που κατοικεί στο Αμπντόν Καλδερόν, μια κοινότητα κοντά στο Πορτοβιέχο. Κλαίγοντας, η ηλικιωμένη είπε ότι «υπήρχε ένας παγιδευμένος που φώναζε βοήθεια, αλλά μετά σταμάτησε να φωνάζει».

«Τα σπίτια γκρεμίζονταν, έπεφταν αντικείμενα, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, υπάρχουν εγκλωβισμένοι», είπε μια άλλη γυναίκα, η 40χρονη Μίριαμ Σαντάνα από τη Μάντα, στον δυτικό Ισημερινό.

Στο Γκουαγιακίλ, όπου κατέρρευσαν μια γέφυρα και ένα εμπορικό κέντρο, αλλόφρονες επιβάτες έφευγαν από το αεροδρόμιο. «Έπεφταν τα φώτα από το ταβάνι και οι άνθρωποι έτρεχαν τρομοκρατημένοι». 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στο Εκουαδόρ. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο σεισμός έχει προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στο επίκεντρό του και σε άλλες περιοχές, όπως η Γκουαγιακίλ.

Εικόνες που έστειλε το Reuters απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.

Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων.

«Ήμουν στο σπίτι μου κι έβλεπα μια ταινία κι όλα άρχισαν να κουνιούνται. Έτρεξα έξω στον δρόμο και δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα», ανέφερε η Λορένα Κασάρες, 36 χρονών, εργαζόμενη σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Κίτο.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Εκουαδόρ.

image

Οι αρχές του γειτονικού Περού εξέδωσαν προειδοποίηση για το βόρειο τμήμα της χώρας μετά τον σεισμό.

image

Ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή λίγο έξω από τις ακτές και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.