Η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε χθες πως η Ουάσινγκτον “δεν θα υποστηρίξει” ενέργειες οι οποίες “πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί” η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα χθες Τετάρτη σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταρτίστηκε από τη Γαλλία.
Η γαλλική αποστολή διένειμε το κείμενο στα υπόλοιπα 14 μέλη του ΣΑ νωρίτερα χθες.

Ads

Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις “εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι”, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.

Οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται την απόκτηση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ελπίζει το 15μελές ΣΑ να διεξαγάγει ψηφοφορία το συντομότερο δυνατόν. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτείται να εξασφαλίσει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Ads

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το Ισραήλ, στενό σύμμαχό τους, στον ΟΗΕ. Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους ομολόγους της την Τρίτη πως μια “δημόσια τοποθέτηση αυτή τη στιγμή” από το ΣΑ δεν θα συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής απάντησε σε ερώτηση για τη γαλλική πρωτοβουλία πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει.

“Έχουμε πει με σαφήνεια και συνέπεια ότι επικεντρωνόμαστε σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί η βία και δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι θα υπονόμευαν τις προσπάθειες να υπάρξει αποκλιμάκωση”.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον παρότρυνε να επιδιώξει “αποκλιμάκωση” έπειτα από 10 ημέρες αιματηρών εχθροπραξιών.

Γάλλοι διπλωμάτες, που εξήγησαν πως αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του ΣΑ, πιστεύουν ότι εάν καρποφορήσει να αυξήσει την πίεση στα μέρη.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. “Θεωρούμε ότι η ενωμένη, ισχυρή φωνή του Συμβουλίου έχει βάρος, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και σε άλλες ένοπλες συρράξεις”, εξήγησε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.