Η Ελλάδα θα απέχει από τη προγραμματισμένη ψηφοφορία της Πέμπτης (23/5) στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία επιδιώκεται να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου ως παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995, στην Σρεμπρένιτσα.

Ads

Πρόκειται για διακήρυξη που κατέθεσαν η Γερμανία και η Ρουάντα, ενώ έντονες είναι αντιδράσεις της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Διαβάστε επίσης: H σφαγή της Σρεμπρένιτσα / Η γενοκτονία και η συμμετοχή των Ελλήνων

Όπως αναφέρει το Euronews, η Σερβία έχει την υποστήριξη των συμμάχων της, Ρωσίας και Κίνας, ενώ το ψήφισμα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και τα περισσότερα δυτικά κράτη.

Ads

Η Ελλάδα, σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να απέχει από την ψηφοφορία, με διπλωματικές πηγές να λένε ότι βάσει της περιφερειακής συγκυρίας «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», καθώς μπορεί να δοθεί μήνυμα που δεν θα προάγει την περιφερειακή συμφιλίωση και την ενταξιακή προοπτική των Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε την Ελλάδα να απέχει κατά την ψηφοφορία αναφέροντας:

«Πιστεύω στους Έλληνες φίλους μας και στους Έλληνες αδερφούς μας και σε πολλούς άλλους ότι θα δείξουν με την ψήφο τους πόσο σέβονται τους Σέρβους φίλους τους και τους καλώ να απέχουν».

Υπενθυμίζεται ότι η σερβική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία σειρά από ενέργειες ώστε να πείσει μέλη να καταψηφίσουν τη σχετική διακήρυξη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για να εγκριθεί η διακήρυξη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ πρέπει να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.