Τη συμμετοχή της Μόσχας σε ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί το Σάββατο επίσκεψη στο Κίεβο, με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η διαφύλαξη της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας αποτελεί στόχο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει σε συνέντευξή τουότι η δημιουργία Ομοσπονδιακής Ουκρανίας είναι η μόνη βιώσιμη λύση στην Ουκρανική κρίση.  Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια του κονβόι παραδόθηκε στον προορισμό της στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ads

«Για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να υπάρχουν δύο πλευρές. Δεν μπορείς να επιτύχεις μόνος σου την ειρήνη. Ελπίζω πως η συνομιλίες με τη Ρωσία θα οδηγήσουν στην επιτυχία», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Τα σχέδια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι … τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι δράσεις», ανέφερε ακόμη προσθέτοντας πως χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός εγγυημένη από αμφότερες τις πλευρές.

Η Μέρκελ, που έκανε δηλώσεις στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, σημείωσε πως το κύριο εμπόδιο για μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία, είναι η απουσία ελέγχων κατά μήκος των

«Η σημασία της επίσκεψής μου είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δείχνει πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχει ουσιαστική σημασία», τόνισε η ίδια κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο Ποροσένκο.

Ads

Η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε επίσης οικονομικά μέτρα με στόχο να ενισχυθούν οι τομείς της ενέργειας και τω υδάτων της Ουκρανίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, από την πλευρά του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως «ο πόλεμος δεν είναι επιλογή μας, μας επιβλήθηκε έξωθεν»και πως η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει ειρήνη στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές, αλλά όχι σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας.

«Είναι καιρός να επικρατήσει ειρήνη στο Ντονμπάς. Η ουκρανική εξουσία θα κάνει τα πάντα μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε αυτό να συμβεί. Όμως όχι σε βάρος της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Ο Ποροσένκο δήλωσε ακόμη πως είναι έτοιμος να εργασθεί με την Ευρώπη για να φέρει την ειρήνη στη χώρα και πως η ειρήνη θα επιτευχθεί γρήγορα εφόσον απομακρθυνθούν οι ένοπλοι αυτονομιστές μαχητές και οι «ξένοι μισθοφόροι».

Η επίσκεψη της Μέρκελ, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ερμηνεύεται από το Κίεβο ως κίνηση υποστήριξης. Πάντως, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως «το ταξίδι στο Κίεβο είναι δύσκολο και αποτελεί μια έκφραση υποστήριξης». «Ο στόχος μας είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ είναι ο σημαντικότερος δυτικός ηγέτης που μεταβαίνει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της κρίσης που έχει προκαλέσει τη χειρότερη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Η γερμανίδα καγκελάριος συνάντησε ακόμη τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και δημάρχους απ’ όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι ο Ποροσένκο σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 
Μόσχα: Η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε

 
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια του κονβόι παραδόθηκε στον προορισμό της στη νοτιοανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε πως προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη ΔΕΕΣ σε προσπάθειες για να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας”, αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου».
 

Νωρίτερα, τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια της ρωσικής αυτοκινητοπομπής η οποία είχε εισέλθει την Παρασκευή στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, έφθασαν στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στο σημείο.
 
Την επιστροφή των φορτηγών στη Ρωσία επιβεβαιώνουν και παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Τα πρώτα φορτηγά, λευκού χρώματος, πέρασαν τη συνοριακή διάβαση και εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση.

Η αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε εισέλθει στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου και χωρίς τη συνοδεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Κιέβου, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ έκριναν ότι οι κινήσεις της Ρωσίας οδηγούν σε «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σημείωσαν οι Ομπάμα και Μέρκελ, επιμένοντας στη «σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
 
Δύο νεκροί στο κέντρο του Ντονέτσκ

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από ρίψη πυρών πυροβολικού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου. Τα πτώματα ήταν καλυμμένα με ματωμένα σεντόνια σε δρόμο του κέντρου της πόλης.
Πολύ ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο του Ντονέτσκ το πρωί, γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).