Οι τζιχαντιστές, αφότου αποκεφάλισαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Τζέιμς Φόλεϊ, και απειλούν να κάνουν το ίδιο με τον επίσης δημοσιογράφος Στίβεν Σότλοφ, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν και  κρατούν όμηρο μία νεαρή Αμερικανίδα, η οποία εργαζόταν σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Πρόκειται για μία 26χρονη γυναίκα, της οποίας η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, εξαιτίας φόβων ότι μπορεί να κινδυνεύει η ασφάλειά της. Οι τζιχαντιστές ζητούν λύτρα 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων και την απελευθέρωση μιας μουσουλμάνας που κρατείται σε φυλακή των ΗΠΑ.

Ads

Είναι το τρίτο άτομο από τις ΗΠΑ που έχει απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης έφτασε στις ΗΠΑ ο δημοσιόγραφος Πίτερ Τέο Κέρτις, που είχε απελευθερωθεί την Κυριακή στην Συρία. Από όσα ανακοινώθηκαν, ο Κέρτις παραδόθηκε στους κυανόκρανους του ΟΗΕ από τους τζιχαντιστές στα υψίπεδα του Γκολάν. Στην συνέχεια παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις που τον μετέφεραν στο Τελ Αβίβ. Ο Κέρτις είχε απαχθεί τον Οκτώβριο του 2012 από το Μέτωπο αλ Νούσρα, μόλις πέρασε τα σύνορα με την Συρία. 

Την Τρίτη, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Λευκός Οίκος έχει ανάψει πράσινο φως να ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη συριακή επικράτεια για εντοπιστούν θέσεις των τζιχαντιστών -κίνηση που ερμηνεύεται ως προετοιμασία για επέκταση των πληγμάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους και εκτός του Ιράκ. Σε σχόλιά του, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να κυνηγήσει τους δολοφόνους του Φόλεϊ, αλλά παραδέχθηκε ότι το να ξεριζωθεί το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ και τη Συρία δεν θα είναι εύκολο.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η Δύση βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Άσαντ ή Ισλαμικό Κράτος; Η συριακή κυβέρνηση την οποία η Δύση έχει καταδικάσει ουκ ολίγες φορές κατά τα χρόνια του συριακού εμφυλίου, τόνισε την Δευτέρα ότι ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθούν πλήγματα της Δύσης στους τζιχαντιστές στο συριακό έδαφος είναι με την συνεργασία μαζί της. Η Γερμανία έσπευσε ήδη να αποκλείσει αυτό το σενάριο λέγοντας ότι «δεν θα κοιμηθούμε με τον Άσαντ επειδή το ΙΚ είναι χειρότερο».

Ads

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κανένα σχέδιο συνεργασίας με την Συρία όσον αφορά τους βομβαρδισμούς των θέσεων των τζιχαντιστών ενώ ήδη έχουν πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις. 

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι Αμερικανός τζιχαντιστής σκοτώθηκε στην Συρία. Δεν διευκρίνισε τις συνθήκες θανάτου, βέβαια. «Γνωρίζαμε για την παρουσία του αμερικανού πολίτη Ντάγκλας ΜακΆρθουρ-ΜακΚέιν στη Συρία και επιβεβαιώσαμε το θάνατό του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Κάιτλιν Χάιντεν. «Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε άτομα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετάσχουν στις βιαιότητες των τζιχαντιστών και παρακολουθούμε όσους επιστρέφουν», πρόσθεσε.

Ο θάνατός του Aμερικανού έρχεται μετά από αυτόν ενός 22χρονου από τη Φλόριντα ο οποίος πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας τον περασμένο Μάιο. Τον Ιούλιο συνελήφθη στο Ντένβερ μια γυναίκα η οποία υπήρχε υποψία ότι επιχειρούσε να πετάξει προς τη Συρία για να υποστηρίξει τους ισλαμιστές αντάρτες, ενώ άλλοι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Τέξας με παρόμοιες κατηγορίες τον Ιούνιο.