Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τουςφονικούς σεισμούς που άφησαν πίσω χιλιάδες νεκρούς σε νοτιοανατολική Τουρκία και βορειοδυτική Συρία.

Ads

Οι τουρκικές σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα και στις διπλωματικές αποστολές της στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά, δήλωσε ότι σε τουλάχιστον 1.651 ανέρχονται οι νεκροί και σε 11.119 οι τραυματίες σε δέκα επαρχίες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα χιλιάδες κτίρια που έχουν καταρεεύσει.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι μια τέτοια καταστροφή μπορεί να συμβεί «μία φορά στα εκατό χρόνια» και ότι η χώρα του θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τον αριθμό των νεκρών να ξεπεράσει τους 1.541 νεκρούς που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής.

Ads

Ο Οκτάι δήλωσε επίσης ότι περίπου 145 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, με τρεις από αυτούς να είναι μεγαλύτεροι από 6,0 Ρίχτερ.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, ότι τα σχολεία και στους 81 νομούς της χώρας θα παραμείνουν κλειστά έως τις 13 Φεβρουαρίου. Τα σχολεία είχαν κλείσει για διακοπές δύο εβδομάδων και επρόκειτο να ανοίξουν τη Δευτέρα, αλλά είχαν παραμείνει κλειστά σε ορισμένες πόλεις λόγω χιονοθύελλας.