Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι (4.365) έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία και τη Συρία, όπου δύο ισχυροί σεισμοί και δεκάδες μετασεισμοί σήμερα, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, προκάλεσαν την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων.

Ads

Ο αρχικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε στις 4:17π.μ. τοπική ώρα και έγινε αισθητός στην Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Ένας δεύτερος, ξεχωριστός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία περίπου εννέα ώρες αργότερα. 

Στη Συρία, τουλάχιστον 960 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 430 κυρίως στις περιοχές του Χαλεπιού, της Χάμα, της Λαττάκειας και της Ταρτούς, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το οποίο ανέφερε επίσης 2.400 τραυματίες.

Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.650 ενώ πάνω από 11.100 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD), ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.

Ads

Οι προβλέψεις για τον τελικό αριθμό των νεκρών είναι δυσοίωνες, αφού χιλιάδες είναι τα κτίρια που κατέρρευσαν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε ξημερώματα, όταν ο κόσμος κοιμόταν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η AFAD έκανε λόγο για περίπου 3.000 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Οι απολογισμοί λοιπόν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενεργοποίησε το δίκτυο ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους πληγέντες από τον σεισμό. «Οι ομάδες θα παρέχουν βασική υγειονομική περίθαλψη για τους τραυματίες και τους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Νέο σεισμός – γίγας

Λίγες ώρες μετά, το μεσημέρι, καταγράφηκε νέα ισχυρότατη δόνηση μεγέθους πάνω από 7 Ρίχτερ.

Το CNN Turk μετέδωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ ενώ το Reuters 7,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδας στην κεντρική Τουρκία – 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς – με εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια από τον νέο σεισμό.

Διαβάστε επίσης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα αυξηθεί ο απολογισμός των θανάτων καθώς προχωρούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», είπε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι ο καταστροφικός πρώτος σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να καταρρέυσουν πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα και η Ντιγιάρμπακιρ.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

LIVE εικόνα από επιχείρηση στα συντρίμμια 

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

image

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Bίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες της περιοχής.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT εικονίζουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους.

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

image

Η ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου

Ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία και έγινε έντονα αισθητός στην Κύπρο εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 και τοπική ώρα 03:17 καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7.8.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του (Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρος). Στην Κύπρο έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ισχυρός σεισμός στις 03:28 (Mw=6.7), πέντε σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 και πλήθος σεισμών με μικρότερα μεγέθη. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Διεθνής βοήθεια

Έκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk.

Τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με μήνυμά του στο twitter δηλώνει συγκλονισμένος και αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει άμεσα.

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι και συγκλονισμένοι. Τα βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα κινητοποιεί τις υποδομές της και θα βοηθήσει άμεσα» είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε, ενώ καθ’οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».