Χιλιάδες σιίτες μαχητές συμμετείχαν το Σάββατο σε μια στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα του Ιράκ στη Βαγδάτη ορκιζόμενοι να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν την πίστη τους μέχρι θανάτου ενάντια στους σουνίτες τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», παρακλάδι της Αλ Κάιντα. 

Ads

Στην παρέλαση, που έγινε ύστερα από το σχετικό κάλεσμα του πνευματικού ηγέτη των σιιτών Μοκτάντα αλ Σαντρ στο βόρειο προάστιο της Βαγδάτης Σαντρ, συμμετείχαν χιλιάδες ένοπλοι σιίτες με στολές μάχης σε στρατιωτικό σχηματισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες περισσότεροι από 10.000 σιίτες μαχητές, πιστοί του Μοκτάντα αλ Σαντρ, έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν ενάντια στους σουνίτες τζιχαντιστές που επελαύνουν στο Ιράκ καταλαμβάνοντας την μία πόλη μετά την άλλη με κατεύθυνση προς τη Βαγδάτη. Οι σιίτες μαχητές αναμένεται να ενισχύσουν τις γραμμές του ιρακινού στρατού της κυβέρνησης του Μαλίκι.

Ο Σαντρ δήλωσε πως οι μαχητές του θα έχουν μόνο αμυντικό ρόλο για την προστασία της Βαγδάτης, ωστόσο, όπως αναφέρει το Al Jazeera, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για επανασύσταση του «Στρατού του Μαχντί», σιίτικης ένοπλης οργάνωση, που είχε κατηγορηθεί για τη θρησκευτική βία την περίοδο του 2006 – 2008. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων.

Η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ αλλά και οι θρησκευτικοί ηγέτες των σιιτών έχουν ζητήσει από τους σιίτες να συμμετάσχουν εθελοντικά στην μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές σουνίτες, που ήδη ελέγχουν τις πόλεις Μοσούλη και Τικρίτ, αλλά και άλλες περιοχές. Παράλληλα οι τζιχαντιστές συνεχίζουν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Σάββατο σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και ακόμη 15 τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιων μηχανισμών σε τέσσερις σιιτικές περιοχές της πρωτεύουσας.

Ads

Επίσης υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών τέθηκε το Σάββατο και ένα συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο του Ιράκ με τη Συρία, στην πόλη αλ Κάιμ, η οποία επίσης κατελήφθη. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 ιρακινοί στρατιώτες, ενώ πολλοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Πρόκειται για ένα σημείο μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τους μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» καθώς θα τους δώσει τη δυνατότητα να μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη και να μεταφέρουν οπλισμό.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές στη διάρκεια της νύχτας κατέλαβαν και το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στο Ιράκ κοντά στην Μπαϊγί μετά από πολύωρες μάχες με τις ιρακινές δυνάμεις, ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού διέψευσε αυτή την πληροφορία. Νεώτερες πληροφορίες έκαναν λόγο για υποχώρηση των τζιχαντιστών στην πόλη Μπαϊγί, την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους. Οι ιρακινές δυνάμεις φέρονται να έχουν περιορίσει την επέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι ωστόσο συνεχίζουν να σημειώνουν νίκες στα πεδία των μαχών.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νουρι Αλ Μαλίκι να σχηματίσει μια κυβέρνηση χωρίς να αποκλείει τους σουνίτες, καθώς η εκδικητική πολιτική της περιθωριοποίησης που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα οδήγησε στην ενίσχυση των τζιχαντιστών. Μεγάλο μέρος των σουνιτών δεν συμμετέχουν στην μάχη αλλά δείχνουν ανοχή στους τζιχαντιστές ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίεση στην κυβέρνηση.

Πλέον όμως οι προτροπές για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς έρχεται και από το εσωτερικό των σιιτών. Ο Αγιατολάχ Αλ Σιστάνι, ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς ηγέτες των σιιτών, κάλεσε τον Μαλίκι να σχηματίσει μια «ευρεία» κυβέρνηση και «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος».