Τερματισμό της βίας και ασφαλή και απρόσκοπτι πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια ζητά για την ανατολική Ουκρανία η Ρωσία μέσω σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε την Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σχέδιο έτυχε αντιδράσεων αμφισβήτησης από Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, που δήλωσαν ότι λείπουν αρκετά στοιχεία. 

Ads

«Υπήρξαν ορισμένες θετικές αντιδράσεις από κάποια μέλη του συμβουλίου. Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι έθεσαν τόσες πολλές ερωτήσεις που αν προσπαθούσαμε να τις απαντήσουμε θα έπρεπε να μιλάμε για εβδομάδες», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης των 15 μελών του ΣΑ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος τελεί καθήκοντα προέδρου για τον μήνα Ιούνιο. «Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας σχετικά με αυτό το σχέδιο ψηφίσματος», είπε.

«Πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί μια πολιτική κρίση ασφαλείας», δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζεράρντ Αρό, ότι λείπουν βασικά στοιχεία από το ρωσικό σχέδιο. «Λείπουν αρκετά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι αναφορές σχετικά για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, το δικαίωμα της χώρας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο Αρό.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν υποκριτική την πρόταση της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας την θέση τους ότι ένοπλοι μαχητές εισέρχονται και όπλα εισάγονται στην Ουκρανία από τη Ρωσία και ότι αυτονομιστές, τους οποίους υποστηρίζει η Μόσχα, κρατούν ομήρους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ads

Η Ρωσία υπενθυμίζεται ότι υποστηρίζει την άποψη ότι δεν γίνεται να εκτονωθεί η ένταση όσο το Κίεβο πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εξαλείψει τους αυτονομιστές στα ανατολικά. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει αναφορές για δεκάδες νεκρούς κατά τις επιχειρήσεις αυτές, ενώ έχουν βομβαρδιστεί και σχολεία στο Σλαβιάνσκ στην επαρχία του Ντονέτσκ, η οποία αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών.

Είχε εκτιμηθεί ότι η εκλογή Προέδρου, που θα ήταν αποδεκτός και από τις δυο πλευρές θα αποτελούσε ένα θετικό βήμα. Όμως, όπως σχολίασε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «τα πάντα γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Ειρηνικοί πολίτες υποφέρουν όλο και περισσότερο, ο στρατός, η πολεμική αεροπορία και τα βαρέα όπλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εναντίον τους».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, όπου τον προέτρεψε να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΝΑΤΟ κατά την συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη οι υπουργοί Άμυνας των συμμάχων, θα εξετάσει τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να πάρει. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και η βελτίωση της ικανότητας της συμμαχίας να ανταποκριθεί στις ανορθόδοξες τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμμάχους υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στα ανατολικά – σενάριο που έχει προταθεί – είναι αφενός ιδιαίτερα δαπανηρή και αφετέρου δεν αποτελεί στρατιωτική αναγκαιότητα, ενώ θα είναι μια κίνηση άσκοπα προκλητική προς τη Μόσχα.