Έκλεισαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Ads

Με καταμετρημένο το 11% των ψήφων, (μέχρι τις 11:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) η Ενωμένη Ρωσία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 46,1%.

Τί έδωσαν τα exit polls

Σύμφωνα με τα exit polls, το 44,5% των ψήφων λαμβάνει το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία».

Ads

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το εθνικιστικό κόμμα LDPR, του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, με ποσοστό 15,3% ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα  του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (14,9%) και στην τέταρτη το «Just Russia» (8,1%).

Ωστόσο, επειδή τα exit polls είναι δύο, το POF (μη κρατικό Ιδρυμα Κοινής Γνώμης) διατηρεί στη δεύτερη θέση τους Κομμουνιστές με 16,3% και στην τρίτη το LDPR με 14,3%.

Πάντως και τα δύο exit polls προβλέπουν ότι η τέταρτη θέση θα πάει στο κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» του Σεργκέι Μιρόνοφ.

To VTSIOM (κρατικό Ρωσικό Κέντρο Έρευνας Κοινής Γνώμης) προβλέπει ποσοστό 8,1% και το POF 7,6%.

Το όριο των κομμάτων για την είσοδο στη Βουλή είναι 5%.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2011, η «Ενωμένη Ρωσία» είχε αναδειχθεί και πάλι κυρίαρχο κόμμα, με 49%. 

Πούτιν, Μεντβέντεφ: Νικήσαμε, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος

Η ανακοίνωση των exit polls βρήκε τους ισχυρούς άνδρες στα κεντρικά γραφεία της Ενωμένης Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσαν από κοινού ότι το κόμμα τους αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Ο Πούτιν τόνισε πως σε δύσκολους καιρούς για τη Ρωσία, οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και ψήφισαν υπέρ της Ενωμένης Ρωσίας. Αυτό δείχνει, είπε χαρακτηριστικά, πως, αν και έχουμε τα μειονεκτήματά μας, εν τούτοις οι πολίτες μας ψήφισαν, διότι δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Εκλογές στη Ρωσία: Κινητές εφορευτικές και κάλπες για ηλικιωμένους – Ψήφος κατ’ οίκον

Επεισόδια στο Κίεβο

Μαζί με τους εντός Ρωσίας ψηφοφόρους το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και περίπου 2 εκατομμύρια Ρώσοι που διαμένουν στο εξωτερικό και ψήφισαν σε 370 διπλωματικές αποστολές σε 145 χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκλογική διαδικασία των Ρώσων στο Κίεβο, η οποία διεκόπη προσωρινά από ομάδα ατόμων που μπλόκαρε την είσοδο στη ρωσική πρεσβεία και συγκρούστηκε με άνδρες της αστυνομίας.

Η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο είχε γίνει στόχος επίθεσης και το πρωί του Σαββάτου.

Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στην Οδησσό, όπου η αστυνομία συγκρούστηκε με ομάδα εθνικιστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο προξενείο.

Οι αποψινές εκλογές ήταν οι πρώτες στις οποίες ψήφισαν και οι πολίτες της Κριμαίας, της περιοχής που η Ρωσία προσήρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Ανοιχτές κάλπες επί 22 ώρες 

Καθώς η Ρωσία εκτείνεται σε 11 ζώνες ώρας, οι κάλπες παρέμειναν ανοικτές για 22 ώρες.

Πρώτη ξεκίνησε να ψηφίζει, στις 8 π.μ. τοπική ώρα (11 μ.μ. της 17ης Σεπτεμβρίου), η χερσόνησος της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή (απέναντι από την Αλάσκα) και το Καλίνινγκραντ έριξε την αυλαία της ψηφοφορίας στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας/Κύπρου και Μόσχας.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, δηλαδή οι Ρώσοι πολίτες άνω των 18 ετών που ζουν εντός ή εκτός Ρωσίας, ανέρχονται σε σχεδόν 111 εκατομμύρια και εκλήθησαν να επιλέξουν μεταξύ 14 από τα συνολικά 77 ρωσικά κόμματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αποχή ξεπέρασε το 40%.

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας.