Η vespa είναι το σήμα κατατεθέν της Γένοβας, αφού εκεί κατασκευάστηκε η πρώτη, το 1946 από τον επιχειρηματία Enrico Piaggio. Ο δήμαρχος της πόλης Marco Doria , έχεται τώρα όμως να απαγορεύσει την κυκλοφορία της στην γενέτειρα της, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ads

Ο δήμαρχος της Γένοβας υπέγραψε απόφαση τον Δεκέμβριο, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο και απαγορεύει την κυκλοφορία όσων δικύκλων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1999, εξαιτίας της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή.

Η απόφαση αφορά τουλάχιστον 20.000 ιδιοκτήτες των αγαπημένων δίτροχων που έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ακόμα και στο twitter, στο hastag #handsoffmyvespa, με την οποία καλούν κατά λέξη τον δήμαρχο Doria «να κατεβάσει τα χέρια του από τη βέσπα τους».

Μετά τις αντιδράσεις ο δήμαρχος έβαλε νερό στο κρασί του και παράτεινε την εφαρμογή της απόφασης για τον Απρίλιο, με τους Γενοβέζους όμως να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην βάλουν νερό στο δικό τους κρασί ούτε τότε.

Ads

Ο Vittorio Vernazzano εκπροσωπώντας τους ιδιοκτήτες vespa στην Γένοβα μίλησε στην εφημερίδα Corriere della Sera και δήλωσε: «Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί, ειδικά το 2016 που εορτάζονται τα 70 χρόνια από την κατασκευή της vespa».

Δείτε τις διαμαρτυρίες τους στο Twitter: