Το «πράσινο φως» για έκτακτη αύξηση του ορίου του  ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες έδωσε η ΕΚΤ, σε τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters και του Bloomberg το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενέκρινε το αίτημα για αυξημένη έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών λόγω των υψηλών εκροών των τελευταίων ημερών, το ακριβές ποσό της αύξησης όμως δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστό.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η αύξηση κινείται κοντά στο επίπεδο των 1,8 δις ευρώ., νέα θύελλα διαρροών όμως έρχεται να δημιουργήσει σύγχιση για το πραγματικό ποσό. Πηγές, όμως, που επικαλείται το CNBC κάνουν λόγο για αύξηση του ορίου κατά 3,7 δις ευρώ, ενώ νωρίτερα,  οι Financial Times και ο  Πίτερ Σπίγκελ είχν γράψει ότι η αύξηση είναι λίγο μικρότερη από 3 δις ευρώ – ποσό που φέρεται να είχε αιτηθεί αργά χθες το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδας μετά τις άκαρπες συνομιλίες στο Eurogroup και τη σύγκλιση της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Το Reuters, επίσης, μετέδωσε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα επανεξετάσει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα.

Ads

Την Τετάρτη η ΕΚΤ, στην τακτική της συνεδρίαση είχε εγκρίνει αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 1,1 δις ευρώ ανεβάζοντας το πλαφόν στα 84,1 δις ευρώ. Με τη νέα αύξηση το όριο ανεβαίνει στα 87 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι εκροές καταθέσεων έφθασαν χθες στο 1 δις ευρώ, ενώ αυξημένες ήταν οι εντολές για απόσυρση καταθέσεων και σήμερα.

Το πρωί, πάντως, και μετά από συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι «η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».