Σφοδρές μάχες με ακατάπαυστες ριπές πυρών και καταρρίψεις αεροσκαφών διεξάγονται στο Σλαβιάνσκ, την Τρίτη, όπου οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν την περιοχή από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Η πόλη είναι περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενους όλμους και πυροβόλα.

Ads

«Μία ενεργή φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης είναι σε εξέλιξη γύρω από το Σλαβιάνσκ. Ο ειρηνικός λαός του Σλαβιάνσκ, του Κραματόρσκ, του Κράσνι Λιμάν καλείται να αποφύγει να θέσει σε οποιοδήποτε κίνδυνο τη ζωή του, να μείνει στο σπίτι και να μην πλησιάζει σε σημεία όπου συγκεντρώνονται τρομοκράτες», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αρσέν Αβάκοφ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του Ντονέτσκ, Βιατισλάβ Πονομάρεφ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και ένα ουκρανικό πολεμικό ελικόπτερο, και κατέστρεψαν τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. 

Στη γειτονική περιφέρεια του Λουχάνσκ, εκατοντάδες αντάρτες πραγματοποίησαν έφοδο τη Δευτέρα εναντίον των συνοριακών φρουρών που διήρκησε όλη την ημέρα προκαλώντας σύμφωνα με τους τελευταίους, οκτώ τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών και πέντε νεκρούς από τους αυτονομιστές.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα η Ρωσία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για τον τερματισμό της βίας στην ανατολική Ουκρανία και για την ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Όμως το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με αμφισβήτηση από δυτικές χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία που έλεγαν ότι δεν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία, ενώ οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την στάση της Μόσχας υποκριτική. 

Ads

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο απέρριψε το αίτημα της Ουγγαρίας για περισσότερη αυτονομία της μειονότητας. «Οι μειονοτικές γλώσσες θα έχουν ίση μεταχείριση με την ουκρανική στην εκπαίδευση και στα επίσημα έγγραφα στις περιοχές με σημαντική μειονοτική παρουσία», δήλωσε η Νατάλια Γκαλιμπαρένκο, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της χώρας. «Είμαστε ένα ενωμένο κράτος, πρέπει να αντιμετωπίζουμε την έννοια της αυτονομίας πολύ προσεκτικά», συνέχισε καλώντας τους εταίρους της Ουκρανίας να απέχουν από δηλώσεις που μόνο τη Ρωσία εξυπηρετούν.