Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 11η Ιουλίου ως διεθνή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα σε ψηφοφορία την Πέμπτη, την οποία οι επιζώντες χαρακτήρισαν ιστορική και οι Σέρβοι αποτυχημένη, αντανακλώντας τις βαθιές εθνοτικές διαιρέσεις στη Βοσνία.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ / Η Ελλάδα θα απέχει από τη ψηφοφορία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Η σφαγή περίπου 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995, μετά την κατάληψη της ασφαλούς ζώνης του ΟΗΕ της Σρεμπρένιτσα από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και θεωρήθηκε ως η χειρότερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ψήφισμα, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Ρουάντα και της διαπεριφερειακής ομάδας πυρήνα που περιλάμβανε τις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκρίθηκε με οριακή διαφορά 84 ψήφων στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών, με 19 ψήφους κατά και 68 αποχές.

Ads

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη νίκησαν σήμερα», δήλωσε ο Denis Becirovic, ο πρόεδρος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.

Το ψήφισμα «αποφασίζει να ορίσει την 11η Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Προβληματισμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο».

Καταδικάζει επίσης την άρνηση της σφαγής και την εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου, ζητώντας να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν τα εναπομείναντα θύματα και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι δράστες που βρίσκονται ακόμη ελεύθεροι.

Η Σερβία και οι Σέρβοι της Βοσνίας, οι οποίοι αρνούνται ότι η σφαγή αποτελούσε γενοκτονία, δήλωσαν ότι η ψηφοφορία απέτυχε, λέγοντας ότι περισσότερες χώρες δεν ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος παρά υπέρ.

Είχαν κατηγορήσει τους συντάκτες του ψηφίσματος ότι χαρακτήρισαν τη Σερβία ως «έθνος γενοκτονίας», αν και το ψήφισμα τροποποιήθηκε για να προσθέσει ότι το έγκλημα της γενοκτονίας είναι εξατομικευμένο και δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα.

«Αυτοί οι άνθρωποι που ήθελαν να στιγματίσουν το σερβικό έθνος απέτυχαν και δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση. «Ήθελαν να βάλουν ένα σημάδι στο πρόσωπό μας και απέτυχαν», πρόσθεσε.