Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται εδώ και επτά ημέρες. Πάνω από 190 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τουλάχιστον το 80% των θυμάτων ήταν άμαχοι. Πάνω από 1.300 είναι οι τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τις κατοικίες αναζητώντας ένα καταφύγιο στο σφυροκόπημα των ισραηλινών βομβαρδιστικών. Ωστόσο όπως επισημαίνουν όσοι ζουν στην αποκλεισμένη περιοχή, αλλά και ανταποκριτές, «στη Λωρίδα της Γάζας κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, κάθε κτίριο βρίσκεται στο στόχαστρο». Οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας συνεχίστηκαν και τη νύχτα της Δευτέρας, αλλά και την Τρίτη, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να απειλεί και με χερσαία εισβολή σε περίπτωση που η Χαμάς δεν σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες. 

Ads

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν με αφορμή την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, εν μέσω της έντασης που προκλήθηκε από την απαγωγή και δολοφονία τριών ισραηλινών στη Δυτική Όχθη αλλά και την δολοφονία και απαγωγή ενός νεαρού παλαιστινίου από ισραηλινούς ως αντίποινα.

Η ανακοίνωση για την έγκριση του σχεδίου για κατάπαυση του πυρός έγινε από το γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχει αποδεχτεί την πρόταση, σημειώνοντας, σε μια πρώτη αντίδραση, πως δεν πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας για τη διένεξη με το Ισραήλ. «Η εκεχειρία χωρίς συμφωνία αποκλείεται. Σε καιρό πολέμου δεν εφαρμόζουμε κατάπαυση του πυρός για να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπαρχούμ.

Η Χαμάς ζητεί τον τερματισμό των βομβαρδισμών, του αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος επεβλήθη από το 2006, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για μια εκεχειρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να δεσμευτούν ώστε να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Ads

Το σχέδιο που παρουσίασε η Αίγυπτος και ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση προβλέπει την κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές εντός 12 ωρών, άνοιγμα των συνόρων διέλευσης της Γάζας, έναρξη συνομιλιών στο Κάιρο εντός δύο ημερών. Αναλυτές και διεθνείς ανταποκριτές επισημαίνουν πως η πρώτη αντίδραση από τη Χαμάς ήταν αναμενόμενη καθώς δεν συμμετείχε στις συζητήσεις. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα μπορούσε να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί αν στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες συμμετάσχουν και Παλαιστίνιοι, ώστε να θέσουν τα αιτήματά τους.

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της Αιγύπτου και την υπεράσπιση της αιγυπτιακής κυβέρνησης του Παλαιστινιακού λαού, ωστόσο τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει «εκεχειρία άνευ όρων». «Αυτό που χρειάζεται είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία πάνω στα αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού, κυρίως πάνω στο ζήτημα του τερματισμού του αποκλεισμού και του ανοίγματος της διέλευσης των συνόρων. Σε αντίθετη περίπτωση η ιστορία θα επαναλαμβάνεται», σημείωσε οργάνωση.