Περίπου 80 με 90 φορτηγά της ανθρωπιστική βοήθειας από τη Ρωσία που προορίζεται για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας πέρασαν στο ουκρανικό έδαφος χωρίς άδεια των ουκρανικών αρχών και χωρίς τη συνοδεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, όπως ορίζεται στη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μάλιστα τα πρώτα φορτηγά έφτασαν στο Λουχάνσκ. Για εισβολή μιλάει το Κίεβο έχοντας την υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο είχε σταματήσει το κονβόι στα σύνορα εκφράζοντας ανησυχίες πως εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια τα φορτηγά μεταφέρουν και εξοπλισμό τους φιλορώσους αποσχιστές που συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό στο Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Την είδηση μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του Κιέβου, αλλά και ρωσικά μέσα. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters πως είδε φορτηγά να διασχίζουν τη μεθόριο συνοδευόμενα από φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως δεν έχει ακολουθήσει τα ρωσικά φορτηγά μέσα στην Ουκρανία λόγω ανησυχίας για την κατάσταση που επικρατεί, από την άποψη της ασφάλειας.
Η είσοδος των ρωσικών φορτηγών στο ουκρανικό έδαφος ισοδυναμεί με ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρίι Λισένκο. Ωστόσο οι ουκρανικές αρχές δεν πρόκειται να χτυπήσουν με στρατιωτικά μέσα το κονβόι, για να αποφευχθούν «προβοκάτσιες», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής Κρατικής Ασφάλειας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο. Η Ουκρανία καλεί τους εταίρους της στη διεθνή κοινότητα «σε μια αποφασιστική καταδίκη των παράνομων και επιθετικών ενεργειών της Μόσχας».
Σε αντίστοιχες δηλώσεις, όμως προέβη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η Άστον σχολίασε ότι η διέλευση του ρωσικού κονβόϊ χωρίς άδεια αποτελεί καταπάτηση των ουκρανικών συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας.
Στην κλιμάκωση της διακρατικής έντασης αναφορικά με την ουκρανική κρίση πέρασε εκ νέου και το ΝΑΤΟ με τον γενικό γραμματέα, Αντερς Φο Ράσμουσεν, να μιλά για κατάφορη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας αλλά και για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.
Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση απόσυρση της αυτοκινητοπομπής διαφορετικά απειλούν την Μόσχα με νέες βαρύτερες κυρώσεις. Σημειώνεται ωστόσο ότι το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με νέα εμπάργκο, που ήδη φαίνεται ότι έχουν βραχυκυκλώσει την Ευρώπη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας για να συζητήσει το θέμα. Η Λιθουανία ανακοίνωσε, σήμερα, πως ο πρόξενός της στο Λουχάνσκ απήχθη και δολοφονήθηκε σήμερα καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λίνας Λινκέβιτσους, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την είσοδο του κομβόι, σημειώνοντας ότι τέτοιες «μονομερείς ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης».
Λίγες ώρες, πάντως, πριν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μεταβεί στην Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος της εξήγησε ότι το κονβόϊ δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Ακόμη ανακοινώθηκε ότι συζήτησαν για την οδό που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των δυο πλευρών στην χώρα.
Η εκεχειρία θα ευνοήσει την κυβέρνηση του Κιέβου, που παραδέχεται ότι θα βρεθεί σε ένα ενεργειακό αδιέξοδο τον προσεχή χειμώνα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ, η Ουκρανία χρειάζεται επιπλέον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και ίσως χρειαστεί να εισαγάγει ποσότητες άνθρακα, εξαιτίας των συγκρούσεων στις βιομηχανικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας. Οι πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αποσχιστών αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία έχουν αναγκάσει τα ανθρακωρυχεία να μειώσουν την παραγωγή τους ή να κλείσουν, βάζοντας σε κίνδυνο την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Υπενθυμίζεται, εδώ, πως η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου την 16η Ιουνίου, εξαιτίας της διμερούς διαμάχης για τις τιμές, λίγο μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >