Μία κουβανέζικη πρωτοποριακή εκπαιδευτική μέθοδος καταπολέμησης του αναλφαβητισμού κατακτά όλο και περισσότερες χώρες, μαθαίνοντας ταχύτατα γραφή και ανάγνωση, καθιστώντας το εξαιρετικά πολύτιμο και στον αλφαβητισμό των ενηλίκων. 

Ads

Το πρόγραμμα υπό τον τίτλο, «Yo Si puedo» («Ναι μπορώ») χρησιμοποιεί οπτικοακουστικά εργαλεία και καινοτόμες τεχνικές για να διδάξει τους μαθητές πώς να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα.

Το κίνημα των Βραζιλιάνων Εργατών Γης (MST) χρησιμοποίησε την μέθοδο για να διδάξει τον κόσμο βορειοανατολικό κρατίδιο του Maranhao, οπου οι αναλφάβητοι αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού, ή αλλιώς, ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι ότι τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν.

Ο επικεφαλής τους MST, Simone Pereira, σχολίασε ότι αυτό το πρόγραμμα αποτελεί «ένα βήμα πιο κοντά προς τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των αγροτών», προσθέτοντας ότι οι μαθητές συζήτησαν και άλλα θέματα όπως τα τρόφιμα, την έμφυλη βία και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ads

Πάνω από 10.000 άνθρωποι σε 30 χώρες, από την Βενεζουέλα μέχρι την Νιγηρία και από την Αυσταλία μέχρι την Ισπανία, έχουν μάθει και να διαβάζουν χάρη στην μέθοδο που επεξεργάστηκαν Κουβανοί επιστήμονες.

Ενας από τους μεγαλύτερους χρήστες της μεθόδου, η Βενεζουέλα, είδε εντυπωσιακά αποτελέσματα, με μαζικό αλφαβητισμό του πληθυσμού. Μάλιστα, τοπ 2005, η UNESCO ανακοίνωσε την χώρα «illiteracy-free», δηλαδή χώρα όπου δεν υπάρχει αναλφαβητισμός.

Σύμφωναμε την UNESCO, η Κούβα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στην λατινική Αμερική, με το 99,8 του πληθυσμού της να γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.