Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ, δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στον «πόλεμο κατά των τρομοκρατών» του «Ισλαμικού Κράτους» στο πλαίσιο του πρόσφατου ψηφίσματος του ΟΗΕ, που προβλέπει μέτρα για την αποδυνάμωση του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και του «Μετώπου Αλ Νούσρα», επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, τόνισε πως το συριακό καθεστώς θα πρέπει να συμμετάσχει στον συντονισμό τυχόν αεροπορικών επιθέσεων κατά θέσεων των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Η επισήμανση του Ουαλίντ Μουαλέμ έρχεται μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πως εξετάζεται το ενδεχόμενοι οι ΗΠΑ να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και στο συριακό έδαφος.

«Η Συρία είναι έτοιμη για συνεργασία και συντονισμό σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εφαρμογή του ψηφίσματος Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Ουαλίντ Μουαλέμ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως η συριακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Υπενθυμίζεται πως η Δύση έχει στηρίξει ανοιχτά τη συριακή αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα εδώ και τρία χρόνια. Στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών βρίσκονται και οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ωστόσο συγκρούονται και με τους αντάρτες της αντιπολίτευσης.

«Η Συρία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτές τις προσπάθειες ως μέρος ενός διεθνούς ή περιφερειακού συνασπισμού ή ακόμη και με βάση μια διμερή συνεργασία», ανέφερε και σημείωσε: «Πρέπει αυτή η συνεργασία να είναι σοβαρή και να μην έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχής της Συρίας θα αναγνωριστεί ως μια επιθετική πράξη».

Ads

Στα πεδία των μαχών του Συριακού εμφυλίου οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει σημαντικές περιοχές και έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες τόσο εναντίον του συριακού στρατού όσο και εναντίον των ανταρτών. Μάλιστα η συριακή αντιπολίτευση ήταν η πρώτη που ζήτησε τη βοήθεια από τη Δύση ώστε να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές. Ηγέτης του μεγαλύτερου συριακού συνασπισμού της αντιπολίτευσης ζήτησε επεμβάσεις αντίστοιχες με αυτές που σημειώνονται στο Ιράκ. Εδώ και ημέρες, σφοδρές μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και των τζιχαντιστών σημειώνονται για τον έλεγχο της αεροπορική βάσης Τάμπκα, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατελήφθη από τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους».

Στη κοντινή πόλη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, υπήρξαν εορταστικοί πυροβολισμοί και πολλά τζαμιά ανήγγειλαν από τα μεγάφωνά τους την πτώση της βάσης στα χέρια των ισλαμιστών εν μέσω κραυγών «Ο Θεός είναι μεγάλος», είπε ένας μάρτυρας στο Reuters. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επέδειξαν τα κομμένα κεφάλια σύρων στρατιωτών στην πλατεία της πόλης, δήλωσαν μάρτυρες, προσθέτοντας πως συριακά μαχητικά ακούστηκαν πάνω από την πόλη έπειτα από την επίθεση στην αεροπορική βάση. Νωρίτερα η συριακή πολεμική αεροπορία είχε βομβαρδίσει περιοχές γύρω από τη βάση, ενώ η κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως «ο στρατός ανασυντάσσεται».

Οι νίκες των τζιχαντιστών έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα σε Ιράκ και Συρία. Η Ρωσία, που στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και εμπόδισε τη Δύση να επέμβει στην πρώτη φάση του συριακού εμφυλίου, κάλεσε τις δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις «να ξεπεράσουν την αποστροφή τους για τον Άσαντ και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους». «Νομίζω πως η Δύση έχει ήδη συνειδητοποιήσει την αυξανόμενη και γρήγορη εξάπλωση της τρομοκρατικής απειλής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος και την παρουσία των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

«Θα πρέπει να επιλέξουν τι είναι πιο σημαντικό: Μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ώστε να ικανοποιηθούν οι προσωπικές αντιπάθειες αλλά με κίνδυνο την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα ή η εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για συνεργασία ενάντια στην κοινή απειλή», τόνισε ο Λαβρόφ.