Η Γαλλία σε συνεργασία με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, προωθεί ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Ads

Το γαλλικό ψήφισμα, που έρχεται έπειτα από ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκδοθεί κοινή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας το βράδυ της Τρίτης, έχει τη στήριξη και της Κίνας, όπως και άλλων χωρών-μελών του Σ.Α. Παράλληλα, εκτός από κατάπαυση πυρός ζητά να ανοίξει δίοδος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Αν και δεν δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δίνει στα αιτήματα αυτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Σημειώνεται ότι, το βράδυ της Τρίτης, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε στη συνεδρίαση του Σ.Α. ότι η Ουάσιγκτον «εκτιμά ότι μια κοινή δήλωση με αίτημα την κατάπαυση πυρός δεν θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση», ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν, φέρεται ότι έχει υποχωρήσει στη διπλωματική πίεση που υφίσταται από αρκετές χώρες, ώστε να βοηθήσει στην προσπάθεια κατάπαυσης πυρός.

Άλλωστε, έχουν αυξηθεί οι φωνές και εντός των Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών, που ζητούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα ώστα να σταματήσει η σύγκρουση, ακόμη και με «πάγωμα» πώλησης όπλων προς το Τελ Αβίβ.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, που επικαλείται ανώνυμες πηγές εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη καλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα. Όπως αναφέρεται, υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι «δεν έχουν με το μέρος τους τη διεθνή κοινότητα», ότι υπάρχουν σοβαρές «ενστάσεις» για τις επί εννέα ημέρες συνεχιζόμενες επιχειρήσεις και ότι «είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ» να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πιέσεις προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν αυξηθεί από κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ, τα οποία επικοινωνούν μαζί του και σε «ιδιωτικό επίπεδο» για να τον πείσουν να κάνει βήματα πίσω.