1. Για τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο. Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε με νόημα ότι «αν έχεις χρέος, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα». Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη τονίζοντας πως οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρνώντας στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά της ευρωζώνης και αφορά τη δομή της διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ μιλώντας σε ομογενείς είπε πως «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αντλούμε δύναμη από αυτό». «Γι’ αυτό και στόχος αυτής της προσπάθειας- δεν είναι προσπάθεια μιας κυβέρνησης αλλά όλου του ελληνικού λαού και όλου του Ελληνισμού- είναι να ξανακάνουμε την πατρίδα μας μια κυρίαρχη χώρα και το λαό να έχει ψηλά το κεφάλι και να ζει με αξιοπρέπεια. Εσείς να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες».

Ads

2. Έπεσαν οι υπογραφές για τον «Greek Stream». Υπογράφηκε από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ, το ιστορικής σημασίας Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφος και ονομάζεται Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός.

3. Σχέδιο απεμπλοκής με εξάμηνη παράταση. Εξάμηνη παράταση με «ενδιάμεση κατ’ αρχήν συμφωνία» προβλέπει το σενάριο εκτόνωσης που βρίσκεται στο τραπέζι, στην έσχατη ώρα των αποφάσεων για την ελληνική κρίση. Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, η λύση που έχει τις ισχυρότερες πιθανότητες να προκριθεί εν όψει της συνόδου κορυφής της Δευτέρα είναι να δοθεί παράταση στο ισχύον πρόγραμμα έως το τέλος του έτους, με ρητή πρόβλεψη κάλυψης όλων των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για την αποπληρωμή δανείων το επόμενο εξάμηνο.

4. Εντείνονται οι πιέσεις και οι απειλές από τους δανειστές ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε τελεσίγραφο ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων  τονίζοντας πως η έκτακτη Σύνοδος της Ευρωζώνης που συγκάλεσε «δεν θα δώσει μαγική λύση», θέτοντας στην Αθήνα στο δίλημμα «να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία». «Αχρείαστο και προβλέψιμο», χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το εν λόγο τελεσίγραφο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πιέσεις στο δρόμο προς τη Σύνοδο θα κλιμακωθούν.

Ads

5. Το «πράσινο φως» για έκτακτη αύξηση του ορίου του  ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες έδωσε η ΕΚΤ, σε τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού της Συμβουλίου. Σύμφωνα με το Reuters και του Bloomberg το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενέκρινε το αίτημα για αυξημένη έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών λόγω των υψηλών εκροών των τελευταίων ημερών, το ακριβές ποσό της αύξησης όμως δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές παντως η αύξηση κινείται κοντά στο επίπεδο των 1,8 δις ευρώ. Μήνυμα ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο CNN. «Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς», τόνισε. Διαβάστε επίσης: Ποιοι παίζουν παιχνίδια εμπρησμού με τις τράπεζες

6. Ζωή καλεί Στουρνάρα να καταθέσει για τη Siemens αλλά εκείνος δεν μπορεί να πάει. Ανεπίσημη πρόσκληση για να καταθέσει την Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο Siemens απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αλλά από ότι έγινε γνωστό αυτό δεν είναι στα σχέδια του. Όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής θα στείλει και τη σχετική επιστολή στον διοικητή της ΤτΕ και αναμένει να παρουσιαστεί στην Επιτροπή τη Δευτέρα. «Υπάρχουν και συνέπειες αν δεν έρθει», σημείωσε. 

7. Εξήντα εκατομμύρια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α), καταδεικνύει ότι ο εκτοπισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω πολέμων, συγκρούσεων και διώξεων, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, και επιταχύνεται με δριμύτατους ρυθμούς. Στη νέα ετήσια έκθεση της Υ.Α. για τις Παγκόσμιες Τάσεις παρουσιάζεται μια απότομη κλιμάκωση στον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, φτάνοντας τα 59,5 εκατομμύρια στα τέλη του 2014, σε σύγκριση με 51,2 εκατομμύρια το 2013 και 37,5 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία. Η αύξηση από το 2013 ήταν η υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ κατά τη διάρκεια ενός μόνο έτους.

8. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έστειλε την Παρασκευή στην UEFA τον φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκεται και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως είχε ανακοινώσει, προώθησε το σχετικό φάκελο στην UEFA, με στόχο η διεθνής ομοσπονδία να ασχοληθεί με το ζήτημα και να ανακοινώσει την ετυμηγορία της, που δεν αποκλείεται να είναι και ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τους ομίλους του Champions League, κάτι που θα σήμαινε αυτομάτως πως τη θέση στους χρυσοφόρους ομίλους θα έπαιρναν οι πράσινοι.

9. Η χειρονομία της Τρέμη – Κάνει νόημα στον Ευαγγελάτο να «κόψει» τον Γλέζο [ΒΙΝΤΕΟ]. Κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση «κόψτον» και ρίχνοντας μια ματιά προς το συμπαρουσιαστή της Νίκο Ευαγγελάτο, η Όλγα Τρέμη επιχείρησε να… τελειώσει όσο πιο γρήγορα γινόταν τη ζωντανή σύνδεση με τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος φαίνεται πως ενόχλησε με την τοποθέτησή του για τους τραπεζίτες.

10. Από το Μπανγκλαντές στο τιμόνι της ΕΡΤ3. Αλέξανδρος Κάντερ-Μπαξ. «Μιλά αγγλικά, βουλγαρικά και βεγγαλικά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το βιογραφικό του νέου γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3, με το παράξενο-για το ελληνικό αυτί-επίθετο. Διαβάστε την ιστορία του ανθρώπου που ξεκίνησε από το Μπαγκλαντές και κατέληξε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3.