Ο επόμενος προβληματικός κρίκος της κατάστασης στην Ευρώπη φαίνεται πως θα είναι η Σλοβενία καθώς η μηδενική ανάπτυξη και οι σχεδόν χρεοκοπημένες τράπεζες απειλούν την Ευρωζώνη. Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την Σλοβενία κατά τρεις μονάδες, μόλις λίγο πάνω από το όριο της χρεωκοπίας. Οι ειδικοί προβλέπουν πως η Λιουμπλιάνα σύντομα θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας, σημειώνει ρεπορτάζ του Der Spiegel.

Ads

Ήδη πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης του Ευρώ. Η Σλοβενία άραγε θα είναι η 6η;  αναρωτιέται το Der Spiegel. Αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ο Moody’s υποβάθμισε την χώρα κατά τρεις μονάδες αλλάζοντας την προηγούμενη Α2 αξιολόγηση σε Βαα2, και απείλησε με μια νέα υποβάθμιση στο μέλλον. Ο οίκος αξιολόγησης επίσης άλλαξε την προοπτική της Σλοβενικής οικονομίας σε “αρνητική”.

Η υποβάθμιση πραγματοποιήθηκε λόγω των τεράστιων “τοξικών” δανείων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς και λόγω του αυξανόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού. Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τώρα ζητάνε υποστήριξη από κρατικά κονδύλια.

Παρά τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτώ ότι η χώρα δεν θα αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα ξεπεράσει χωρίς προβλήματα τη κρίση. Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Τζάνεζ Τζάνσα απέρριψε την ανάγκη υποστήριξης από τις Βρυξέλλες ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ads

Σε δηλώσεις του στο Spiegel ο Σλοβένος οικονομολόγος Τζοζ Νταμιτζάν αναφέρθηκε στην αναπόφευκτη ανάγκη της χώρας να ζητήσει την πλήρη υποστήριξη από τον μηχανισμό χρηματοδότησης της ευρωζώνης αλλιώς θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας  και να ζητήσει μόνο τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ο Νταμιτζάν υπολογίζει πως τα τοξικά δάνεια ανέρχονται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η προσπάθεια καθαρισμού της πληγής αυτής προβλέπεται να εκτινάξει το έλλειμμα μεταξύ του 20% και 28% του ΑΕΠ.  “Η Σλοβενία αναπόφευκτα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν η Ελλάδα, η Ισπανία , η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ζητώντας υποστήριξη από την Ευρωζώνη.”

Όπως η Κύπρος που προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης τον Ιούλιο, έτσι και η Σλοβενία είναι πολύ μικρή για να έχει δραματικές επιπτώσεις στη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σημειώνει το Spiegel. Όμως, προσθέτει, το ενδεχόμενο στήριξης έκτης χώρας έρχεται σε κακή χρονική στιγμή, καθώς οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι περιορισμένοι.

Μέλος της ΕΕ από το 2004 και μέλος του Ευρώ από το 2007, η χώρα με τους 2 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται ανάμεσα στα μικρότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά η ευρωπαϊκή κρίση φαίνεται πως χτύπησε άσχημα την οικονομία της Σλοβενίας που βρίσκεται σε ύφεση. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8.1% το 2009.

Επιμέλεια: Πέτρος Κοροβήλας